Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Σύμβολο αντίστασης ο «Ορθιος Ανδρας»



Νέες μορφές διαμαρτυρίας στην Τουρκία απέναντι στο κύμα συλλήψεων που εξαπέλυσε ο Ερντογάν
Reuters, ΑΠΕ
Ενώ οι τουρκικές αρχές εξαπέλυαν κύμα συλλήψεων εναντίον των ακτιβιστών που πρωταγωνίστησαν στις πρόσφατες ταραχές, η φιγούρα ενός ακίνητου, σιωπηλού και ανέκφραστου άνδρα έκανε τον γύρο του κόσμου ως συμβόλου ειρηνικής αντίστασης στον αυταρχισμό της κυβέρνησης Ερντογάν, ύστερα από τη βίαιη διάλυση των διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.
Ο «Ορθιος Ανθρωπος», όπως πολιτογραφήθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο χορογράφος Ερντέμ Γκιουντούζ, στάθηκε στο κέντρο της πλατείας Ταξίμ στις έξι το απόγευμα της Δευτέρας κι έμεινε εκεί, να ατενίζει ακίνητος το γιγαντιαίο πορτρέτο του Κεμάλ Ατατούρκ, κρεμασμένο στο υπό κατεδάφιση πολιτιστικό κέντρο, που φέρει το όνομα του ιστορικού ηγέτη. Με την πάροδο του χρόνου, δεκάδες κι ύστερα εκατοντάδες περαστικοί παρατάχθηκαν δίπλα του, μιμούμενοι αυτήν την πρωτότυπη και ειρηνική μορφή διαμαρτυρίας, μέχρις ότου διαλύθηκαν από την αστυνομία γύρω στις δύο το πρωί. Δέκα πολίτες, οι οποίοι αρνήθηκαν να απομακρυνθούν, συνελήφθησαν για «παρεμπόδιση της κυκλοφορίας».
«Εγώ δεν είμαι τίποτα, η ιδέα είναι που μετράει» δήλωσε ο ήρωας της ημέρας στο BBC, για να προσθέσει: «Οι άνθρωποι αντιστέκονται σε μια κυβέρνηση που δεν θέλει να καταλάβει και δεν μπαίνει καν στον κόπο να σκεφτεί γιατί ο κόσμος κατεβαίνει στους δρόμους. Είναι μια σιωπηλή αντίσταση, που καλεί τον κόσμο να σταματήσει και να σκεφτεί τι συμβαίνει σ’ αυτήν τη χώρα». Παρόμοιες εκδηλώσεις σιωπηλής διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στην Αγκυρα και τη Σμύρνη, καθώς το παράδειγμα του Γκιουντούζ διαδόθηκε μέσω twitter σε όλην την Τουρκία.
Την ίδια ώρα, οι διωκτικές αρχές συνέχιζαν το κύμα καταστολής σε βάρος των διαδηλωτών που επιμένουν να αμφισβητούν την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Στην Αγκυρα, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας δακρυγόνα και αντλίες νερού εναντίον διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι. Παράλληλα, εξαπολύθηκε εκστρατεία συλλήψεων αριστερών, κατά κύριο λόγο, ακτιβιστών, που είχαν πρωτοστατήσει στις διαδηλώσεις και ταραχές των προηγούμενων ημερών.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε 62 συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη και 23 στην Αγκυρα, ενώ σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση TRT άλλοι 13 πολίτες συνελήφθησαν στο Εσκισεχίρ.
Σε πείσμα των επικρίσεων που εκτοξεύονται εναντίον του, εντός και εκτός Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλυψε πλήρως τη συμπεριφορά της αστυνομίας έναντι των διαδηλωτών: «Κατηγορούν τους αστυνομικούς ότι προσέφυγαν στη βία. Ωστόσο, ποιοι ήταν εκείνοι που προσέφυγαν στη βία; Ηταν οι τρομοκράτες, οι αναρχικοί και οι πλιατσικολόγοι» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και καταχειροκροτήθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ. Στην ίδια ομιλία του ο Ερντογάν επανήλθε στις καταγγελίες περί «συνωμοσίας» εναντίον της Τουρκίας, η οποία οργανώθηκε «από προδότες και συνεργούς τους στο εξωτερικό», αλλά απέτυχε χάρη στην «κινητοποίηση του λαού», δηλαδή στα μεγάλα συλλαλητήρια του ΑΚΡ σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη το περασμένο Σαββατοκύριακο. Κλιμακώνοντας την επιθετική στάση του έναντι της αντιπολίτευσης ο Ερντογάν υποσχέθηκε: «Θα ενισχυθεί η αστυνομία μας και οι δυνατότητές της να επεμβαίνει». Προανήγγειλε δε και νέες συγκεντρώσεις του ΑΚΡ σε άλλες τρεις πόλεις της Τουρκίας.
Διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις αιτιάσεις Ερντογάν, η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Τζιν Ψάκι, δήλωσε: «Η Ουάσιγκτον απορρίπτει με τον πιο απόλυτο τρόπο τις κατηγορίες ότι αμερικανικές οργανώσεις ή Αμερικανοί πολίτες συνέβαλαν στην πυροδότηση ή την κλιμάκωση των ταραχών στην Τουρκία». Τέλος, χθες το βράδυ επρόκειτο να συναντηθούν στην Αγκυρα με τον Ερντογάν οι ηγέτες της ισλαμικής, παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Χαλέντ Μεσάλ και Ισμαήλ Χανίγια, ενόψει επικείμενης επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στη Γάζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.