Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Τουρκικά ΜΜΕ



Hurriyet

Τεταμένη η κατάσταση στο Βαν
Η κατάσταση πάντως που επικρατεί στη σεισμόπληκτη περιοχή φαίνεται να είναι αρκετά τεταμένη και η βοήθεια να μην φτάνει άνευ προβλημάτων σε αυτούς που την έχουν ανάγκη. Σύμφωνα με τη Hurriyet, το βράδυ της Τρίτης σημειώθηκαν επεισόδια με πολλούς σεισμόπληκτους να ορμούν στα φορτηγά και να παίρνουν μόνοι τους σκηνές και άλλα εφόδια. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει σε άλλο ρεπορτάζ ότι το ίδιο βράδυ υπήρξε και εξέγερση φυλακισμένων, οι οποίοι απαιτούσαν να μεταφερθούν σε πιο ασφαλές μέρος.

Sabah

Διεθνής συνεργασία για την καταπολέμηση του ΡΚΚ

Σύμφωνα με την Sabah, ομάδα αξιωματούχων του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ βρίσκεται στην Τουρκία προκειμένου να συζητήσει θέματα συνεργασίας στον τομέα καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα με στελέχη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Το κύριο θέμα των συζητήσεων αφορά τα μέτρα για την ενίσχυση ανταλλαγής πληροφοριών και την παράδοση στην Τουρκία των κατασκοπευτικών αεροσκαφών τύπου predator drones.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει το ρεπορτάζ, οι ΗΠΑ επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη βάση του Ιτσιρλίκ, στη Νότια Τουρκία, σαν βάση για τη συγκέντρωση πληροφοριών, ενώ στην Τουρκία μπορεί να δοθεί πρόσβαση στα κατασκοπευτικά που θα εγκατασταθούν εκεί.

Η ίδια εφημερίδα γράφει για την αλλαγή στην αντίληψη περί «καυτής πληροφόρησης» (hot intelligence), που χρησιμοποιείται στην πάλη κατά της τρομοκρατίας…Επισημαίνει ότι η Διοίκηση του Β. Ιράκ συμμετέχει πλέον στο μηχανισμό πληροφόρησης που έχουν στήσει οι ΗΠΑ, η Τουρκία και το Ιράκ. Προσθέτει , μάλιστα, ότι εφτά υψηλόβαθμα στελέχη του ΡΚΚ σκοτώθηκαν σε πρόσφατη επιχείρηση που έγινα χάρις στις πληροφορίες που έδωσε η Διοίκηση του Β. Ιράκ.

Τέλος, η Sabah καταγράφει και την διακήρυξη συνεργασίας κατά της παράνομης μετανάστευσης που υπέγραψαν οι υπουργού εσωτερικών Τουρκίας και Βρετανίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή περιλαμβάνει και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.


Star

Οργή Ερντογάν και υποσχέσεις για σεισμική θωράκιση

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας σε στελέχη του κόμματος του, τόνισε ότι θα κατεδαφίσει όλα τα επικίνδυνα κτίρια στο Βαν και θα χτίσει μια καινούργια πόλη που θα ανταποκρίνεται στη σεισμική επικινδυνότητα της περιοχής, αναλαμβάνοντας και το πολιτικό κόστος.

Χαρακτηριστικός τίτλος της Star: «δεν θα χάσω ανθρώπους ακόμα κι’ αν χάσω τις εκλογές. Ο Ερντογάν πατάει το κουμπί για ιστορική ανοικοδόμηση, που θα ελαχιστοποιεί τους κινδύνους από τους σεισμούς».

Η εφημερίδα ασχολείται με την παροχή βοήθειας και την εκδήλωση συμπαράστασης προς τους σεισμοπαθείς από το εσωτερικό και εξωτερικό καθώς επίσης με τις κακοτεχνίες στα κτίρια, την απληστία και τις ευθύνες των κατασκευαστών και τα προβλήματα στην διανομή της βοήθειας και ιδιαίτερα των αντίσκηνων.

Zaman

Διάσκεψη για το Αφγανιστάν

Στις 2 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί , στην Πόλη, Διάσκεψη για το Αφγανιστάν, στην οποία θα λάβει μέρος και η Υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

Σχετικά με την Διάσκεψη για το Αφγανιστάν, η Zaman αναφέρει ότι θα πάρουν μέρος υπουργοί εξωτερικών 20 χωρών. Προφανής στόχος της διάσκεψης είναι η εκτόνωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή και η εξάλειψη των υπονοιών της Δύσης για ενίσχυση των Ταλιμπάν και άλλων ένοπλων ομάδων κύρια από το Πακιστάν. Ακόμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα συζητηθούν οι σχέσεις του Αφγανιστάν με την Ινδία και θα επιδιωχθεί να εκτονωθούν οι εντάσεις στο Πακιστάν, αλλά και στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Πακιστάν.

Radikal
Αναβλήθηκαν οι δεξιώσεις για την εθνική επέτειο
Ένα άλλο θέμα που σχετίζεται με το σεισμό είναι ότι οι 24 οργανώσεις που σχεδίαζαν το μεγάλο συλλαλητήριο κατά της τρομοκρατίας, την Κυριακή, 30 Οκτωβρίου, αποφάσισαν την αναστολή της κινητοποίησης , στρέφοντας τις προσπάθειες τους στην ενίσχυση των σεισμοπαθών. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο αρχηγός του στρατού ακυρώνοντας δεξιώσεις, που είχαν προγραμματίσει επ’ ευκαιρία της εθνικής επετείου της χώρας.
Milliyet
Επίσκεψη Προέδρου Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία
Στο μεταξύ, η ζωή στη χώρα επανέρχεται στους κανονικούς της ρυθμούς και στην πολιτική ατζέντα προέχει η επίσκεψη του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος μαζί με τον τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, θα εγκαινιάσουν νέα βιομηχανική μονάδα, στην πόλη Αλιάγα, και θα θεμελιώσουν ένα νέο διυλιστήριο και σχολείο. Επίσης, στη Σμύρνη θα πραγματοποιηθεί κοινή υπουργική σύνοδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.