Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

John Jandora States Without Citizens Praeger, 2008


Του John M. Handley

Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Webster


Οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Αμερικής και των συμμάχων της καθώς επίσης και η έντονη βία στο μουσουλμανικό κόσμο καταδεικνύουν τη διάσταση της κρίσης που αντιμετωπίζει σήμερα η ισλαμική κοινωνία, την οποία το βιβλίο «States without Citizens» αποδίδει στην ανεκπλήρωτη επιθυμία για ισλαμική αναγέννηση. Τα μουσουλμανικά κράτη, τα σύνορα των οποίων είχαν επιβληθεί αυθαίρετα από δυτικά κράτη, ταλαιπωρούνται από δομικά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα - αυταρχικά καθεστώτα, οικονομικές ανισότητες, κενά στα εκπαιδευτικά συστήματα, αποτυχίες σε αναπτυξιακά προγράμματα – τα οποία γίνονται αντικείμενο πολιτικής και ιδεολογικής εκμετάλλευσης από τους ριζοσπάστες ισλαμιστές. Οι διάφορες προσπάθειες που έγιναν για εκσυγχρονισμό της ισλαμικής κοινωνίας, με την υιοθέτηση Δυτικών αρχών, έχουν επανειλημμένα αποτύχει διότι επιχείρησαν στην ουσία να αναπαράγουν τις δομές της κρατικής εξουσίας παραγκωνίζοντας την πολιτική ηθική που διέπει τις Δυτικές αρχές. Τα ιδεώδη του πολιτικού ακτιβισμού και της δεοντολογίας της δημόσιας υπηρεσίας που ενέπνευσαν το Δυτικό Διαφωτισμό είναι απόντα από τον μουσουλμανικό κόσμο. Η ισλαμική θρησκευτική ηθική στοχεύει στη σωτηρία του ανθρώπου. Η ισλαμική κοινωνική ηθική στοχεύει στην κυριαρχία των φυλετικών ομάδων και οικογενειών. Επομένως, οι λύσεις οι οποίες εμπνέονται από τις αρχές του δυτικού πολιτισμού είναι ανεδαφικές στις μουσουλμανικές κοινωνίες, ενόσω αυτές παραμένουν «κράτη χωρίς πολίτες». Για την άμβλυνση της βίας που προκαλείται από την ισλαμική κρίση, θα πρέπει να δημιουργηθούν πολιτιστικά αυθεντικοί θεσμοί που να καλλιεργήσουν την ηθική του κοινού σκοπού και της δημόσιας υπηρεσίας. Ο συγγραφέας, ορθώς προτείνει αυτή την προσέγγιση για τους σχεδιαστές της πολιτικής και για τα κέντρα λήψεως αποφάσεων και λυπάται για την κενότητα των ηχηρών κλισέ του παρελθόντος, όπως η «σύγκρουση των πολιτισμών», που βρήκαν γόνιμο έδαφος στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». 

Αυτό το έργο είναι περισσότερο από ένα βιβλίο για την εποχή του. Ο John Jandora παρέχει στους αναγνώστες του τις γνώσεις από δυο πεδία: του ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος και της πρακτικής εμπειρίας σε ό,τι αφορά τη μεγάλο ζήτημα της νεωτερικότητας στο μουσουλμανικό κόσμο.  


Ο John Jandora είναι αναλυτής στις ειδικές δυνάμεις του Αμερικανικού στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.