Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Η Ρωσία συνεχίζει να κατέχει Γεωργιανά εδάφη


Του C.J. Chivers
The New York Times 


Οκτώ μήνες μετά τον πόλεμο της Ρωσίας με τη Γεωργία, ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν να κρατούν γεωργιανά εδάφη που το Κρεμλίνο συμφώνησε να εκκενώσει στο πλαίσιο της επίσημης κατάπαυσης του πυρός. Ο ρωσικός στρατός, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις και τους μικρούς στρατούς της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, έχει αναπτύξει δυνάμεις σε δύο μεγάλες λωρίδες γης, που βρίσκονταν υπό γεωργιανό έλεγχο πριν από τον πόλεμο. Παρατηρητές και διπλωμάτες δηλώνουν επίσης ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε μαχητικά ελικόπτερα και τανκ σε περιοχές που τίποτε από αυτά δεν υπήρξε πριν από τον Αύγουστο.

Η σταθερή ρωσική στρατιωτική παρουσία στη γη που κατελήφθη το περασμένο καλοκαίρι δημιουργεί πεδίο παρατεταμένων τριβών με τη Δύση σε μια κρίσιμη εποχή. (Η κυβέρνηση Ομπάμα δεσμεύεται να αναθερμάνει τις αμερικανορωσικές σχέσεις, να αποκαταστήσει τη συνεργασία σε άλλες περιοχές και να επεξεργαστεί νέα συνθήκη για τα πυρηνικά.) Επίσης, υπογραμμίζει την ισχύ της ρωσικής στρατιωτικής σχέσης στο νότιο Καύκασο και την υπονόμευση του Γεωργιανού προέδρου, Μιχαήλ Σαακασβίλι, ακόμη και σε αυτή την περίοδο της δρομολογούμενης βελτίωσης των σχέσεων Μόσχας - Δύσης. Στην πρόσφατη συνάντησή τους, οι κ. Ομπάμα και Μεντβέντεφ αντάλλαξαν θερμά λόγια και δεσμεύσεις για συνεργασία, εγείροντας το ερώτημα στην Τιφλίδα για το αν οι ΗΠΑ θα ασκήσουν τελικά πιέσεις προκειμένου να εφαρμοστεί πλήρως η κατάπαυση του πυρός. 

Είναι αλήθεια ότι μερικοί εκτοπισμένοι Γεωργιανοί επέστρεψαν σπίτια τους μετά την αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών. Χιλιάδες άλλοι, όμως, παρά την παρουσία των Ευρωπαίων παρατηρητών και παρά το γεγονός ότι τα σπίτια τους απέχουν πολύ από τις αμφισβητούμενες ζώνες, δεν έχουν ακόμη ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά, καθώς η Ρωσία εξακολουθεί να κατέχει μεγάλες περιοχές. Τα πιο προφανή παραδείγματα είναι το φαράγγι Γκορζ και η αγροτική κοιλάδα έξω από την πόλη Ακαλγκόρι - δύο μεγάλα τμήματα γης σπαρμένα με γεωργιανά χωριά που εγκαταλείφθηκαν μερικώς στη διάρκεια του χειμώνα. 

Η κυβέρνηση της Ρωσίας αρνείται να αποσαφηνίσει το ρόλο των δυνάμεών της. Η κυβέρνηση Μπους διακήρυξε ότι η Ρωσία δεν συμμορφώνεται με τους όρους της εκεχειρίας, αλλά η κυβέρνηση Ομπάμα, που επεξεργάζεται τις εναλλακτικές οδούς συνεργασίας με το Κρεμλίνο, δεν έχει πάρει ακόμη επίσημη θέση. Γεωργιανοί αξιωματούχοι αποφεύγουν να ασκήσουν δημοσίως κριτική κατά των ΗΠΑ. Ωστόσο, έχουν καταστήσει σαφές ότι η δική τους δυνατότητα να αναγκάσουν τη Ρωσία να τηρήσει τη συμφωνία είναι επί της ουσίας ανύπαρκτη. Όπως το έθεσε ο πρώην πρεσβευτής της Γεωργίας στον ΟΗΕ, κ. Αλασάνια, «το μόνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε τώρα, και το μόνο στο οποίο ελπίζουμε, είναι να αποτρέψουμε ένα νέο πόλεμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.