Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Όταν ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα δει τον πρωθυπουργό Κάμερον.

Φανούλα Αργυρού


Οι Τάιμς του Λονδίνου στις 23 Νοεμβρίου 1998 έγραψαν:  «Μαθήματα Ιστορίας - Πυρήνες  Πολιτισμού».
Η συνάντηση Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ  Κάμερον στο Λονδίνο προγραμματίστηκε για τις 15 Ιανουαρίου 2014,  64η επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος στην Κύπρο, όπως μας υπενθυμίζει τόσο εύστοχα ο αγαπητός Λάζαρος Μαύρος με το βαθύ σε νόημα και μήνυμα άρθρο του στη Σημερινή 8 Ιανουαρίου 2014, με τον χαρακτηριστικότατο τίτλο « Υπουργείο Βρετανίας!».
΄Οταν θα δεί λοιπόν τον Πρωθυπουργό Κάμερον ο κ. Αναστασιάδης, την μεγάλη για το έθνος μας επέτειο, και επειδή ακόμα δεν θεώρησαν αναγκαία,  οι μέχρι σήμερα κυβερνώντες στην πρώην (;) αποικία Κύπρο,  τη δημιουργία «Υπουργείου Βρετανίας», να τον ενημερώσουμε να του αναφέρει την απάντηση που έδωσε στις 25 Ιανουαρίου 1950 η ανώτερη αξιωματούχος του τότε Γραφείου Αποικιών Μαίρη Φίσιερ,  εις απάντηση μηνύματος της βρετανικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, ότι το Στέιτ Ντεπάρτμεντ αν πιεζόταν να εκφράσει άποψη για το δημοψήφισμα θα επικαλείτο ότι αυτό δεν «αντιπροσώπευε έγκυρα την επιθυμία του κυπριακού λαού».
«Είμαι εναντίον οποιουδήποτε - είτε αυτό είναι το Στέιτ Ντεπάρτμεντ ή οποιοσδήποτε άλλος - που ισχυρίζεται πως το δημοψήφισμα δεν μπορεί να παρουσιαστεί ως αντιπροσωπευτική έκφραση των επιθυμιών του κυπριακού λαού, αλλά εισηγούμαι να μη λεχθεί κάτι τέτοιο προς το παρόν, μέχρι να μάθουμε ποια τακτική θα ακολουθήσουμε αναφορικά με το δημοψήφισμα», έγραψε με έντονο ύφος η Μαίρη Φίσιερ.
Και όταν θα  επεκταθούν στην λύση της τουρκικής ρατσιστικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που προωθεί το Φόρειν ΄Οφις από τον Αύγουστο του 1974 και  για 40 χρόνια ακόμα δεν βαρέθηκε να επιμένει να μας την επιβάλει, θα μπορεί  ο κ. Αναστασιάδης να πετύχει εκεί που απέτυχαν οι δύο προηγούμενοι προκάτοχοί του. Να του μεταφέρει επισήμως την συντριπτική  απόρριψής της από το λαό όπως αυτή εκφράστηκε στις 24.4.2004.
Μπορεί μάλιστα να  τεκμηριώσει ο Κύπριος πρόεδρος,  ενημερώνοντας τον κ. Κάμερον για την απάντηση που έδωσε στις 14 Σεπτεμβρίου 1965 το Φόρειν ΄Οφις στον τότε Βρετανό ΄Υπ. Αρμοστή στη Λευκωσία Σερ ΝτέιβιντΧάντ σχετικά με την τουρκική λύση ομοσπονδίας με την οποία ο Σερ Χάντ διαφωνούσε.
«Νοουμένου ότι η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να τη θεωρεί ως την ιδανική λύση οι κίνδυνοι να την υποβαθμίσουμε ως ιδέα, δεν προσφέρει πλεονεκτήματα. Αντίθετα, τέτοιες ενέργειες εκ μέρους μας θα μπορούσαν να μας προκαλέσουν προβλήματα. Εκτός τούτου οι περισσότερες Ομοσπονδίες ανα τον κόσμο και οι οποίες αντιμετωπίζουν σήμερα προβλήματα είναι δικά μας δημιουργήματα.»
Και να συμπληρώσει με την παραδοχή της μ. Βαρώνης Θάτσερ προς μ. Σπύρο Κυπριανού, ότι η Διζωνική δεν υπάρχει πουθενά στο Διεθνές Δίκαιο.
Ο Πρωθυπουργός Κάμερον στις 15 Ιουνίου 2010 από το Βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων απολογήθηκε εκ μέρους της κυβέρνησής του για τα αιματηρά γεγονότα της 30ης Ιανουαρίου 1972 στη βόρειο Ιρλανδία και είπε μεταξύ άλλων:
«Δεν υπερασπίζεσαι τον βρετανικό στρατό με το να προσπαθείς να υπερασπιστείς κάτι που δεν μπορεί ναυποστηρικτεί.Κάποιοι θα διερωτούνται  κατά πόσο μετά από 40 χρόνια ένας πρωθυπουργός νοιώθει την ανάγκη να απολογηθεί. Για κάποιον της γενιάς μου, αυτή είναι μια περίοδος από την οποία μάθαμε αν και δεν την ζήσαμε. Και ότι συνέβη δεν πρέπει ποτέ πια να ξανασυμβεί, δεν έπρεπε οι οικογένειες των θυμάτων να ζήσουν τέτοιο πόνο και απώλεια ολόκληρης ζωής.  Η κυβέρνηση είναι άμεσα υπεύθυνη για την συμπεριφορά των Ενόπλων Δυνάμεωνγι΄αυτό εκ μέρους της κυβέρνησης και ενδεικτικά της χώρας,  εκ βάθους απολογούμαι.»
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός εξίσου δεν ευθύνεται για το τι έκαναν τα βρετανικά στρατεύματα στην Κύπρο το 1955-59, για τις ευθύνες του Φόρειν ΄Οφις με την φιλοτουρκική πολιτική του να φέρει μέσα την Τουρκία το 1955,  με αποκορύφωμα την συνεργασία της Εργατικής κυβέρνησης Γουίλσον/Κάλλαχαν  το 1974 να δώσει το πράσινο φώς στον Ετσεβίτ να εισβάλει στην Κύπρο. Και την εν συνεχεία υιοθέτηση κατά την δεύτερη εισβολή, της τουρκικής ρατσιστικής λύσης της ΔΔΟ με αποτέλεσμα το Σχέδιο Ανάν το 2004.
΄Ομως, μπορεί ο κ. Αναστασιάδης να γραφτεί στην ιστορία ως ο πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που εξέθεσε στο κάτοικο της 10 Ντάουνιγκ Στριτ πόσο άσπονδα και άκαρδα κυβέρνησαν οι αξιωματούχοι της Αυτού Μεγαλειότητος την αποικία Κύπρο και πόσο αδίστακτα την καταδίκασαν στην τουρκική κατοχή. Σίγουρα ο κ. Κάμερον δεν γνωρίζει την αλήθεια (το 1974 ήταν 8 χρονών) το πόνο των δικών μας οικογενειών των θυμάτων της τουρκικής βάρβαρης εισβολής ως συνέπεια της πολιτικής Γουίλσον/Κάλλαχαν το 1974, σίγουρα του τα αποκρύβουν οι  μανδαρίνοι του Φόρειν ΄Οφις.
΄Οταν θα δει λοιπόν τον κ. Κάμερον ο κ. Αναστασιάδης, θα μπορεί να βοηθήσει στην καλυτέρευση των σχέσεων των δύο χωρών, όπως υποσχέθηκε να κάνει ο κ. Α. Παπαευρυπίδης, πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ηνωμένου Βασιλείου αν εκλεγόταν ο κ. Αναστασιάδης, με την σωστή ενημέρωση προς τον κ. Κάμερον για τα δεινά της πατρίδας μας. Τις τουρκικές ευθύνες με την συνεχιζόμενη κατοχή, την πρώτιστη ανάγκη αποχώρησης όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, όλων των κουβαλητών και την ανάγκη επιστροφής όλων των Ελληνοκυπρίων προσφύγων στις κλεμμένες τους περιουσίες,  αλλά και την απόρριψη της τουρκο-βρετανικής διζωνικής σύμφωνα και με την   απόφαση του λαού της 24.4.2004.  Και να σταματήσουν πλέον όλοι,  να προσπαθούν για 40 χρόνια να υπερασπιστούν κάτι που δεν μπορεί να υποστηρικτεί.
Η Φανούλα Αργυρού είναι ερευνήτρια/συγγραφέας με έδρα το Λονδίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.