Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

«Πόλεμος» σκληρών ισλαμικών οργανώσεων


BEN HUBBARD / THE NEW YORK TIMES
Ισλαμιστές μαχητές στη Συρία. Η ηγεσία της Αλ Κάιντα διέκοψε επισήμως τους δεσμούς της με την ομάδα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας.
Η κεντρική ηγεσία της Αλ Κάιντα διέκοψε επισήμως τους δεσμούς της με την ισχυρή ομάδα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας (ISIS), που αναδύθηκε μέσα από το χάος του εμφύλιου πολέμου στη Συρία και επιχειρεί να εγκαθιδρύσει ένα ισλαμικό κράτος με τους δικούς της όρους, ερχόμενη σε σύγκρουση με τις άλλες ομάδες των αντικαθεστωτικών ανταρτών. Οι διαμάχες ανάμεσα στους αντιπάλους του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ δεν θα μπορούσαν παρά να υπονομεύουν τον αγώνα για την απομάκρυνσή του. Αν και η περιθωριοποίηση της οργάνωσης θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερη ενότητα μεταξύ των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες χώρες δεν θα ηρεμήσουν καθώς παρατηρούν την αύξηση της ισχύος των εξτρεμιστών στη Συρία.

Το τέλος της σχέσης της Αλ Κάιντα με το ISIS, που ανακοινώθηκε την περασμένη Κυριακή σε τζιχαντιστικές ιστοσελίδες, εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές, όπως σχολίασε ο Γουίλιαμ Μακ Καντς, που μελετά το ένοπλο Ισλάμ στο ίδρυμα Brookings. Η Αλ Κάιντα απομακρύνθηκε από την οργάνωση που σπίλωνε το όνομά της, ενώ το ISIS ενίσχυσε την εικόνα του ως μια υπολογίσιμη δύναμη. «Το ISIS είναι και επίσημα πλέον η μεγαλύτερη και η πιο κακιά τζιχαντιστική οργάνωση παγκοσμίως», δήλωσε ο Μακ Καντς. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σκληροπυρηνικό από το να σε διώξει η Αλ Κάιντα από τους κόλπους της», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η ταχεία άνοδος του ISIS αντανακλά σε μεγάλο βαθμό αυτό που πολλοί αναλυτές θεωρούν σημαντικό χτύπημα για την Αλ Κάιντα, αφού αναδύονται άλλες ένοπλες ομάδες που σχετίζονται με την οργάνωση και μοιράζονται κοινή ιδεολογία, αλλά διατηρούν την ανεξαρτησία τους στον τρόπο που διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους. Τα πρώτα δείγματα της ρήξης μεταξύ της Αλ Κάιντα και του ISIS παρατηρήθηκαν τον περασμένο χρόνο, όταν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, διέταξε το ISIS να απομακρυνθεί από τη Συρία και να αφήσει το παρακλάδι της, το Μέτωπο αλ Νούσρα, να αναλάβει τα ηνία. Το ISIS αρνήθηκε.

Η βιασύνη της οργάνωσης να αποκτήσει πρόσβαση σε πηγές πετρελαίου και δρόμους διέλευσης στα σύνορα οδήγησε σε συγκρούσεις με τους άλλους αντάρτες, οι οποίες άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς σε όλη τη βόρεια και ανατολική Συρία, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Οι βίαιες αυτές εκδηλώσεις του ISIS έχουν οδηγήσει πολλούς επικεφαλής των αντικαθεστωτικών να επικρίνουν την οργάνωση και να τη θεωρήσουν εξίσου επικίνδυνη με τις κυβερνητικές δυνάμεις του Ασαντ.

Τη Δευτέρα, ένας βομβιστής αυτοκτονίας του ISIS πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό σε μία βάση των ανταρτών στη βόρεια Συρία, σκοτώνοντας δεκαέξι μαχητές και τραυματίζοντας ακόμη είκοσι. Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, ένας κληρικός, ο Αμπντουλάχ αλ Μουχεϊσενί, κατήγγειλε ότι σε μία από τις βομβιστικές επιθέσεις το ISIS σκότωσε ένα δωδεκάχρονο αγόρι, ενώ σε άλλη κατέστρεψε εγκαταστάσεις ύδρευσης και παρέσυρε στον θάνατο αμάχους.

Σε γραπτή ανακοίνωσή της στο Διαδίκτυο, η Αλ Κάιντα κατηγόρησε το ISIS επειδή δεν συνεργάζεται με τις άλλες ομάδες αντικαθεστωτικών και ορίζει τους δικούς του αρχηγούς. Οπως τονίζουν, ωστόσο, οι Αμερικανοί αναλυτές της υπηρεσίας μυστικών πληροφοριών και αντιτρομοκρατίας, το ISIS έχει αποκτήσει οικονομική ανεξαρτησία και μπορεί να δράσει χωρίς να διατηρεί δεσμούς με τους ηγέτες της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν. Την ίδια στιγμή, το Μέτωπο αλ Νούσρα πιθανώς θα προσπαθήσει να επωφεληθεί από το γεγονός ότι είναι η μοναδική ομάδα με πιστοποιημένους δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Στη Συρία, όμως, το πιο σημαντικό είναι οι καλές σχέσεις που προσπαθεί το Μέτωπο αλ Νούσρα να διατηρήσει με τις άλλες ομάδες των αντικαθεστωτικών. «Δεν έχουμε πρόβλημα με το Νούσρα και συχνά μαχόμαστε μαζί», δήλωσε ένας αντικαθεστωτικός μαχητής, ο Ναντέρ Ραμαντάν. Αν και διαφωνεί με την ιδεολογία του Μετώπου, δεν θεωρεί πως η οργάνωση αυτή αποτελεί απειλή και ελπίζει ότι θα συμβάλει στην απομάκρυνση του ISIS.

Οι διεθνείς προσπάθειες για την επίλυση της συριακής κρίσης και το τέλος του πολέμου έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει, ενώ ο πρώτος κύκλος των συνομιλιών στη συνδιάσκεψη της Γενεύης έκλεισε δίχως να υπάρξει κάποια ξεκάθαρη πρόοδος. Σε μία κίνηση υποχώρησης μπροστά στη συριακή κυβέρνηση, τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ο αναπληρωτής του Λακντάρ Μπραχίμι, του ειδικού απεσταλμένου του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ για τη Συρία, Νάσερ αλ Κίντουα, ο οποίος είναι ανιψιός του Γιασέρ Αραφάτ, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του. Η οικογένεια Ασαντ έτρεφε αισθήματα περιφρόνησης για τον Αραφάτ και οι Σύροι αξιωματούχοι διαφωνούσαν εξαρχής με τη συμμετοχή του Αλ Κίντουα στις συνομιλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.