Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Ισπανία: Διαφωνία στον Τύπο για το «τέλος» της ΕΤΑ

ΕΕ και ΗΠΑ χαιρετίζουν την είδηση ότι η ETA αποκήρυξε τη βία.

Ο ισπανικός Τύπος εκτιμά σήμερα στην πλειοψηφία του ότι η ανακοίνωση της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ETA χθες σηματοδοτεί «το τέλος» της, αλλά ορισμένες εξ αυτών αντέδρασαν με πικρία, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως αυτό δεν συνοδεύεται από τον αφοπλισμό της ούτε την πλήρη διάλυσή της.

Η κεντροαριστερή εφημερίδα El Pais τονίζει ότι η ανακοίνωση από την ETA περί της «οριστικής αναστολής της ένοπλης δράσης της» σηματοδοτεί «το τέλος 43 χρόνων τρόμου». Η εφημερίδα Publico τονίζει επίσης ότι «η ETA ανακοίνωσε το τέλος της τρομοκρατίας».

«Το τέλος του εφιάλτη. Η δημοκρατία κατέληξε να θριαμβεύσει επί μιας ομάδας φανατικών που έσπερνε τον τρόπο», γράφει η El Pais.

Αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια εξέλιξη «χωρίς προηγούμενο», η κεντροδεξιά El Mundo πάντως προτιμά να τονίσει πως η ETA «τιμά τους δολοφόνους της και καλεί την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί».

Η δεξιά εφημερίδα ABC τονίζει ότι η βασκική ένοπλη οργάνωση «δεν διαλύεται ούτε παραδίδει τα όπλα της», δημοσιεύοντας στην πρώτη της σελίδα ένα κύριο άρθρο «προς τιμήν των θυμάτων» και υπογραμμίζοντας πως «δεν πιστεύει ότι ήλθε το τέλος χωρίς την διάλυση (της ETA) και την παράδοση των όπλων».

Και η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia, η ETA, «ηττημένη, εγκαταλείπει τα όπλα», αλλά «το ανακοινωθέν (της) δεν μιλά για διάλυσή της, ούτε για τα θύματα, ούτε για τους πολιτικούς όρους».

Για την El Pais «η ETA έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, κατά το οποίο πρόκειται να μεταμορφωθεί σε αμιγώς πολιτική παράταξη». Ωστόσο, «ο διάλογος σχετικά με την ανεξαρτησία συνεχίζεται και το εθνικιστικό κόμμα PNV όπως και το Μπατασούνα θα δώσουν μάχη στις κάλπες στις βουλευτικές εκλογές της 20ής Νοεμβρίου».

Περί «μεγάλης νίκης για την δημοκρατία» μίλησε ο Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δηλώνονται ότι «εύχεται αυτή η ημέρα να ερχόταν νωρίτερα», αναφερόμενος στην ιστορική ανακοίνωση της βασκικής οργάνωσης. Ο Ρουμπαλκάμπα, που ηγήθηκε των επιχειρήσεων εναντίον της ETA ως υπουργός Εσωτερικών -και είναι υποψήφιος να διαδεχθεί τον πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο-, αναμένεται πάντως να ηττηθεί στις εκλογές.

Ο ίδιος ο Θαπατέρο χαιρέτισε τη «νίκη της δημοκρατίας, του νόμου και της λογικής», ενώ ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (PP) Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε ότι στην Ισπανία θα επικρατήσει η ειρήνη μόνο αφού διαλυθεί η ETA.

Η ETA, η οποία διεκδικούσε μια αυτόνομη πατρίδα για τους Βάσκους στη βόρεια Ισπανία και στη νότια Γαλλία τα τελευταία 43 χρόνια, προέβη στην ανακοίνωσή της σε μια εκδήλωση στο Σαν Σεμπαστιάν παρουσία προσωπικοτήτων όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχέρν και ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Άναν. Η εκδήλωση της έδωσε την ευκαιρία να κάνει την ανακοίνωση σε ένα διεθνές πλαίσιο και όχι προς την κυβέρνηση της Ισπανίας, επισήμαναν αναλυτές. Είχε κηρύξει «μόνιμη» εκεχειρία τον Ιανουάριο.

«Πιστεύουμε ότι είναι καιρός να τελειώσει, και είναι δυνατό να τελειώσει, η τελευταία ένοπλη σύρραξη στην Ευρώπη», είπε ο Αχέρν την Δευτέρα.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με την ETA το 2006 κατέρρευσε.

ΕΕ και ΗΠΑ χαιρετίζουν την απόφαση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε σήμερα, Παρασκευή την είδηση ότι η ETA, η βασκική αυτονομιστική οργάνωση, η οποία μάχεται εναντίον του ισπανικού κράτους εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες, αποκήρυξε τη βία.

«Αυτή είναι μια πραγματικά ιστορική στιγμή που θέτει τέλος σε χρόνια τρόμου και επιθέσεων εναντίον της ισπανικής κοινωνίας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκφράζοντας παράλληλα «βαθιά ικανοποίηση».

Ο κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ για ζητήματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας Ζιλ ντε Κερσόβ εξήρε «τις δικαστικές αρχές και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου στην Ισπανία και στη Γαλλία η επιτυχής συνεργασία των οποίων υπήρξε ένα τόσο σημαντικό στοιχείο» που συνέβαλε στον περιορισμό της δράσης της ETA.

«Η ΕΕ συνεχίζει να έχει την απαρασάλευτη πεποίθηση ότι η τρομοκρατία είναι απαράδεκτη σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της και πρέπει να καταπολεμάται διαμέσου του κράτους δικαίου», πρόσθεσε ο ντε Κερσόβ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έκανε λόγο περί «νίκης της δημοκρατίας επί της βίας» σε δηλώσεις του για την ανακοίνωση της ETA με την οποία η οργάνωση να διακόψει οριστική την ένοπλη δράση της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξ άλλου χαιρέτισαν το «ιστορικό βήμα» προς την ειρήνη στην Ισπανία, ωστόσο ο Λευκός Οίκος επισήμανε ότι είναι «ακόμα μακρύς» ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί για το σκοπό αυτό.

«Αναγνωρίζουμε το θάρρος της κυβέρνησης και του ισπανικού λαού στις προσπάθειές τους για την προώθηση της δημοκρατίας και της ελευθερίας στην Ισπανία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τόμι Βάιτορ σε ανακοινωθέν του.

Παράλληλα δύο στελέχη της αυτονομιστικής παράταξης προειδοποίησαν ότι η αποκήρυξη της βίας από την ETA δεν σημαίνει το τέλος της «πολιτικής σύγκρουσης». Χρειάζεται να υπάρξει ένας διάλογος για την επιδίωξη μιας «δημοκρατικής συμφωνίας» όσον αφορά το «δικαίωμα» των Βάσκων «να αποφασίσουν» για το μέλος τους, ανέφεραν οι Ρούφι Ετσεμπαρία και Μαρίμπι Ουγκαρτεμπούρου.

Πρόκειται για δύο πρώην ηγετικά στελέχη του Μπατασούνα-κόμματος που θεωρείτο πολιτική πτέρυγα της ETA και τέθηκε εκτός νόμου το 2003.

Η Κάρμε Τσακόν, υπουργός Άμυνας της Ισπανίας, είπε πως η Μαδρίτη δεν θα επιδιώξει κανενός είδους πολιτική συμφωνία με την ETA. Ο Πάτσι Λόπεζ, πρωθυπουργός της Χώρας των Βάσκων, δήλωσε ότι θα αρχίσουν συνομιλίες με «με όλες τις πολιτικές δυνάμεις», περιλαμβανομένου του Μπατασούνα, σε μια «νέα εποχή διαλόγου» στην ισπανική αυτή περιφέρεια.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.