Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015

Χαλιφάτο η Κύπρος με τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. «


20/01/2015
 
Κύπρος κατεχόμενηΠραγματοποιήθηκε το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου 2015 στο Οίκημα της Αδελφότητας στο Βόρειο Λονδίνο, με ιδιαίτερη επιτυχία και ενδιαφέρον η διάλεξη του Δρ. Κλέαρχου Κυριακίδη, καθηγητή Νομικής στο Πανεπιστήμιου το Χάρτφορσιάρ (Senior Lecturer and non-practising Solicitor, School of Law, University of Hertfordshire), με τίτλο «Από τη βαρβαρότητα στο Μπαρμπαρός: Οι πρώτοι δώδεκα μήνες από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και η διαχρονική σχέση του με την Ανατολική Μεσόγειο σήμερα».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Ελεύθερου Πανεπιστημίου που διοργανώνει η Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα εδώ και δώδεκα χρόνια.
Ο Δρ. Κυριακίδης ξεκίνησε με το πως άρχισε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος στις 4 Αυγούστου του 1914, όταν η Γερμανία επιτέθηκε και εισέβαλε στο Βέλγιο. Μια χώρα, την ουδετερότητα της οποίας είχε υπογράψει μαζί με την Βρετανία και άλλες χώρες να σεβαστεί και να εγγυηθεί. Η Βρετανία αφού έστειλε τελεσίγραφο της Γερμανίας να αποσυρθεί και δεν εισακούστηκε κήρυξε το πόλεμο εναντίον της στις 4 Αυγούστου του 1914.
Η Τουρκία τότε προτίμησε να πάρει το μέρος της Γερμανίας εγκαταλείποντας την συμμαχία με την Βρετανία με αποτέλεσμα η Βρετανία να κηρύξει επίσημα το πόλεμο εναντίον και της Τουρκίας στις 5 Νοεμβρίου 1914.   Παρόλο που η Βρετανία είχε υποστηρίξει την Τουρκία στον πόλεμο της Κριμαίας, στην Συνθήκη του 1878 και έκλεισε τα μάτια στις βάρβαρες σφαγές των Αρμενίων, Βουλγάρων, Ελλήνων καιΑσσυρίων που διέπραξε η Τουρκία η τελευταία πήρε το μέρος της Γερμανίας.
Και παραλλήλισε ο καθηγητής την στάση της Γερμανίας το 1914 με εκείνη της Τουρκίας ως εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου το 1974 η οποία με τον ίδιο τρόπο παραβίασε τις δικές της εγγυήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και εισέβαλε στο νησί. Για να τονίσει ότι η ιστορία μας διδάσκει ότι δεν μπορεί ένας να βασίζεται σε εγγυήτριες δυνάμεις να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους.
Έτσι την ίδια μέρα, 5 Νοεμβρίου 1914 το Ηνωμένο Βασίλειο μονομερώς ακύρωσε την Συνθήκη του 1878 με αποτέλεσμα να αναλάβει η ίδια την κυριαρχία της νήσου Κύπρου..
Ο Δρ. Κυριακίδης στη συνέχεια είπε ότι η Τουρκία τότε πρώτη, στο πλευρό της Αυστρο-Ουγγαρίας, χρησιμοποίησε την θρησκεία, το Ισλάμ και εξέδωσε πέντε θρησκευτικές διαταγές (Φάτουα) εναντίον των Συμμάχων καλώντας τους απανταχού Μουσουλμάνους από το Χαλιφάτο στην Κωνσταντινούπολη, σε πόλεμο Τζιχάντ εναντίον των Συμμάχων (Γαλλίας, Ρωσίας και Ηνωμένου Βασιλείου). Με τις σφαγές των Αρμενίων να αυξάνονται. Και δεν εκπλήττει, πρόσθεσε το γεγονός ότι η Τουρκία αρνείται να επικυρώσει σωρεία Διεθνών Συμβάσεων, για την ειρήνη, ασφάλεια, ισότητα, φυλετικές διακρίσεις και προστασία των μειονοτήτων.
Η Τουρκία τη γλύτωσε παρόλα τα εγκλήματά της με την   αποτυχία των Συμμαχικών Δυνάμεων περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ το 1918, να την δικάσουν για τα εγκλήματά της όπως έκαναν αργότερα, το 1945 για εγκλήματά εναντίον της ανθρωπότητας.
 
Η ιστορία τόνισε ο Δρ. Κυριακίδης, μας διδάσκει ότι η μοίρα του Βελγίου στις 4 Αυγούστου 1914 πρέπει να είναι μια προειδοποίηση ότι η κυριαρχία κάθε μικρού κράτους είναι ευάλωτη. Η Τουρκία είναι μαθημένη να προδίδει τους Βρετανούς όταν πρόκειται για το συμφέρον της ή του Ισλάμ ή και τα δύο. Έχει κακό προηγούμενο να μην επικυρώνει κύριες διεθνείς συμβάσεις. Η ευρύτερη Μέση Ανατολή υπήρξε επανειλημμένα θύμα της κακής χρήσης της θρησκείας, πολέμου τζιχάντ, ξερίζωμα ανθρώπων από τα σπίτια τους στη βάση θρησκείας και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και των πλέον βάρβαρων παραβιάσεων διεθνούς δικαίου, πολέμου εγκλημάτων εναντίον της ανθρωπότητας, και γενοκτονιών. Η Τουρκία ευθύνεται για πολλά τέτοια εγκλήματα.
Ο καθηγητής ανακεφαλαιώνοντας τόνισε ότι η Τουρκία προωθεί μια ίδια ισλαμική πολιτική στα κατεχόμενα της Κύπρου και τεκμηρίωσε με διάφορες δηλώσεις όπως του Τούρκου προέδρου Ερντογάντον Αύγουστο του 2014 ότανείπε ότι « Η Βόρεια Κύπρος είναι Μουσουλμανική. Πρέπει να είμαστε περήφανοι γι΄αυτό και να το κάνουμε πιο επιβλητικό και να αυξήσουμε την θρησκευτική μάθηση στα Τεμένη»
Υπάρχει μια διαφορά είπε, μεταξύ της «ΤΔΒΚ» και της ISIL. Αφενός οι Αμερικανοί και σύμμαχοι τους βομβαρδίζουν το «Ισλαμικό κράτος» και αφετέρου τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα 28 μέλη της ΕΕ περιλαμβανομένης και της ίδιας της Κύπρου, διατηρούν μια πολιτική κατευνασμού έναντι της Τουρκίας. Ουσιαστικά υπέκυψαν στις ισλαμικές απαιτήσεις της εις βάρος της Κύπρου. Κλείνοντας τα μάτια στις παρανομίες και ανήθικες πράξεις της Τουρκίας με σκοπό την νομιμοποίηση της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» μέσω της προτεινόμενης δικοινοτικής (δι-θρησκευτικής) και διζωνικής ομοσπονδίας.
Μια τέτοια λύση δεν θα είναι μόνο κτύπημα για τις δυτικές αρχές δημοκρατίας αλλά θα αποτελεί σκληροπυρηνική γραμμή του Ισλάμ. Με ανθρώπους χωρισμένους σε δύο μέρη αποτελούμενα από Μουσουλμάνους και Μή Μουσουλμάνους (δι-κοινοτισμό). Αν ποτέ γίνει δεκτή τέτοια λύση, τόνισε ο Δρ. Κυριακίδης οι διαχωριστικές αρχές του Ισλάμ θα θριαμβεύσουν πάνω από τις πλουραλιστικές αξίες της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας.
Και έκλεισε την τόσο ενδιαφέρουσα διάλεξή του ο Δρ. Κυριακίδης με μια τροποποιημένη ερώτηση του Θουκυδίδη σε σχέση με την αρχαία Αθήνα.   Πότε θα υπάρξει δικαιοσύνη στην Κύπρο; Αν ακολουθήσουμε την συμβουλή του Θουκυδίδη είπε, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: « ΄Οτανεκείνοι που δεν επηρεάστηκαν εξοργιστούν όσο εκείνοι που επηρεάστηκαν. Καθώς οι δυτικές χώρες προσπαθούν να θεραπεύσουν τις πληγές από το Τζιχάντ και εκείνους που το υποστηρίζουν (τους Τζιχάτιστές), ίσως είναι καιρός για τις δυτικές δυνάμεις να κάνουν ότι μπορούν να σώσουν την Κύπρο για να σωθούν και οι ίδιες. 
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/συγγραφέας - Λονδίνο 20.1.2015 
Σημ. Ο Δρ. Κλέαρχος Κυριακίδης αύριο Τετάρτη 21.1.2015 θα βρίσκεται στη Κύπρο για νέα διάλεξη στο ΧίλτονΛευκωσίας και ώρα 5.00 μ.μ. που διοργανώνει ο οργανισμός ERPIC,   με τίτλο «The religiously fuelled threatfacing Cyprus, and the diplomacy of denial". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.