Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Οι νίκες του PKK “σημειώνονται” στην Ουάσιγκτον

Οι νίκες του PKK “σημειώνονται” στην Ουάσιγκτον


September 6, 2014 4:43 pm Category: ΚΟΥΡΔΟΙΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ 1 Comment
Οι ΗΠΑ χρειάζεται να διαμορφώσουν μια στρατηγική για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα για την Συρία και το Ιράκ μετά την καταστολή των τζιχαντιστών του ISIS, ώστε να μην υπάρξει κενό εξουσίας που θα επιτρέπει την ανάπτυξη παρόμοιων μορφωμάτων, αναφέρει κύριο άρθρο της BOSTON GLOBE με τίτλο «US needs plan to defeat ISIS — but also for what follows», δίνοντας έμφαση στις νέες ισορροπίες που αναπτύσσονται στην περιοχή με την ισχυροποίηση κυρίως των Κούρδων.
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο από την άνοδο του ISIS, που ανακήρυξε τη δημιουργία ισλαμικού κράτους σε περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, είναι η αλλόκοτη συνεργασία πρώην αντιπάλων για την καταπολέμησή του. Τις τελευταίες εβδομάδες αμερικανικά αεροπλάνα, σιιτικές στρατιωτικές δυνάμεις στηριζόμενες από το Ιράν και Κούρδοι μαχητές πολέμησαν επιτυχώς κατά της ισλαμικής οργάνωσης.
Το εύρος των δυνάμεων που αντιπαρατάσσεται στον ISIS δείχνει ότι η εξουδετέρωση της ισλαμιστικής οργάνωσης αποτελεί μάλλον το εύκολο μέρος της υπόθεσης. Το δύσκολο είναι τι θα συμβεί εάν και όταν νικήσει η ευκαιριακή συμμαχία και ποιος θα αναλάβει τις περιοχές που κατέχει σήμερα ο ISIS. Γι’ αυτό το λόγο οι ΗΠΑ χρειάζεται να αναπτύξουν μια στρατηγική ώστε να αποφευχθεί το κενό εξουσίας στην περιοχή.
Εάν πχ αναλάβουν τον έλεγχο της Anbar, μιας περιοχής κυρίως σουνιτικής, οι Σιιίτες τότε θα ακολουθήσουν σοβαρές καταχρήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Σουνιτών, ενώ εάν οι ομάδες που μάχονται σήμερα τον ISIS αρχίσουν να πολεμούν μεταξύ τους τότε οι εχθροπραξίες θα μπορούσαν να διαρκέσουν για χρόνια, καθώς έχουν βρεθεί αντιμέτωπες πολλές φορές κατά το παρελθόν.
Το κύριο άρθρο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αποτελεσματική δράση των Κούρδων μαχητών, όπου ενεπλάκησαν πρόσφατα και μαχητές του PKK, μιας οργάνωσης η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Το ΡΚΚ αγωνίστηκε για χρόνια για την αυτοδιάθεση των Κούρδων της Τουρκίας, ενώ είχε προβληματικές σχέσεις με τους Κούρδους του Ιράκ που επιθυμούν καλές σχέσεις με την Τουρκία. Πρόσφατα ωστόσο το ΡΚΚ αναμόρφωσε την εικόνα του. Οι μαχητές του συνέβαλαν στην διάσωση της μειονότητας των Yazidi, που δέχθηκε επίθεση από τον ISIS. Η Τουρκία, που έχει ήδη προβεί σε βήματα στις ειρηνευτικές συνομιλίες με το ΡΚΚ, αναμένεται ότι θα επιταχύνει αυτή τη διαδικασία. Η βιαιότητα του ISIS έχει πείσει την Τουρκία ότι το ΡΚΚ θα μπορούσε να αποτελέσει έναν χρήσιμο ενδιάμεσο μιας ακόμη μεγαλύτερης απειλής.
Όταν κατακάτσει η σκόνη, η παρακαταθήκη του ISIS θα μπορούσε να είναι η ενίσχυση του κουρδικού εθνικισμού. Μετά την αμερικανική επέμβαση οι Κούρδοι του Ιράκ υποχρεώθηκαν να παραμείνουν πιστοί στην κυβέρνηση της Βαγδάτης. Δύσκολα όμως μπορείς να παραμείνεις πιστός σε μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να προστατέψει ούτε τους δικούς της πολίτες. Όσο το ISIS διατηρεί τον έλεγχο ενός τρομοκρατικού ψευδοκράτους στο κέντρο του Ιράκ οι Κούρδοι θα διερωτώνται γιατί δεν τους επιτρέπεται η δημιουργία ενός δικού τους, που θα παρέχει ειρήνη και ευημερία. Όταν η σκόνη κατακάτσει η παρακαταθήκη του ISIS θα μπορούσε να είναι η ενίσχυση του κουρδικού εθνικισμού.
Το στοίχημα είναι, καταλήγει το κύριο άρθρο, εάν ο Ομπάμα μπορεί να συνενώσει τις διάφορες ομάδες μαζί με τους Κούρδους ώστε να διαδραματίσουν έναν εποικοδομητικό σταθεροποιητικό ρόλο. Ο πειρασμός για τις ΗΠΑ, ειδικά μετά τη δολοφονία των Foley και Sotloff είναι να αφανίσουν άμεσα τον ISIS ακόμη και εν τη απουσία ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου μετά από την εξάλειψή του. Η προσέγγιση ωστόσο αυτή είχε επιτρέψει την ανάδυση ομάδων όπως του ISIS και δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.