Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Bülent Gökay Soviet Eastern Policy and Turkey, 1920-1991 Routledge, 2006


Του Χρήστου Ιακώβου


Το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιογραφίας για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, αναφέρεται στις σχέσεις της με τη Δύση. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η ενσωμάτωση της στο δυτικό σύστημα ασφαλείας επικέντρωσαν το βιβλιογραφικό ενδιαφέρον σε αυτή τη διάσταση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τόσο η ασφάλεια όσο και η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας αναλύοντο ως μία πτυχή της ‘Δυτικής ασφάλειας’. Η διαμόρφωση του στερεοτύπου ότι, η Τουρκία είναι ένας γεωπολιτικός βραχίονας των ΗΠΑ στη στρατηγική ανάσχεσης του κομμουνισμού, όχι μόνο βοήθησε στην προβολή της δυτικής ταυτότητας του Κεμαλικού κράτους αλλά επηρέασε μονομερώς τη βιβλιογραφική παραγωγή στις διεθνείς σχέσεις μέσα στην ίδια την Τουρκία.  

Ο Bülent Gökay με το βιβλίο του «Soviet Eastern Policy and Turkey, 1920 -1991», έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο βιβλιογραφικό κενό που εντοπίζεται σε δύο, κεφαλαιώδους σημασίας, θέματα: α) τις σχέσεις της Σοβιετικής Ένωσης με την Τουρκία από τη δεκαετία του 1920, όπου εντοπίζεται η πρώτη μυστική συμφωνία μεταξύ του Ατατούρκ και του Λένιν, μέχρι και τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και β) τις υπόγειες σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και του παράνομου Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο συγγραφέας δίδει μία συγκροτημένη ερμηνεία για το πως η ‘Σοβιετική Ανατολική Πολιτική’ διαμορφώθηκε, πως άλλαξε μέσα στην πορεία του χρόνου, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ το 1952, ποιες ήταν οι προσδοκίες της Σοβιετικής ηγεσίας από τη στρατηγική θέση της Τουρκίας και τέλος ποια υπήρξε η επίδραση της Σοβιετικής πολιτικής στην εξέλιξη και ανάπτυξη του κομμουνιστικού κινήματος στην Τουρκία. Σε τελική ανάλυση, ο Gökay καταδεικνύει το χάσμα μεταξύ των τυποποιημένων αντιλήψεων και θεωριών, επί των οποίων αναπτύχθηκε η βιβλιογραφία για τις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Το βιβλίο αυτό, αποτελεί τη πιο σημαντική πηγή για όσους θέλουν να μελετήσουν τη διαπλοκή των σχέσεων των δύο χωρών, μέσα σε ένα ιστορικό πλαίσιο που καλύπτει μια κρίσιμη περίοδο για τις διεθνείς σχέσεις.  

O Bülent Gökay διδάσκει διεθνείς σχέσεις στο πανεπιστήμιο Keele της Αγγλίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.