Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Στα μέσα Δεκεμβρίου αποφασίζει η συριακή αντιπολίτευση αν θα συμμετάσχει στη «Γενεύη 2»

Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης θα αποφασίσει στα μέσα Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην Τουρκία, εάν θα συμμετάσχει ή όχι στην ειρηνευτική διάσκεψη του ΟΗΕ στη Γενεύη στις 22 Δεκεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο Ζορζ Σάμπρα, επικεφαλής της κύριας συνιστώσας της αντιπολίτευσης, του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου.

«Η τελική απόφαση θα ληφθεί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του συνασπισμού στα μέσα Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη», είπε.
Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης είχε ανακοινώσει στις 22 Νοεμβρίου ότι υπάρχει επί της αρχής συμφωνία για τη συμμετοχή του στην ειρηνευτική διάσκεψη Γενεύη 2. Ωστόσο, είχε απαιτήσει η διάσκεψη να διεξαχθεί στη βάση της «πλήρους μεταβίβασης της εξουσίας» και υπό τον όρο ότι «ο Μπασάρ αλ Ασαντ και όσοι έχουν λερώσει τα χέρια τους με συριακό αίμα να μην διαδραματίσουν κανέναν ρόλο στην μεταβατική περίοδο και στο μέλλον της Συρίας».
Ομως, το συριακό καθεστώς ανακοίνωσε στις 4 Δεκεμβρίου μέσω του υπουργού Ενημέρωσης Ομραν αλ-Ζόχμπι ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ θα πρέπει να ηγηθεί της μεταβατικής περιόδου στη χώρα.
Ο Ζορζ Σάμπρα εξέφρασε αμφιβολίες και για την ίδια την διεξαγωγή της ειρηνευτικής διάσκεψης Γενεύη 2.
"Κανείς δεν θα τολμήσει να πάει στη Γενεύη χωρίς να συμβουλευτεί τις δυνάμεις του εσωτερικού που έχουν την πραγματική ισχύ», είπε αναφερόμενος στις δυνάμεις των ανταρτών που πολεμούν στις καθεστωτικές στρατιωτικές δυνάμεις επί του πεδίου της συριακής σύρραξης, αρνούνται κάθε συμβιβασμό και κατηγορούν την συριακή αντιπολίτευση ότι είναι αποκομμένη από την πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.