Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

FIASCO: Ο Αμερικανικός Πόλεμος στο Ιράκ


Thomas Ricks
Εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ, 2007

Του Βασίλη Κ. Καλαμαρά
Ελευθεροτυπία


Ο Τόμας Ε. Ρικς είναι ανταποκριτής της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», μέσα από τις σελίδες της οποίας καλύπτει από το έτος 2000 θέματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Το συμπέρασμά του είναι κατά των ΗΠΑ: «Η απόφαση του προέδρου Τζόρτζ Μπους να εισβάλει στο Ιράκ το 2003 μπορεί, σε τελική ανάλυση, να θεωρηθεί μία από τις πιο απερίσκεπτες ενέργειες στην ιστορία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής», αποφαίνεται: Εν τούτοις αυτές οι συνέπειες δεν θα γίνουν κατανοητές μέσα σε λίγα χρόνια, αλλά ύστερα από αρκετές δεκαετίες, προσθέτει. Δίνει στον αναγνώστη να καταλάβει ότι η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε στην εφαρμογή των αποφάσεών της χωρίς τη διεθνή υποστήριξη, βασιζόμενη επιπροσθέτως σε λανθασμένες πληροφορίες αναφορικά με τα μέσα μαζικής καταστροφής και την υποτιθέμενη διασύνδεση του Σαντάμ Χουσεΐν με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ-Κάιντα. 

Φτάνει σε υποθέσεις κάθε άλλο παρά ελπιδοφόρες, καθώς η περιοχή διεκδικεί ισαξίως την ειρήνη και τον πόλεμο. Ιδού πώς τις διατυπώνει: «Η δημοκρατία είναι δυνατό κάποτε να εδραιωθεί στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή, όπως επίσης είναι δυνατόν να ξεσπάσει ένας εμφύλιος πόλεμος ή μια ανάφλεξη στην περιοχή, που με τη σειρά τους θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν κατακόρυφες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και διεθνή κρίση. Δεν επελέγη καθόλου τυχαία, όπως είναι αυτονόητο, ο υπότιτλος της αμερικανικής έκδοσης: «The American Military Adventure in Iraq». Αποδίδει στην αμερικανική επιχείρηση στο Ιράκ τον όρο «περιπέτεια», με την έννοια την επιτιμητική, του πολιτικού τυχοδιωκτισμού - με άλλα λόγια δικά του, «σύμφωνα με την άποψη ότι η εισβολή με επικεφαλής την αμερικανική δύναμη ήταν μια παράτολμη απόφαση, η οποία ενείχε ένα ελλιπές σχέδιο εξέλιξης του πολέμου και μια αίσχιστη προσέγγιση στο θέμα της μετέπειτα κατοχής. 

Τρομαγμένη από τα ίδια τα λανθασμένα συμπεράσματα αναφορικά με την απειλή, η κυβέρνηση Μπους παρέκαμψε με διπλωματικές διόδους, συνέταξε ένα αποτελεσματικό σχέδιο πολέμου και προχώρησε σε μια βασανιστική ανορθόδοξη στρατηγική κατοχής». Το πρώτο μέρος του «Fiasco», σχετικά σύντομα, αναφέρεται στον τρόπο, με τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση μπόρεσε να προβεί σε προληπτικό πόλεμο βασισμένη σε λανθασμένες υποθέσεις. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου καταλαμβάνει η πορεία προς τον πόλεμο, η οποία επίσης «έθεσε τα σαθρά θεμέλια της ταραγμένης περιόδου κατοχής που ακολούθησε». 

Ο Τόμας Ρικς αντιλαμβάνεται την εισβολή ως μια τραγωδία, με ήρωες τους Αμερικανούς στρατιώτες και τον Ιρακινό άμαχο που προσπαθεί να προστατέψει την οικογένειά του μέσα σε συνθήκες χάους και βίας. Γιατί αυτοί είναι οι άνθρωποι, που καθημερινά πληρώνουν με αίμα και μόχθο τις αβλεψίες των ανώτερων αξιωματούχων και του πανίσχυρου πολιτικού συστήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.