Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Συνεχίζεται ο εξοπλισμός των πολιτών από τον Καντάφι


Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν ζητεί από τις λιβυκές αρχές «να σταματήσουν τον πόλεμο και να σταματήσουν να σκοτώνουν ανθρώπους». Οι λιβυκές αρχές εξοπλίζουν πολίτες για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε χερσαία επίθεση του ΝΑΤΟ.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λιβύης δήλωσε σήμερα ότι οι λιβυκές αρχές εξοπλίζουν πολίτες για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πιθανή χερσαία επίθεση από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

"Πολλές πόλεις έχουν οργανωθεί σε ομάδες για να πολεμήσουν οποιαδήποτε πιθανή εισβολή του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μούσα Ιμπραχίμ σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι έχουν δοθεί σε «όλον τον πληθυσμό» τουφέκια και ελαφρά όπλα.


"Αν το ΝΑΤΟ έρθει στη Μιζουράτα ή σε οποιαδήποτε λιβυκή πόλη θα φέρουμε την κόλαση στο ΝΑΤΟ. Θα είμαστε μια πύρινη σφαίρα. Θα το κάνουμε δέκα φορές πιο κακό απ' ό,τι στο Ιράκ», σημείωσε.

Τα σχόλια αυτά γίνονται μία ημέρα μετά τη δέσμευση της Γαλλίας προς τους λίβυους αντικαθεστωτικούς να εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των δυνάμεων του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και να αποστείλει στρατιωτικούς συνδέσμους για να τους βοηθήσουν.

"Εξοπλίζουμε όλον τον πληθυσμό, όχι για να πολεμήσει τους αντικαθεστωτικούς. Αυτό που πολεμάμε είναι το ΝΑΤΟ και αν το ΝΑΤΟ σκεφτεί να έρθει στο έδαφος να καταλάβει οποιαδήποτε πόλη στη Λιβύη δεν θα έχει να αντιμετωπίσει το λιβυκό στρατό, αλλά τις λιβυκές φυλές, τους νεαρούς Λίβυους, άνδρες και γυναίκες», προσέθεσε ο Ιμπραχίμ.

Όσον αφορά τη Μιζουράτα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο λιβυκός στρατός έχει τον έλεγχο του 80% της πόλης αυτής στη δυτική Λιβύη, όπου οι αντικαθεστωτικοί και οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν καθημερινά τους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Οι αντικαθεστωτικοί ελέγχουν μόνο το λιμάνι και τη γύρω περιοχή, προσέθεσε.

"Το πρόβλημά μας στη Μιζουράτα δεν είναι μια ισορροπία δυνάμεων καθώς οι φυλές στη Μιζουράτα και εκτός Μιζουράτας έχουν όλες δηλώσει ότι είναι με το μέρος της νόμιμης κυβέρνησης αυτής της χώρας», επεσήμανε και υπογράμμισε: «Όλες οι φυλές και οι πόλεις γύρω από τη Μιζουράτα είναι βαριά οπλισμένες.Μιλάω για συνηθισμένους νεαρούς άνδρες και γυναίκες».

Ο Μούσα Ιμπραχίμ εξέφρασε εξάλλου τη βαθύτατη λύπη του για το θάνατο χθες δύο δημοσιογράφων, του Βρετανού Τιμ Χεδέρινγκτον και του Ελληνοαμερικανού Κρις Χόνδρος, στη Μιζουράτα από βλήμα όλμου, σημειώνοντας ότι ο κυβερνητικός στρατός δεν ευθύνεται για την απώλεια αυτή.

"Λυπούμαστε πάρα πολύ για την απώλεια οποιασδήποτε ανθρώπινης ζωής, ακόμη και στην πλευρά των αντικαθεστωτικών. Λυπούμαστε πραγματικά για την απώλεια των δύο αυτών ζωών», σημείωσε ο Ιμπραχίμ.

Ο Τιμ Χεδέρινγκτον του αμερικανικού περιοδικού Vanity Fair και ο Κρις Χόνδρος του πρακτορείου Getty, ηλικίας και οι δύο 41 ετών, σκοτώθηκαν χθες στη Μιζουράτα από βλήμα όλμου. Στο ίδιο περιστατικό τραυματίστηκαν άλλοι δύο δημοσιογράφοι.

"Δεν ευθύνεται ο στρατός μας. Ζητούμε από όλους τους δημοσιογράφους να μην εμπιστεύονται τους αντικαθεστωτικούς και να μην πηγαίνουν με το μέρος τους. Αν θέλουν να κάνουν ρεπορτάζ, μπορούν να ζητήσουν βίζα για να εισέλθουν νόμιμα» στη χώρα, προσέθεσε.

Η Λιβύη βρίσκεται «σε καιρό πολέμου» και υπάρχουν «κίνδυνοι για την ασφάλεια», σημείωσε επίσης ο Ιμπραχίμ, υπογραμμίζοντας ότι η πρόσβαση στις εμπόλεμες ζώνες «δεν μπορεί να είναι ελεύθερη και πλήρης».

Η Μιζουράτα είναι «μια επικίνδυνη ζώνη», προσέθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι «οι αντικαθεστωτικοί δεν είναι εκπαιδευμένοι για να προστατεύουν τους δημοσιογράφους».

Μουν: Οι λιβυκές αρχές να σταματήσουν τον πόλεμο

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ζήτησε σήμερα από τις λιβυκές αρχές «να σταματήσουν τον πόλεμο και να σταματήσουν να σκοτώνουν ανθρώπους» και σημείωσε ότι προτεραιότητα των Ηνωμένων Εθνών είναι να διασφαλίσουν μια κατάπαυση του πυρός.

"Αυτήν τη στιγμή προτεραιότητά μας είναι να εξασφαλίσουμε μια αξιόπιστη και αποτελεσματική κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια μπορούμε να επεκτείνουμε την ανθρωπιστική μας αρωγή και θα δεσμευτούμε σε έναν πολιτικό διάλογο», δήλωσε ο Μπαν κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη ρωσική πρωτεύουσα.

"Καλώ τις λιβυκές αρχές να σταματήσουν να πολεμούν και να σταματήσουν να σκοτώνουν ανθρώπους», προσέθεσε.

Ο Μπαν σημείωσε επίσης ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη εν μέσω των μαχών που σημειώνονται στη χώρα αυτή μεταξύ των δυνάμεων που είναι πιστές στον Καντάφι και των αντικαθεστωτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.