Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Με προβλήματα επιστρέφουν οι αμερικανοί στρατιώτες


Της Erica Goode

Για περίπου ένα χρόνο, οι στρατιώτες της Μονάδας Μεταφορών 1451 του αμερικανικού στρατού συνόδευαν φορτηγά με πετρέλαιο, οικοδομικά υλικά και άλλα εφόδια στους σκοτεινούς και επικίνδυνους αυτοκινητόδρομους του Ιράκ. Η τύχη τους άλλαξε, λιγότερο από δύο εβδομάδες, πριν επιστρέψουν στην πατρίδα, την άνοιξη του 2007. Το όχημα, που προπορευόταν ενός κομβόι φορτηγών, αργά τη νύχτα, έπεσε σε βόμβα τοποθετημένη στην άσφαλτο. Δύο στρατιώτες, ο Μπράντον Ουάλας και ο Τζόσουα Σμιτ σκοτώθηκαν. Ο θάνατός τους αναστάτωσε τη μονάδα, μέρος της Εθνικής Φρουράς της Βόρειας Καρολίνας. Ο λοχίας Μπλέιλοκ, που ήταν φίλος και με τους δύο έδειξε να κλονίζεται ιδιαίτερα. Κάποια στιγμή είχε ζητήσει να αλλάξουν θέσεις με τον Σμιτ, επειδή είχε κουραστεί στο πόστο του. «Θα ήμουν εγώ», έλεγε αργότερα. Η απώλεια των δύο νεαρών στρατιωτών ακολούθησε τους συναδέλφους τους και κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα, τη Βόρεια Καρολίνα και το Τενεσί, τη Νέα Υόρκη και την Οκλαχόμα, όπου επανασυνδέθηκαν με την οικογένειά τους και επέστρεψαν στις δουλειές τους.

Πολλαπλά προβλήματα

Ο λοχίας Μπλέιλοκ επέστρεψε στο Χιούστον, όπου προσπάθησε να φτιάξει τη ζωή του. Ωστόσο, η θλίψη και οι ενοχές τον καταδίωκαν, σε συνδυασμό με άλλες εντάσεις: οικονομικά προβλήματα, διαφωνίες με τη σύζυγό του για τη μικρή τους κόρη, η απουσία των στενών φίλων, που τον είχαν βοηθήσει να τα βγάλει πέρα, στους δώδεκα μήνες του πολέμου.

Τον Δεκέμβριο του 2007, ο λοχίας Μπλέιλοκ, κατά τη διάρκεια ενός καυγά με τη φίλη του και πολύ μεθυσμένος έβαλε ένα πιστόλι στο κεφάλι του και αυτοκτόνησε. Ήταν 26 ετών.

Μέσα στον επόμενο χρόνο, θα αυτοκτονούσαν άλλοι τρεις στρατιώτες της 1451. Τέσσερις αυτοκτονίες σε μια μονάδα 175 στρατιωτών συνιστούν κατά τους ειδικούς ένα ακραίο παράδειγμα μιας ανησυχητικής τάσης, στα χρόνια που ακολούθησαν μετά την εισβολή στο Ιράκ. Ο αριθμός των αυτοκτονιών στον αμερικανικό στρατό έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα χρόνων, οπότε και άρχισε η καταγραφή τους. Πέρυσι αυτοκτόνησαν 192 στρατιώτες εν ενεργεία και εν εφεδρεία, δύο φορές περισσότεροι απ' ό,τι το 2003 οπότε άρχισε ο πόλεμος. Ο αριθμός του τρέχοντος έτους πιθανότατα θα είναι ακόμη μεγαλύτερος: από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Ιουλίου έχουν επιβεβαιωθεί 129 αυτοκτονίες, αριθμός μεγαλύτερος από τους Αμερικανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον πόλεμο, κατά το ίδιο διάστημα.

Ανεπαρκής εικόνα

Αυτές οι στατιστικές, βεβαίως, δεν προσφέρουν μια πλήρη εικόνα. Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, το Πεντάγωνο εντείνει τις προσπάθειές του να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Έχει αυξήσει τα προγράμματα πρόληψης κι έχει προσλάβει εκατοντάδες ειδικούς επί του θέματος. Η αυτοκτονία είναι μια περίπλοκη υπόθεση, ένας συνδυασμός προβληματικών καταστάσεων. Αν οι πολυετείς μελέτες των αυτοκτονιών μπορούν να συνεισφέρουν κάτι, τότε οι στρατιώτες που αυτοκτονούν πιθανότατα έχουν επίσης ιστορικό προβληματικού συναισθηματισμού, όπως κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες ή άλλες ασθένειες.

Η καταθλιπτική και αυτοκαταστροφική τάση του λοχία Μπλέιλοκ ήταν παλιά και σαφής, όπως προέκυψε από συνεντεύξεις με συγγενείς και φίλους. Αλλά ενώ οι τελευταίοι προσπαθούσαν να τον βοηθήσουν, οι ειδικοί του στρατού, οι οποίοι τον εξέτασαν, όταν κλήθηκε να υπηρετήσει από την εφεδρεία, στο Ιράκ, το 2005 δεν αναγνώρισαν ή υποβάθμισαν αυτές τις τάσεις. Κι αυτό παρότι αρκετά χρόνια πριν είχε απομακρυνθεί από τον στρατό λόγω διανοητικών προβλημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.