Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Θετικός ο Πούτιν στο να φύγει ο Ασαντ


ΑΠΕ, Reuters, AFP
ΒΗΡΥΤΟΣ. Θετικά διακείμενος στην προοπτική της απομάκρυνσης του Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία, υπό την προϋπόθεση ότι η νέα συριακή κυβέρνηση θα είναι ισορροπημένη και πως η πολιτική αλλαγή δεν θα οδηγήσει σ’ ένα επικίνδυνο κενό εξουσίας, όπως συνέβη στην περίπτωση του Ιράκ, φέρεται να είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζουν Βρετανοί αξιωματούχοι που παραβρέθηκαν στη σύνοδο των G8 στη Βόρειο Ιρλανδία. Υπενθυμίζεται ότι επισήμως ο πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση να μην εξοπλίσει τους αντάρτες και πως άσκησε πιέσεις προκειμένου να μη γίνει η παραμικρή αναφορά στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ και στον ρόλο που θα διατελέσει ή δεν θα διατελέσει στο μέλλον. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έσπευσε να χαρακτηρίσει «υπερβολικά» τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Λευκός Οίκος θα ανάψει το πράσινο φως για μια στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία. «Κάποια δημοσιεύματα προβάλλουν την ιδέα ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να εμπλακούν πλήρως και να πάρουν μέρος σ’ άλλον έναν πόλεμο» δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα. «Αυτό που εμείς θέλουμε να κάνουμε είναι να τερματίσουμε έναν πόλεμο» ισχυρίστηκε ο ίδιος. Ο πρόεδρος Ομπάμα, πάντως, απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τη φύση της αμερικανικής βοήθειας προς τους αντάρτες.
Στο μεταξύ, ολοένα και περισσότερα χαρακτηριστικά γενικευμένης διαθρησκευτικής διαμάχης που διαχέεται ήδη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αποκτά ο συριακός εμφύλιος. Χθες, ομάδα Σύρων ανταρτών, με την ονομασία «Συριακή Μονάδα Μουτζαχεντίν», ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία τεσσάρων σιιτών στον Λίβανο, στις αρχές της εβδομάδας. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζονται στο μήνυμα της οργάνωσης που δημοσιεύτηκε υπό τη μορφή βίντεο στο Διαδίκτυο, οι τέσσερις Λιβανέζοι ήταν μέλη της σιιτικής Χεζμπολάχ, η οποία μάχεται στο πλευρό των καθεστωτικών δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.