Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Ομιλία Τάντιτς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Παρών και ο Χ. Θάτσι όχι όμως με το επίσημο αξίωμά του

Βελιγράδι, 22 Απριλίου 2008 (14:46 UTC+2)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πρώτη - του είδους της - έκθεση της πολιτικής διοίκησης του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) έπειτα από την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου - συζητήθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), παρουσία του προέδρου της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς. Στη συνεδρίαση επετράπη στον Χασίμ Θάτσι, πρωθυπουργό του Κοσόβου, να παραστεί, όχι με το επίσημο αξίωμά του, αλλά ως φυσικό πρόσωπο όπως προβλέπεται από το 'Αρθρο 39 του Κώδικα Διαδικασίας του Συμβουλίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "Tanjug".

Στην - κεκλεισμένων των θυρών - συνεδρίαση του Σώματος, ο κ. Τάντιτς κάλεσε τις χώρες που προχώρησαν στην αναγνώριση του Κοσόβου "να επανεξετάσουν το θέμα". Ο πρόεδρος της Σερβίας ζήτησε την υποστήριξη των κρατών - μελών του παγκόσμιου οργανισμού για τη διεξαγωγή των βουλευτικών και των τοπικών εκλογών στο Κόσοβο και τις περιέγραψε ως "γεγονός κρίσιμης σημασίας για τη σταθεροποίηση της δημοκρατίας στη Σερβία και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση".

"Το Ψήφισμα 1244 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υποχρεώνει όλα τα κράτη - μέλη να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας", τόνισε ο κ. Τάντιτς.

Στο μεταξύ, ο κ. Θάτσι, ο επικεφαλής της UNMIK Χοακίμ Ρούκερ, ΗΠΑ και Βρετανία εμφανίστηκαν αντίθετοι με το θέμα της διεξαγωγής τοπικών εκλογών στο Κόσοβο υποστηρίζοντας ότι "μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε πρόσθετες ''διαχωριστικές γραμμές" μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών του Κοσόβου".

Ο κ. Θάτσι δήλωσε ότι "οι αρχές του Κοσόβου καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών".

Τα κράτη - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χαιρέτισαν την αποφασιστικότητα των ενδιαφερομένων μερών να παρεμποδίσουν την εκδήλωση φαινομένων βίας στο Κόσοβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.