Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Εκεχειρία με νεκρούς και συλλήψεις στη Συρία

Δημοσίευση : 12 Aπριλίου 2012

Οκτώ νεκροί και δεκάδες συλλήψεις από την ισχύ της κατάπαυσης του πυρός.

Οκτώ άνθρωποι, εκ των οποίων οι επτά άμαχοι, σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα στη Συρία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ένας πολίτης σκοτώθηκε στο δρόμο της πόλης Μαρντέ, στην επαρχία Χάμα, είτε από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας είτε από τους σαμπίχα (φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή), είπε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντελ Ραχμάν.

Άλλοι τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές στο Χαν Σεϊχούν της επαρχίας Ιντλίμπ και στην πόλη Χομς. Ένας 19χρονος έχασε τη ζωή του στην περιοχή της Δαμασκού. Στο Χαλέπι ένα παιδί 12 ετών τραυματίστηκε θανάσιμα όταν εξερράγη μια ρουκέτα τη στιγμή που την περιεργαζόταν. Στην ίδια πόλη, από έκρηξη βόμβας σκοτώθηκε ένας αξιωματικός του στρατού ενώ δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Sana που χαρακτήρισε «τρομοκρατική επίθεση» την ενέργεια αυτή.

Η κατάπαυση του πυρός έχει τεθεί σε εφαρμογή από τα ξημερώματα, όμως τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση έχουν ήδη καταγγείλει ότι η εκεχειρία παραβιάζεται.

Οι ένοπλοι καλούνται να παραδοθούν και θα τους δοθεί αμνηστία

Οι Σύροι ένοπλοι «που δεν έχουν αίμα στα χέρια τους» θα πρέπει να παραδοθούν στην αστυνομία, γνωρίζοντας ότι θα αφεθούν ελεύθεροι, μετέδωσε σήμερα η συριακή κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

«Το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους ενόπλους που δεν έχουν αίμα στα χέρια τους να παραδοθούν στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα και να παραδώσουν τα όπλα τους», πρόσθεσε η κρατική τηλεόραση.

«Αυτοί θα αφεθούν ελεύθεροι και δεν θα διωχθούν», διαβεβαίωσε.

Η ανακοίνωση αυτή στην κρατική τηλεόραση έγινε μερικές ώρες μετά την ισχύ της κατάπαυσης του πυρός.

Μπαν Κι Μουν: Η συριακή κυβέρνηση έχει την ευθύνη να τηρήσει την δέσμευσή στην εκεχειρία

Η συριακή κυβέρνηση φέρει το βάρος της ευθύνης για την τήρηση της δέσμευσής της όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σήμερα σε ισχύ στη Συρία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Η κατάσταση στη Συρία δείχνει πιο ήρεμη, σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος πρόσθεσε ότι εργάζεται με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποστολή ομάδας παρατηρητών το ταχύτερο δυνατό.

«Θέλω πράγματι να δω να συνεχίζεται η υποστήριξη αυτής της κατάπαυσης του πυρός. Μόλις σήμερα σταμάτησαν τις συγκρούσεις. Παρακολουθούμε (την τήρησή της) πολύ στενά. Ο κόσμος παρακολουθεί, ωστόσο, με σκεπτικισμό, καθώς προηγούμενες υποσχέσεις που έδωσε η κυβέρνηση της Συρίας δεν τηρήθηκαν», δήλωσε ο Μπαν.

«Καλώ τον πρόεδρο Άσαντ να τηρήσει την υπόσχεσή του και να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», σημείωσε.

«Εργαζόμαστε μαζί με το Συμβούλιο Ασφαλείας έχοντας ως στόχο να αποστείλουμε μια ομάδα παρατηρητών το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε ο Μπαν, κρίνοντας «πιο ήρεμη» την κατάσταση στη χώρα.

Ο Νορβηγός στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ θα μεταβεί αύριο στη Συρία για να προετοιμάσει την άφιξη διεθνών παρατηρητών που θα αναλάβουν να επαληθεύσουν την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός, σημείωσε.

«Ήδη έχουμε περάσει στις απαραίτητες προετοιμασίες στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για τη διατήρηση της ειρήνης. Ο στρατηγός Μουντ ηγήθηκε μιας τεχνικής αποστολής την περασμένη εβδομάδα και ο Κόφι Άναν, με τον οποίο μίλησα (σήμερα το πρωί) μου είπε ότι θα αποστείλει εκ νέου τον Μουντ και την ομάδα του ήδη από αύριο για να ετοιμάσουν αυτήν την αποστολή των παρατηρητών», διευκρίνισε ο Μπαν.

Η αποστολή αυτή των παρατηρητών χρειάζεται ακόμη να λάβει «επίσημη έγκριση» από το Συμβούλιο Ασφαλείας, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραμείνει ενωμένη για να αποφευχθεί να βυθιστεί η Συρία στο χάος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.