Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Αλλαγές στη CIA και στο Πεντάγωνο

A.P.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την τοποθέτηση του διευθυντή της CIA Λίον Πανέτα στο υπουργείο Αμυνας αντί του Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος έχει προ πολλού ξεκαθαρίσει ότι προτίθεται να αποχωρήσει από το Πεντάγωνο το καλοκαίρι, αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ώρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα δε με πηγές προσκείμενες στον Λευκό Οίκο, ο διοικητής της αμερικανικής δύναμης στο Αφγανιστάν, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, θα είναι ο διάδοχος του κ. Πανέτα στη CIA, ενώ ο γνωστός από τη θητεία του επί ιρακινού εδάφους διπλωμάτης, Ράιαν Κρόκερ, θα αναλάβει χρέη πρέσβη των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι ο αντιστράτηγος Τζον Αλεν θα αντικαταστήσει τον στρατηγό Πετρέους στο Αφγανιστάν.

Επισημαίνεται, ακόμα, ότι ο αμερικανικός Τύπος θεωρεί σχεδόν βέβαιη την αντικατάσταση του Α/ΓΕΕΘΑ των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ναυάρχου Μάικ Μάλεν, από τον στρατηγό Τζέιμς Καρτράιτ το φθινόπωρο. Οσον αφορά την επιλογή του κ. Πανέτα, ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εξηγούσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα κατέληξε στο πρόσωπο του διευθυντή της CIA λόγω της πλούσιας εμπειρίας του, όχι μόνο στις φλεγόμενες περιοχές του πλανήτη, αλλά και σε οικονομικά ζητήματα.

«Ο κ. Πανέτα έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από σαράντα βάσεις της CIA σε τριάντα, τουλάχιστον, χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν και του Πακιστάν», υπενθύμισε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Σχετικά με τον στρατηγό Πετρέους, στενοί συνεργάτες του προέδρου Ομπάμα υποστήριζαν πως δεδομένης της στενής του συνεργασίας με τη CIA στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, αλλά και στο Πακιστάν, είναι ο πλέον ικανός να διορθώσει τα όποια κακώς κείμενα της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Μέχρι, εν τούτοις, να αναλάβει τα ηνία της CIA, ο στρατηγός Πετρέους θα έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί εκ νέου στο Αφγανιστάν με τον κ. Κρόκερ, ο οποίος αναμένεται άμεσα στην Καμπούλ. Ο στρατηγός Πετρέους και ο κ. Κρόκερ έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη διάσωση της αμερικανικής αποστολής στο Ιράκ και ενδεχομένως ο Λευκός Οίκος να προσδοκά κάποια γρήγορα αποτελέσματα από την ανανέωση της συνεργασίας των δύο ανδρών. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δεσμευτεί για την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης 100.000 στρατιωτών από το Αφγανιστάν αρχής γενόμενης από τον Ιούλιο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_28/04/2011_440282

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.