Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Αλλαγές ακόμα και στο Λουξεμβούργο



Του John Tagliabue
The New York Times

Ευρισκόμενο σε 999 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιτριγυρισμένο από τη Γερμανία το Βέλγιο και τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο φημίζεται κυρίως για τους φιλελεύθερους τραπεζικούς του νόμους, την πολύ χαμηλή φορολογία του και τον αξιαγάπητο Μέγα Δούκα, Ερρίκο, 53 ετών.
Διανύουμε όμως μια εποχή σημαντικών αλλαγών και ακόμη και το Λουξεμβούργο δεν μπορεί να ξεφύγει από τα παλιρροϊκά κύματα. Δύο από τις τρεις κολόνες της ταυτότητάς του, η τραπεζική νομοθεσία και ο ίδιος ο Ερρίκος, δέχονται επίθεση.
Ο Μέγας Δούκας Ερρίκος του Λουξεμβούργου είναι ο τελευταίος μέγας δούκας στον κόσμο. Ωστόσο, επιμένει ότι το είδος του δεν βρίσκεται υπό εξαφάνιση και κατά μεγάλο μέρος ευθύνεται για την οργή που απειλεί να περικόψει τις εξουσίες του. «Ο τίτλος είναι ιστορικός», είπε, καθώς υποδεχόταν έναν επισκέπτη στο Κάστρο του Μπεργκ. «Αλλά φυσικά, τώρα είμαστε μια συνταγματική μοναρχία».
Ο ρόλος του Ερρίκου στο Λουξεμβούργου έχει γίνει τελευταία επίκεντρο διαμάχης μεταξύ των 486.000 πολιτών αυτής της μικρής ευημερούσας χώρας. «Μεγάλη μερίδα του πληθυσμού τηρεί μια στάση, που θα αποκαλούσαμε, στη θρησκεία, αγνωστική», δήλωσε ο Φρανκ Ένγκελ, 33 ετών, γενικός γραμματέας του Χριστιανοκοινωνικού Λαϊκού Κόμματος, του μεγαλύτερου κόμματος στο Κοινοβούλιο. Τέτοια είναι η δυσαρέσκεια για τα προνόμια και τις εξουσίες του Δούκα που δρομολογείται μεγάλη συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία όπως ελπίζουν οι σχεδιαστές της θα έχει ολοκληρωθεί έως το ερχόμενο έτος. «Είναι μια προσπάθεια να προσαρμόσουμε το Σύνταγμα στην πραγματικότητα», δήλωσε ο ιστορικός Μισέλ Παολί. «Και να το απαλλάξουμε από τα υπολείμματα της απολυταρχίας».
Ο Ερρίκος, που κατοικεί στο Μπεργκ, περιβάλλεται από αυλικούς. Πραγματοποιεί τελετές του κράτους στο παλάτι του 17ου αιώνα, που άλλοτε ήταν το δημαρχείο στο κέντρο της πόλης του Λουξεμβούργου. Ο κόσμος εδώ μιλάει μια γερμανική διάλεκτο, ακατανόητη για τους απ’ έξω. Ο Ερρίκος όμως μιλά και γερμανικά και αγγλικά, επίσης λίγα ισπανικά, ενώ η γλώσσα της αυλής του είναι τα γαλλικά.
Συζητήσεις και διλήμματα
Η συζήτηση για τις εξουσίες του κλιμακώνεται σε μια δύσκολη περίοδο. Άλλοτε γη αγροτών και χαλυβουργείων, η χώρα βασίζει σήμερα τη μισή της οικονομία στον τραπεζικό κλάδο. Επί δεκαετίες, η βιομηχανία ευημερούσε στο πλαίσιο της αυστηρής νομοθεσίας όσον αφορά το τραπεζικό απόρρητο. Σχεδόν κάθε τράπεζα που έχετε ακούσει ποτέ έχει ένα γραφείο στη Μπουλβάρ Ρουαγιάλ. Αυτά όμως βάλλονται τώρα από οικονομικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία, που συμφώνησαν στη σύνοδο των G20 να αναλάβουν περαιτέρω δράση κατά των φορολογικών παραδείσων. Επιπλέον, η οικονομική κρίση συγκλόνισε τα θεμέλια της οικονομίας. Πέρσι, για πρώτη φορά η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παρέμβει για τη σωτηρία αρκετών τοπικών τραπεζών.

Κινδυνεύοντας να βρεθεί στη μαύρη λίστα των οικονομικών οργανισμών, το Λουξεμβούργο πήρε τον περασμένο μήνα την άνευ προηγουμένου απόφαση να χαλαρώσει τη νομοθεσία για το τραπεζικό απόρρητο, όπως έκαναν και άλλοι φορολογικοί παράδεισοι. Η διαμάχη για τον Ερρίκο μαίνεται προ καιρού αλλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η περσινή έγκριση από τη Βουλή του νομοσχεδίου που επιτρέπει την ευθανασία. Ο Ερρίκος αρνήθηκε να το υπογράψει. Με μια αστραπιαία διαδικασία στο Κοινοβούλιο, το Σύνταγμα άλλαξε, και η υπογραφή του έγινε περιττή. Αλλά οι εκκλήσεις για ευρύτερη μεταρρύθμιση πυκνώνουν. Εάν οι αλλαγές εγκριθούν, ο Ερρίκος θα χάσει πολλές από τις εκτελεστικές του εξουσίες, περιλαμβανομένου του ρόλου του ως διοικητή του στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.