Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Ρωσικά υποβρύχια στα ανοικτά των ΗΠΑ


Των Mark Mazzetti και Thom Shanker

The New York Times

Ανησυχίες για αλλαγή πολιτικής εκ μέρους της Ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας, εκφράζουν το Πεντάγωνο και υπηρεσίες ασφάλειας, με αφορμή την εμφάνιση, τις τελευταίες ημέρες, δύο Ρωσικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στα ανοικτά των ανατολικών ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το περιστατικό παραπέμπει στον Ψυχρό Πόλεμο, όπου αποτελούσε σύνηθες φαινόμενο υποβρύχια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας να ναυλοχούν στις εκατέρωθεν ακτές, με στόχο να υποκλέψουν στρατιωτικά μυστικά, να εντοπίσουν τις κινήσεις των στόλων υποβρυχίων – και παράλληλα να τελούν σε ετοιμοπόλεμη κατάσταση.

Ωστόσο η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, εξουδετέρωσε την ικανότητα του Ρωσικού Ναυτικού να ενεργεί μακριά πέραν από τις βάσεις του, γεγονός που δικαιολογεί την έκπληξη ανάμεσα σε στρατιωτικούς και ειδικούς σε θέματα άμυνας, για την παρουσία των δύο υποβρυχίων χιλιάδες μίλια μακριά.

Ο Νόρμαν Πόλμαρ, Ιστορικός Ναυτικός και Ειδικός σε θέματα Υποβρυχίων Διενέξεων, τονίζει ότι εδώ και 15 χρόνια, η Ρωσία δεν έχει αποστείλει δύο από τα καλύτερα της υποβρύχια στις Αμερικανικές ακτές. Τα υποβρύχια είναι της Κλάσης Άκουλα, ισάξια με τα Αμερικανικά επιθετικά υποβρύχια Λος Άντζελες, και σίγουρα όχι από τα μεγαλύτερα υποβρύχια που έχουν την δυνατότητα να εκτοξεύουν διηπειρωτικούς πυρηνικούς πυραύλους.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας, την Τρίτη, το ένα από τα δύο υποβρύχια βρισκόταν σε διεθνή χωρικά ύδατα, σε απόσταση μόλις 200 μιλίων από τις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών. Όσον αφορά το στίγμα του δεύτερου υποβρυχίου, παραμένει αδιευκρίνιστο. Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το δεύτερο υποβρύχιο κατευθύνθηκε προς την Κούβα, ενώ άλλος αξιωματούχος, με πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, ανέφερε ότι απέπλευσε προς βόρεια κατεύθυνση. Οι δηλώσεις από το Πεντάγωνο και ανώτατους αξιωματούχους ασφάλειας έγιναν με τον όρο της ανωνυμίας.

Πάντως δεν έχει γνωστοποιηθεί αν ο πρόεδρος Ομπάμα ήγειρε το θέμα την Τρίτη στον Ρώσο ομόλογο του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, όταν ο δεύτερος του τηλεφώνησε για να του ευχηθεί για τα γενέθλια του. Βέβαιο θεωρείται όμως ότι στην συνομιλία ηγέρθη ένα άλλο ζήτημα που προκαλεί αντιπαράθεση στις σχέσεις των δύο χωρών. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογο του να αδράξει την ευκαιρία και να συνεργαστεί, μέσω της διπλωματικής οδού, για εκτόνωση της κρίσης με την Γεωργία.

Οι κινήσεις των δύο Ρωσικών υποβρυχίων, συμπίπτουν με την προσπάθεια της Μόσχας να άρει τις αρνητικές εντυπώσεις λόγω της τελευταίας αποτυχημένης δοκιμής του πυραύλου Μπούλαβα, ενός πύραυλου μακρού βεληνεκούς που εκτοξεύθηκε στις 15 Ιουλίου από υποβρύχιο στην Αρκτική.

Η αποτυχημένη δοκιμή ήταν η έκτη από το 2005, γεγονός που οδήγησε ορισμένους ειδικούς να εκτιμούν ότι η αποστολή των υποβρυχίων στις ακτές των ΗΠΑ, αποσκοπεί στο να καταδείξει ότι το στρατιωτικό κατεστημένο στη Μόσχα, εξακολουθεί να είναι ισχυρό και σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Πόλμαρ, ο στρατός, επιδιώκει να καταδείξει ότι εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά και οικονομικά πράγματα της Ρωσίας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, ένα από τα υποβρύχια είναι η νεότερη έκδοση του Άκουλα ΙΙ, το οποίο είναι ακόμη πιο αθόρυβο από την προηγούμενη έκδοση και το πλέον προηγμένο του Ρωσικού στόλου. Το Άκουλα έχει την δυνατότητα να μεταφέρει τορπίλες για να επιτίθεται εναντίον υποβρυχίων και σκαφών επιφανείας, ως επίσης και πύραυλους για καταστροφή θαλάσσιων και επίγειων στόχων.

Αξιωματούχοι του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, απέφυγαν να προβούν σε εκτιμήσεις για τον οπλισμό των δύο υποβρυχίων, τα οποία αν και δεν προέβησαν σε προκλητικές ενέργειες, πέραν από την παρουσία τους εκτός των Αμερικανικών χωρικών υδάτων, εντούτοις η πράξη ως τέτοια προκαλεί ανησυχία, ως προς τα πραγματικά κίνητρα του Κρεμλίνου.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας, που παρακολουθεί τις δραστηριότητες των δύο υποβρυχίων, δήλωσε ότι οποτεδήποτε το Ρωσικό Ναυτικό ενεργεί εκτός από τα συνήθη πλαίσια, είναι αιτία ανησυχίας.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το Ναυτικό εντόπισε τα υποβρύχια καθώς εισέρχονταν σε διεθνή χωρικά ύδατα στα ανοικτά των Αμερικανικών ακτών. Ο εντοπισμός μπορεί να γίνει από αεροσκάφη, πλοία, υποβρύχιους αισθητήρες ή υποβρύχια.

«Γνωρίζαμε που βρίσκονταν, και δεν μας απασχολεί το κατά πόσον θα μπορούσαμε να τα εντοπίσουμε. Εκείνο που μας απασχολεί είναι το γιατί βρίσκονταν εδώ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το Ρωσικό Ναυτικό, που κάποτε ήταν μία από τις ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις παγκοσμίως, σήμερα διαθέτει πολύ λιγότερα σκάφη σε επιχειρησιακή λειτουργία στις ανοικτές θάλασσες. Η Μόσχα έχει ήδη διαθέσει πολεμικά της σκάφη στην δύναμη που αναζητεί πειρατές στη Σομαλία, ενώ τον περασμένο χρόνο, στολίσκος από Ρωσικά πολεμικά συμμετείχε σε ναυτικές ασκήσεις με την Βενεζουέλα.

The New York Times Syndicate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.