Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Συμφωνία "μη στρατιωτικής" πυρηνικής συνεργασίας υπέγραψαν ΗΠΑ και Ρωσία


Associated Press
Η συμφωνία «έκλεισε» στην τελευταία συνάντηση Μπους-Πούτιν στο θέρετρο Σότσι
Μόσχα

Τελευταία ενημέρωση 06/05/08 Πηγή : www.in.gr

Διακυβερνητική συμφωνία "μη στρατιωτικής" πυρηνικής συνεργασίας υπέγραψαν την Τρίτη ΗΠΑ και Ρωσία, τελευταία ημέρα της προεδρίας του Βλαντιμίρ Πούτιν. Τη συμφωνία διαπραγματεύθηκαν Τζορτζ Ο.Μπους και Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντηση που είχαν στις αρχές Απριλίου στο ρωσικό θέρετρο Σότσι.


Η συμφωνία αναμένεται να δώσει στην Ουάσινγκτον πρόσβαση στη ρωσική πυρηνική τεχνολογία και στη Μόσχα κέρδη από την αποθήκευση αμερικανικών πυρηνικών αποβλήτων. Οι εταιρείες των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου μπορούν να επεκτείνουν το διμερές εμπόριο στον πυρηνικό τομέα.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στους πρώην αντιπάλους του Ψυχρού Πολέμου να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως η αποθήκευση ουρανίου και πυρηνικών υλικών και να συνεργασθούν σε προγράμματα αντιδραστήρων αιχμής. Σύμφωνα, πάντως, με τον αμερικανικό Τύπο, ο κεντρικός άξονας είναι να μπορεί η Ουάσιγνκτον να αποθηκεύει πυρηνικά απόβλητα στη Ρωσία.

Το έγγραφο που φέρει τον τίτλο «Συμφωνία συνεργασίας για ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας» έχει στόχο τη δημιουργία κοινών ρωσο-αμερικανικών επιχειρήσεων για τη μεταφορά πυρηνικού υλικού, αντιδραστήρων και εξαρτημάτων αντιδραστήρων ανάμεσα στις δύο χώρες, αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα.

Η συμφωνία υπεγράφη το μεσημέρι της Τρίτης στη Μόσχα από τον Σεργκέι Κιριένκο, επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Rosatom και τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Ρωσία Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος αναχωρεί από τη Μόσχα για να αναλάβει θέση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το 2006, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G8 στην Αγία Πετρούπολη, οι πρόεδροι Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας ζήτησαν από τις κυβερνήσεις τους να προωθήσουν τη συμφωνία, η οποία όμως συνάντησε την αντίσταση ορισμένων μελών του αμερικανικού Κογκρέσου.

Για να υπάρξει διακρατική συνεργασία στον πυρηνικό τομέα απαιτείται μία Συμφωνία 123, που ονομάζεται έτσι διότι εμπίπτει στο άρθρο 123 της Πράξης για την Ατομική Ενέργεια.

Ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί θεωρούν ότι η πυρηνική συνεργασία με τη Ρωσία πρέπει να αποφευχθεί διότι η Μόσχα υποστηρίζει το Ιράν στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού, αλλά η κυβέρνηση Μπους επεδίωκε την υπογραφή της συμφωνίας εντός του έτους.

Μετά την υπογραφή της η συμφωνία θα κατατεθεί προς έγκριση στο αμερικανικό Κογκρέσο. Εάν το νομοθετικό σώμα των ΗΠΑ δεν αποφανθεί εντός 90 ημερών, η συμφωνία τίθεται αυτομάτως σε ισχύ. Εάν το Κογκρέσο θελήσει να την μπλοκάρει, πρέπει να λάβει απόφαση αποδοκιμασίας της συμφωνίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.