Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Δεν αναμένεται τίποτα για το Πατριαρχείο


Milliyet 
(6/4/2009)


Το Ορθόδοξο Χριστιανικό Πατριαρχείο “Φαναρίου” είναι ευχαριστημένο από το γεγονός ότι ο Ομπάμα θα φέρει στην ημερήσια διάταξη το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Όμως, δεν είναι αισιόδοξο ως προς το αποτέλεσμα που μπορεί να υπάρξει. Το Πατριαρχείο σκέπτεται ότι οι επιθυμίες των ξένων ηγετών, όσον αφορά το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής, στην τουρκική κοινή γνώμη δημιουργούν την εντύπωση της άσκησης πίεσης, πράγμα το οποίο φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Το Πατριαρχείο έχει την άποψη ότι το πρόβλημα αυτό θα ήταν ορθότερο να λυθεί εντός της δομής της Τουρκίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πατριαρχείου, πατήρ Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας, αναφορικά με το θέμα της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής, είπε: «Ο Πατριάρχης μέσα σε πέντε – έξι χρόνια έχει μεταβεί πολλές φορές στην Άγκυρα και έχει εξηγήσει λεπτομερώς, τόσο γραπτώς, όσο και προφορικώς, το πόσο σημαντικό είναι για μας το άνοιγμα της Σχολής αυτής. Κάθε φορά επέστρεφε αισιόδοξος. Όμως, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι θετικό».

Ο Δοσίθεος, αφού επεσήμανε ότι στις απαντήσεις των αρμοδίων δεν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο, είπε: «Για παράδειγμα, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση, η οποία να μας αναφέρει το λόγο που [η Θεολογική Σχολή] δεν ανοίγει ή ότι θα ανοίξει αν αρθεί η τάδε αιτία. Κατά καιρούς, από τις εφημερίδες πληροφορούμαστε ότι αναφέρουν: “Εάν δεν ανοίξει ένα τέμενος στην Αθήνα, γιατί να ανοίξουμε αυτή τη Σχολή; ΄Η εάν ανοίξει αυτή η Σχολή, τότε στη Θράκη τι πρέπει να ανοίξει”; Αυτά είναι πράγματα, τα οποία διαβάζουμε στις εφημερίδες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.