Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Ο Ερντογάν είναι πολύ εξοργισμένος



 
(17/2/2009)


Του Taha Akyol 

Οι όροι της μονοκομματικής περιόδου της τουρκικής ιστορίας ήταν εντελώς διαφορετικοί. Οι πολιτικοί ηγέτες τότε ήταν «εθνικοί ήρωες». Γνωρίζουμε ότι τόσο ο Ατατούρκ, όσο και ο Ινονού είχαν περιόδους θυμού και κούρασης.

Γνωρίζουμε, επίσης, ότι η Τουρκία είναι μια χώρα, η οποία είναι δύσκολο να διοικηθεί, ότι δεν μπορεί να εξασφαλισθεί συναίνεση σε βασικά πολιτικά ζητήματα και ότι, δυστυχώς, συνεχίζονται οι αντιδικίες σε θέματα, όπως ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους, η δημοκρατία και η εθνική ταυτότητα. Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι η Τουρκία είναι «μια χώρα, η οποία αναπτύσσεται», με συνέπεια να έχει μεγάλες ανάγκες, αλλά και περιορισμένους πόρους. 

Τα κερδοσκοπικά φαινόμενα, τα οποία έχουν διογκωθεί με την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και η μη δίκαιη κατανομή των εσόδων, πυροδοτούν την κοινωνική ένταση. Οι κυβερνήσεις γενικά για τις υπηρεσίες, τις οποίες προσφέρουν, αναμένουν την εκτίμηση της κοινής γνώμης. Όταν, όμως, ακούν παράπονα για τη μη επίλυση των προβλημάτων, τότε αυτό το εκλαμβάνουν ως μια εχθρική πράξη απέναντί τους, με συνέπεια να θυμώνουν και να αυξάνουν την ένταση στην κοινή γνώμη. 

Εδώ και λίγο χρονικό διάστημα, ακούω ότι τα μέλη του ΑΚΡ, τα οποία είχαν αγκαλιάσει τον Τούρκο Π/Θ κατά την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, έχουν επιθυμήσει να ξαναδούν τον παλιό Ερντογάν. Βέβαια, το βράδυ εκείνο των περασμένων βουλευτικών εκλογών είχε και την έννοια του «θριάμβου», ενώ ακολούθησαν οι ημέρες των προβλημάτων και της μη επίτευξης κοινωνικής συναίνεσης, η λανθασμένη χρονική επιλογή για την ισλαμική μαντίλα, αλλά και η ένταση με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κατά την περίοδο εκείνη του χαμού, όλοι έλεγαν «προσοχή στην οικονομία». Ο Ερντογάν, όμως, εξέλαβε την κίνηση αυτή ως μια εχθρική ενέργεια και έδειξε την αντίδρασή του με οργή. Όμως, δείτε τώρα τι λέει ο Πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Καισάρειας Mustafa Boydak, τον οποίο εκτιμώ και ιδιαιτέρως: «Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να μας αντιληφθεί! Ο επιχειρηματικός κόσμος προέβη στις ανάλογες προειδοποιήσεις. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, όμως η υπερβολική εμπιστοσύνη φέρνει και λάθη. Τριάντα οκτώ χώρες ετοίμασαν διάφορα οικονομικά πακέτα για την παγκόσμια οικονομική κρίση. Θα έπρεπε να είχαμε κι εμείς!... Στις αραβικές χώρες δεν υπάρχουν χρήματα… Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε μια χώρα, όπου οι εσωτερικές αντιδικίες βιώνονται πολύ έντονα…».

Μήπως, άραγε, ο Boydak ανήκει στο CHP; Μήπως αναμένει από την κυβέρνηση παράνομη χρηματική βοήθεια; Ασφαλώς όχι! Ο άνθρωπος αναφέρει μόνο τις πραγματικότητες. Μακάρι ο Ερντογάν όλες αυτές τις έγκαιρες προειδοποιήσεις να μην τις είχε εκλάβει ως «εχθρότητες», να τις είχε αντιληφθεί εγκαίρως και να είχε λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Έτσι, η παρούσα κρίση δεν θα μας είχε κτυπήσει τόσο πολύ. Ο Ερντογάν δεν πρέπει να παρασύρεται σε τόσα λάθη, πρέπει να συγκρατεί την οργή του και να μην δημιουργεί εντάσεις στην κοινή γνώμη, την οποία, απεναντίας, έχει χρέος να κατευνάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.