Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Δεν αποκλείει την έξοδό του ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ


Του ανταποκριτή μας στη Μοσχα Αχιλλεα Πατσουκα
Απάντηση στην έντονη φημολογία, σύμφωνα με την οποία ο χρόνος της ρωσικής κυβέρνησης είναι μετρημένος, έδωσε για πρώτη φορά ο επικεφαλής της, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό κανάλι NTV, o Ρώσος πρωθυπουργός δεν έκρυψε πως και ο ίδιος έχει γίνει αποδέκτης σχετικών μηνυμάτων, μη αποκλείοντας μάλιστα την περίπτωση ο Βλαντιμίρ Πούτιν να ζητήσει και τη δική του παραίτηση.
Ψυχραιμία
Απέναντι στην ορατή αυτή προοπτική εμφανίστηκε ψύχραιμος δηλώνοντας πως, από τη στιγμή που ένας πολιτικός διορίζεται πρωθυπουργός, πρέπει να γνωρίζει πως αργά ή γρήγορα θα έλθει η στιγμή που θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του.
Σε ερώτηση για ποιο λόγο το τελευταίο διάστημα οι κοινές του εμφανίσεις με τον Ρώσο πρόεδρο και προσωπικό του μέντορα σπανίζουν, υποστήριξε πως οι σχέσεις τους παραμένουν καλές και δεν πρέπει να βγαίνουν πολιτικά συμπεράσματα από τον αριθμό των συναντήσεών τους.
Παραδεχόμενος εμμέσως πως η παραίτηση της κυβέρνησής του, αλλά και του ιδίου, είναι πιο πιθανή από ποτέ, σημείωσε πως η εξέλιξη αυτή δεν θα σηματοδοτήσει και το πολιτικό του τέλος, αφήνοντας να εννοηθεί πως κάποια στιγμή θα επιστρέψει, άγνωστο από ποια θέση.
Το αρνητικό κλίμα εναντίον της κυβέρνησης Μεντβέντεφ έχει πυκνώσει τις τελευταίες ημέρες με σειρά δημοσιευμάτων, καθώς και με ανεξάρτητες έρευνες εταιρειών στις οποίες οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησής του βαθμολογούνται κάτω από τη βάση. Σε άλλες δημοσκοπήσεις, σχετικά με το πώς κρίνουν οι Ρώσοι τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, και τα δικά του ποσοστά ημέρα με την ημέρα κατρακυλούν.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν καταλογίζει στον επικεφαλής της κυβέρνησης αργούς ρυθμούς εκτέλεσης των βασικών προγραμματικών δεσμεύσεων, κυρίως στον οικονομικό τομέα, καθώς και πως οι περισσότερες επιλογές του για τις θέσεις αντιπροέδρων και υπουργών της κυβέρνησής του, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, υπήρξαν η μια χειρότερη από την άλλη. Εκτός αυτού, έχει παρατηρηθεί σε πολλές περιπτώσεις αδικαιολόγητη έπαρση από τους υπουργούς, ενώ και η υπερέκθεση του Μεντβέντεφ στο Facebook και στο twitter, χωρίς αυτή να συνοδεύεται και με το ανάλογο έργο, έχει προκαλέσει αλλεργία στον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Πότε και πώς
Επειδή το πρώτο ερώτημα, το αν δηλαδή ο Πούτιν θα ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης Μεντβέντεφ, ουσιαστικά έχει απαντηθεί, οι αναλύσεις εστιάζονται στο πότε θα το πράξει, αλλά κυρίως με τι τρόπο. Οπως μέχρι σήμερα έχει αποδείξει, αλλά και έχει δηλώσει ο Ρώσος πρόεδρος, δεν του αρέσει να απολύει, ιδιαίτερα συνεργάτες του, επομένως γίνεται κατανοητό πως αναζητεί έναν ήπιο τρόπο. Οσο για την τρανταχτή αφορμή; Ακόμα και να μην υπάρχει, αυτή θα βρεθεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.