Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Η G8 καλεί το Ιράν σε «εποικοδομητικό διάλογο»

Για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ (G8) κάλεσαν σήμερα το Ιράν να δεσμευθεί σε έναν «εποικοδομητικό και σοβαρό διάλογο» και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του για την επίλυση της αντιπαράθεσης σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Η συνεχιζόμενη αποτυχία του Ιράν να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις του βάσει των αποφάσεων (του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) και με τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Κυβερνητών της ΙΑΕΑ είναι αιτία μεγάλης ανησυχίας», αναφέρουν οι υπουργοί Εξωτερικών σε μια ανακοίνωσή τους που αναμένεται να εκδοθεί μετά το πέρας της συνόδου της G8 αργότερα σήμερα.

Η G8 ζήτησε από την Τεχεράνη να «εισέλθει σε μια διαδικασία εποικοδομητικού και σοβαρού διάλογου χωρίς προϋποθέσεις», ενώ υπογράμμισε την επιθυμία της για ειρηνική επίλυση του ζητήματος.

Το Ιράν και η Ομάδα των 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) αναμένεται να συναντηθούν για διαπραγματεύσεις σχετικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.

Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της G8 (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ρωσία) επικεντρώθηκε επίσης σε άλλα τρέχοντα ζητήματα, όπως η σύγκρουση στη Συρία και η Βόρεια Κορέα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.