Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Τρία πλοία διεξάγουν έρευνες γύρω από την Κύπρο για την Τουρκία




Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Piri-Reis» από τις 29 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στην περιοχή του «οικοπέδου 9», εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Λευκωσία: Τρία πλοία, με το τρίτο να ξεκινά αύριο Δευτέρα, διεξάγουν δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες γύρω από την Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ, μιλώντας την Κυριακή σε συνέδριο της επαρχιακής επιτροπής νεολαίας του ΑΚΡ στο Καϊσέρι (Καισαρεία).

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Τανέρ, απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε ότι από αύριο αρχίσουν οι έρευνες στη Μεσόγειο, διευκρινίζοντας ότι από την Αντάλια και για μήκος 1.100 χλμ θα γίνουν τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Το πλοίο, είπε, θα μείνει περίπου 40 ημέρες.

«Αυτοί που λένε ότι είναι μόνο το "Piri-Reis", κάνουν λάθος. Το "Piri-Reis" έχει κάνει μέχρι σήμερα δισδιάστατες έρευνες σε περίπου 2.100 χλμ. Στη συνέχεια θα κάνει έρευνες σε μιαν περιοχή που θα φτάσει τα 4.000 τετραγωνικά χλμ. Δεν μείναμε φυσικά μόνο σε αυτά. Την ίδια στιγμή εμείς σε συνεργασία με μια άλλη διεθνή εταιρεία για 40 ημέρες κάναμε έρευνες στη Μεσόγειο. Αυτό δεν το δημοσιοποιήσαμε. Γιατί αμέσως θα υπήρχαν κάποιοι που θα προσπαθούσαν να έρθουν σε επαφή με αυτή την εταιρεία και αυτή (η εταιρεία) ολοκλήρωσε τις δισδιάστατες έρευνες», είπε.

Αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο, συνέχισε ο Τούρκος υπουργός, συμπεριλαμβανόμενου και του αυριανού πλοίου, τρία συνολικά πλοία έχουν αρχίσει σεισμικές έρευνες, ένα μέρος των οποίων έχει ολοκληρωθεί. «Θα είναι μια γρήγορη διαδικασία και αύριο θα δώσουν στη δημοσιότητα φωτογραφίες», πρόσθεσε.

«Για εμάς με τις σεισμικές έρευνες έχει γίνει η αρχή μιας περιόδου για γεωτρήσεις για πετρέλαιο», είπε.

Εκτός από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, κατέληξε, στη βάση της «συμφωνίας» που υπέγραψαν με το ψευδοκράτος θα συνεχίσουν τις έρευνες στον βορρά και τον νότο, και επιπλέον οι εργασίες και στα δυτικά της Κύπρου θα συνεχιστούν.

Παρακολουθεί η Λευκωσία

Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί με ηρεμία και νηφαλιότητα τις κινήσεις των ερευνητικών σκαφών τα οποία λειτουργούν για τα συμφέροντα της Τουρκίας, δήλωσε ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Ευθύμιος Φλουρέντζου.

Ο κ. Φλουρέντζου πρόσθεσε ότι εκεί και όπου χρειαστεί γίνονται τα απαραίτητα διαβήματα εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας με συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Ο κ. Φλουρέντζου είπε ακόμη ότι δύο σκάφη νορβηγικής σημαίας και ένα με σημαία των Νήσων Φαρόε που διενεργούν έρευνες για λογαριασμό της Τουρκίας βρίσκονται 90 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του Ακάμα, προσθέτοντας ότι το ερευνητικό σκάφος «Piri-Reis» από τις 29 του μήνα θα βρίσκεται στην περιοχή του «οικοπέδου 9», εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.