Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Σαρκοζί: Διαψεύδει ότι πούλησε πυρηνικό αντιδραστήρα στον Καντάφι

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί διέψευσε σήμερα τους ισχυρισμούς της πρώην επικεφαλής του γαλλικού πυρηνικού ομίλου Areva ότι είχε προσπαθήσει να πουλήσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα στον πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι.

«Δεν υπήρξε ποτέ ζήτημα πώλησης ενός αντιδραστήρα στον Καντάφι», δήλωσε ο Σαρκοζί στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, μία εβδομάδα αφότου η Αν Λοβερζόν, επικεφαλής της Areva ως το 2011, έκανε αυτούς τους ισχυρισμούς σε συνέντευξή της στον ιστότοπο της εφημερίδας L' Express την προηγούμενη Τρίτη.

Η Λοβερζόν ήταν υψηλόβαθμη σύμβουλος του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Φρανσουά Μιτεράν και φέρεται να διεκδικεί ένα υπουργείο στη μελλοντική σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ, αντιπάλου του Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές.

«Επιτρέψτε μου να σας πω ότι αν υπήρξε ένας ηγέτης κράτους σε όλο τον κόσμο που δεν είχε σχέσεις με τον Καντάφι και ο οποίος να ευθύνεται για την αποχώρησή του και την κατάληξή του, αυτός είμαι εγώ», σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Η Γαλλία ηγείτο της επέμβασης της Δύσης στη Λιβύη, η οποία βοήθησε τους εξεγερμένους και έβαλε τέλος στη 42χρονη διακυβέρνηση του Καντάφι. Όμως το 2007 ο Σαρκοζί είχε υποδεχθεί τον λίβυο πρώην ηγέτη στο Παρίσι, ενώ μια συμφωνία συνεργασίας η οποία υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2008 μεταξύ των δύο χωρών, και η οποία είχε δημοσιοποιηθεί, κάνει λόγο για την παροχή πυρηνικών αντιδραστήρων.

Οι σύμβουλοι του Σαρκοζί δηλώνουν ότι η Λοβερζόν προσπαθεί να πλήξει την προεκλογική εκστρατεία του γάλλου προέδρου, ενώ επισημαίνουν ότι αν ήταν μάρτυρας οποιασδήποτε παράνομης δραστηριότητας όσο ήταν επικεφαλής της Areva θα έπρεπε να την έχει αναφέρει τότε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.