|
|
Όπως δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριαμπκόφ, η ενέργεια της ΕΕ υπονομεύει τις προσπάθειες για μία ειρηνευτική διάσκεψη.Συγκεκριμενοποίηση της απόφασης ζητούν οι Σύροι αντάρτες. |
|
|
|
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι η άρση από την Ευρωπαϊκή 'Ενωση του εμπάργκο όπλων προς τους Σύρους αντάρτες υπονομεύει τις προσπάθειες για μια ειρηνευτική διάσκεψη την οποία προσπαθούν να οργανώσουν η Ρωσία και οι ΗΠΑ.
"Η απόφαση αυτή πλήττει άμεσα τις πιθανότητες για μια ειρηνευτική διάσκεψη», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Ιτάρ-Τας ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ αναφερόμενος στην ενέργεια της ΕΕ, η οποία επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να προμηθεύσουν με όπλα τους σύρους αντάρτες.
"Αποφασίστηκε άρση του εμπάργκο παρά τις δηλώσεις από την πλευρά της ΕΕ υπέρ μιας λύσης, η οποία θα βασίζεται στη διακήρυξη της Γενεύης (του Ιουνίου του 2012) και παρά τη συμφωνία για την ανάγκη να οργανωθεί μια διεθνής διάσκεψη για τη Συρία», τόνισε ο Ριαμπκόφ.
"Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την πολιτική της ΕΕ», πρόσθεσε.
"Πρόκειται για μια τακτική δυο μέτρων και δυο σταθμών», υπογράμμισε ο Ρώσος αξιωματούχος, o οποίος ξεκαθάρισε πως η Ρωσία θα προχωρήσει κανονικά όσον αφορά την παράδοση αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-300 στο συριακό καθεστώς, χαρακτηρίζοντάς τους ως «παράγοντα σταθεροποίησης» που θα μπορούσε να αποθαρρύνει «κάποιους θερμοκέφαλους» από το να εισέλθουν στη σύγκρουση. Ο Αλεξάντρ Γκρούσκο, απεσταλμένος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε πως η Μόσχα ενεργεί εντός του πλαισίου της διεθνούς νομοθεσίας, και πως τα όπλα που προμηθεύει στο καθεστώς Άσαντ είναι αμυντικού χαρακτήρα.
Το Ισραήλ και η Γαλλία αξίωσαν από την Μόσχα να μην παραδώσει τους S-300 στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.Η ρωσική κυβέρνηση από πλευράς της δεν αποκαλύπτει εάν και κατά πόσον οι S-300 παραδόθηκαν ήδη στη Συρία κι ο Ριαμπκόφ απέφυγε να γίνει πιο σαφής.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν δήλωσε σήμερα ότι οι παραδόσεις των S-300 δεν έχουν γίνει ακόμη —και ότι τα συστήματα αυτά δεν έχουν καν φύγει από τη Ρωσία— και τόνισε ότι η χώρα του «θα αντιδράσει» σε μια τέτοια περίπτωση. Η δήλωση του Γιαλόν φάνηκε να έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του επικεφαλής της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, που είχε υποστηρίξει την περασμένη εβδομάδα πως τα συστήματα αυτά αντιαεροπορικής άμυνας βρίσκονταν καθ' οδόν προς τη Συρία.
«Οι παραδόσεις δεν έχουν γίνει και ελπίζω ότι δεν θα γίνουν. Αλλά εάν, ο μη γένοιτο, (οι S-300) φθάσουν στη Συρία, ξέρουμε τι να κάνουμε», είπε ο Γιαλόν κατά την διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Κνέσετ, της ισραηλινής βουλής.
Σύμφωνα με το ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού, ο Γιαλόν αναφέρθηκε με τη φράση αυτή σε νέες αεροπορικές επιδρομές που θα μπορούσαν να εξαπολύσουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Ήδη το Ισραήλ είχε προχωρήσει σε επιδρομές στις αρχές του μήνα στο συριακό έδαφος για να εμποδίσει, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους, τη μεταφορά όπλων από τη Συρία στη λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ.
Η ανικανότητα της συριακής αντιπολίτευσης να ορίσει αντιπρόσωπο αποτελεί το «κύριο εμπόδιο» για την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.
"Οι διαφορές ανάμεσα στις οργανώσεις που μάχονται το καθεστώς και η ανικανότητα των εταίρων μας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της ΕΕ, να εξασφαλίσουν ένα επίπεδο εκπροσώπησης με κύρος των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο σήμερα για την πραγματοποίηση της διάσκεψης», πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες να άρουν το εμπάργκο όπλων προς τους Σύρους αντάρτες.
Οι 27 συμφώνησαν ωστόσο να μην παραδώσουν «σ' αυτή τη φάση» όπλα στους αντάρτες για να μη βλάψουν τις προσπάθειες για πολιτική διευθέτηση της κρίσης.
Η πρωτοβουλία για μια νέα διεθνή διάσκεψη με την ονομασία Γενεύη-2, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ανήκει στους υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι.
Το θέμα αυτό ήταν στο επίκεντρο των νέων συνομιλιών που είχαν χθες το βράδυ στο Παρίσι οι δυο υπουργοί.
Οι αντάρτες που μάχονται εναντίον του συριακού καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ κάλεσαν σήμερα την ΕΕ να συγκεκριμενοποιήσει την απόφασή της.
«Θα θέλαμε να είχε ληφθεί νωρίτερα. (...) Ελπίζουμε ότι θα είναι μια απόφαση που θα έχει αποτέλεσμα και όχι μόνο λόγια», δήλωσε ο Κάσεμ Σααντεντίν, εκπρόσωπος της ανώτερης στρατιωτικής διοίκησης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, του κύριου σχηματισμού του Εθνικού Συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης.
"Γιατί να περιμένουν ως τον Αύγουστο; Γιατί να περιμένουν άλλους δύο μήνες; Για να γίνει ο συριακός λαός ακόμη περισσότερο θύμα γενοκτονίας;», αναρωτήθηκε ο Σααντεντίν, «Έχουμε ανάγκη αντιαεροπορικές συστοιχίες, αντιαρματικούς πυραύλους», πρόσθεσε.
Από την Κωνσταντινούπολη όπου συνεδριάζει, ο Εθνικός Συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε από την πλευρά του, μέσω εκπροσώπου του, ότι η άρση του εμπάργκο, την οποία αποφάσισε η ΕΕ, είναι ανεπαρκής και έρχεται «πολύ αργά».
"Πρόκειται βεβαίως για ένα θετικό βήμα, αλλά φοβόμαστε ότι θα είναι ανεπαρκές και ότι έρχεται πολύ αργά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Λουάι Σάφι.
Καμιά χώρα δεν έχει την πρόθεση να στείλει όπλα μέσα στους δύο επόμενους μήνες για να μην βάλει σε κίνδυνο τη ρωσοαμερικανική ειρηνευτική πρωτοβουλία.
"Ο συριακός λαός είναι απογοητευμένος. Πίστευε πως οι δημοκρατίες ενδιαφέρονταν γι' αυτούς που επιθυμούν τη δημοκρατία», συνέχισε ο Σάφι. «Έχουμε ανάγκη όπλων για να προστατέψουμε τους αμάχους, το συριακό λαό. Τα όπλα είναι ένα στοιχείο, όμως θέλουμε επίσης η ΕΕ να υιοθετήσει μια πιο σοβαρή θέση, μια πιο σταθερή θέση», συνέχισε ο εκπρόσωπος.
www.kathimerini.gr |
|
|
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.