Σάββατο 2 Μαΐου 2015

ΚΥΚΕΜ και Πανεπιστήμιο Νεάπολης παρουσίασαν την έρευνα «Η Μάχη του Κτήματος το 1964»





Στις 3 Απριλίου πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στην Πάφο, σε συνεργασία μεταξύ του Κυπριακού Κέντρου Μελετών και Πανεπιστήμιου Νεάπολης, η παρουσίαση της μελέτης: «Η Μάχη του Κτήματος το 1964». Την παρουσίαση έκαναν οι Χρήστος Ιακώβου, Κυριάκος Ιωνάς και Άννα Τσέλεπου.  

Η έρευνα στηρίχθηκε αποκλειστικά σε πρωτογενείς πηγές, κυρίως τουρκικών και βρετανικών, πολλές από τις οποίες για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν σε κυπριακό κοινό. Μέσα από την παρουσίαση της μελέτης καταδείχθηκε ότι τα γεγονότα στην Πάφο το 1964 εντάσσονται στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού της Τουρκίας στο Κυπριακό, τα οποία απέβλεπαν στο γεωγραφικό διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων μέσω της δημιουργίας των θυλάκων. Η Τουρκία επεδίωξε την πολιτική της έντασης προκειμένου να προωθήσει την πολιτική της διχοτόμησης, παρά τις αντιδράσεις πολλών Τουρκοκυρίων, οι οποίοι εξαναγκάστηκαν να διά της βίας να εγκατασταθούν σε θύλακες.

Η παρουσίαση της έρευνας προσήλκυσε μεγάλο αριθμό ακροατών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις και να κάνουν παρεμβάσεις σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε το πέρας των βασικών ομιλιών.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.