Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Σοβαρό πλήγμα για τον Κιμ Γιονγκ Ουν η έκρηξη του πυραύλου

Ο Unha-3, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, ήταν κάλυψη μιας δοκιμής βαλλιστικού πυραύλου που διαλύθηκε σε περίπου 20 κομμάτια
The Guardian

H πολυσυζητημένη δοκιμή του βορειοκορεατικού πυραύλου Unha-3 κατέληξε χθες σε αποτυχία, καταφέροντας πλήγμα κατά του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ, μόλις δύο λεπτά μετά την εκτόξευση. Ηδη είχε δημιουργηθεί εκρηκτικό κλίμα στην κορεατική χερσόνησο, καθώς οι Βορειοκορεάτες φέρονταν έτοιμοι να πραγματοποιήσουν μια τρίτη πυρηνική δοκιμή, όπως προειδοποίησαν την Τρίτη οι μυστικές υπηρεσίες της Σεούλ, λίγες ημέρες προτού εκτοξευτεί ο Unha-3, που σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της Πιονγιάνγκ επρόκειτο να αποστείλει δορυφόρο στο Διάστημα.

Η ένταση με τη Ν. Κορέα
Ο Unha-3, που όπως ισχυρίστηκε η Ουάσιγκτον ήταν κάλυψη μιας δοκιμής βαλλιστικού πυραύλου, εξερράγη και διαλύθηκε σε περίπου 20 κομμάτια, προτού καταπέσει στην Κίτρινη Θάλασσα. Σε μια σπάνια εκδήλωση ειλικρίνειας, η βορειοκορεατική κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος απέτυχε να τεθεί σε τροχιά. «Επιστήμονες, τεχνικοί και εμπειρογνώμονες αναζητούν τώρα τα αίτια της αποτυχίας». Ο δορυφόρος υποτίθεται ότι θα αποτελούσε απόδειξη της ανάπτυξης της Βόρειας Κορέας, παρά τα στοιχεία που δείχνουν έναν εξαθλιωμένο πληθυσμό και μια παραπαίουσα οικονομία. Μια επιτυχής αποστολή θα είχε ενισχύσει τη θέση του νέου ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, εν μέσω αμφιβολιών για την ικανότητά του να κυβερνήσει, τέσσερις μήνες μετά τη διαδοχή του πατέρα του. Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Βρετανία και άλλες κυβερνήσεις, αξίωσαν από την Πιονγιάνγκ να ακυρώσει την εκτόξευση του Unha-3, λέγοντας ότι παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ, που αφορούν τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων. Η Κίνα, βασικός σύμμαχος του Βορρά, κάλεσε όλες τις πλευρές «να διατηρήσουν την ηρεμία τους και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση». Ωστόσο, η προειδοποίηση των Νοτιοκορεατών, την Τρίτη, έφερε νέα ένταση. Εκθεση των μυστικών υπηρεσιών, που διανεμήθηκε σε αρκετά ΜΜΕ, ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μιας «σοβαρής πρόκλησης», με εικόνες δορυφόρων να δείχνουν τα τελικά στάδια της εκσκαφής ενός νέου τούνελ στις βορειοκορεατικές εγκαταστάσεις όπου έγιναν οι προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές. Ο Τζόελ Γουίτ, του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που διευθύνει το site 38 North για τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε: «Μέχρι πριν από λίγες ημέρες όταν κατέστη σαφές ότι η Βόρεια Κορέα δρομολογεί νέα δοκιμή πυραύλου, αρκετοί άνθρωποι θεώρησαν ότι ξεκίνησε μια αναπόφευκτη σειρά γεγονότων - και μέρος αυτής ήταν μια πυρηνική δοκιμή».

Αιφνιδιασμός
H αναγγελία της εκτόξευσης του βορειοκορεατικού πυραύλου αιφνιδίασε τη διεθνή κοινότητα, καθώς έγινε μόλις δύο εβδομάδες αφότου η Πιονγιάνγκ συμφώνησε να αναστείλει το πρόγραμμα των πυρηνικών δοκιμών και του εμπλουτισμού ουρανίου και να αποδεχθεί τη διεθνή επιτήρηση σε αντάλλαγμα αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια. Μια πυρηνική δοκιμή μπορεί να εξηγεί την απόφαση «να πάρουμε χρήμα από τον Θείο Σαμ και μετά να τον χαστουκίσουμε», σχολίασε ο Αντρέι Λανκόφ του Πανεπιστημίου Κούκμιν της Νότιας Κορέας. «Θα στείλει πολύ ισχυρό μήνυμα, το ίδιο όπως πάντα: είμαστε εδώ, είμαστε επικίνδυνοι και γινόμαστε όλο και πιο επικίνδυνοι κάθε μέρα».

Κληρονόμησε τη στρατηγική
Μερικοί, ωστόσο, πιστεύουν ότι υπάρχουν άλλοι λόγοι για τη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας. Ο ένας είναι ότι υιοθέτησε μια αμφίδρομη στρατηγική διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ, ενώ ετοιμαζόταν για την εκτόξευση αλλά ο Κιμ Γιογνκ Ιλ πέθανε προτού πάρει μια απόφαση για το ποια στρατηγική να προωθήσει, ενώ ο γιος του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν ήταν σε θέση να ακυρώσει ό,τι διέταξε ο πατέρας του. Ο Τζον Ντέλουρι του Πανεπιστημίου Γιονσέι της Σεούλ δήλωσε ότι παρότι ήταν πιθανή μια πυρηνική δοκιμή, ο τρόπος με τον οποίο οι νοτιοκορεατικές υπηρεσίες ασφαλείας ενημέρωσαν τα ΜΜΕ έμοιαζε σχεδιασμένος έτσι ώστε να στείλει το μήνυμα ότι επρόκειτο για κάτι το αναπόφευκτο, ενώ υπήρχαν ακόμη πολλές εναλλακτικές.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.