Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Ζητήματα ηθικής εγείρονται από τη χρήση μη επανδρωμένων βομβαρδιστικών




Θέματα ηθικής στη χρήση μη επανδρωμένων βομβαρδιστικών εξετάζει το βρετανικό επιτελείο εθνικής άμυνας.


Η αυξημένη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα πεδία μαχών δημιουργεί ακανθώδη ζητήματα ηθικής και νομιμότητας, καθώς εμφανίζεται η απειλή της παράδοσης του ελέγχου του πολέμου στα χέρια των ρομπότ, σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Αμυνας της Βρετανίας.

Η έκθεση προειδοποιεί για την πορεία προς «μία πραγματικότητα που θα θυμίζει την ταινία «Ο Εξολοθρευτής», καλώντας τη βρετανική κυβέρνηση να εκπονήσει πολιτική που καθορίζει ποια είναι η «επιτρεπτή συμπεριφορά των μηχανών». Σε άλλο σημείο της, η έκθεση αναφέρει ότι «η ευρεία χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε Πακιστάν και Υεμένη σηματοδοτεί μία πραγματική νέα εποχή».

Το Πακιστάν απαίτησε την περασμένη εβδομάδα από τις ΗΠΑ να δώσουν τέλος στους βομβαρδισμούς μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον παραδέχθηκε ότι βρετανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σκότωσαν 124 αντάρτες στο Αφγανιστάν μεταξύ 2008 και 2010.

Η έκθεση επισημαίνει, όμως, ότι μεταξύ των πλεονεκτημάτων τέτοιων όπλων, είναι η ασφάλεια που προσφέρουν στους χειριστές τους, γεγονός που τα καθιστά «ηθικά αποδεκτά». Η αμερικανική εταιρεία General Atomics είναι σήμερα ο μοναδικός κατασκευαστής μη επανδρωμένων αεροσκαφών για το βρετανικό στρατό. Το αεροσκάφος αυτό (Reaper) είναι ικανό να μεταφέρει τέσσερις πυραύλους αέρος-εδάφους Hellfire, δύο βόμβες 230 κιλών η κάθε μία και τηλεκατευθυνόμενες βόμβες Paveway II. Η διάρκεια πτήσης του μπορεί να είναι 18 ώρες, η ακτίνα δράσης του φθάνει τα 5.000 χλμ και μπορεί να πετάξει σε υψόμετρο 15.000 μέτρων.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από The Guardian


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.