Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ




Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η διάλεξη/ανοικτή συζήτηση που συνδιοργάνωσαν στο ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό το Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥ.ΚΕ.Μ) και το Ινστιτούτο Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου με θέμα ''Δημογραφία και Μετανάστευση''.

Οι πιο κάτω εισηγητές / μέλη του Ινστιτούτου ανέλυσαν τα ακόλουθα θέματα.

Πηνελόπη Χριστοφορίδη :Δημογραφικοί Δείκτες της Κύπρου

Ελένη Καλαβά : Η μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό

Ανδρέας Μορφίτης: Ανεργία και απασχόληση αλλοδαπών και κοινοτικών

Αιμίλιος Λάμπρου:H Συμφωνία εφαρμογής της Συνθήκης του Σέγκεν / Ελεύθερη διακίνηση και λαθρομετανάστευση.

Τα  κύρια πορίσματα των εισηγήσεων και της συζήτησης που διεξήχθηκε με το πολυπληθές ακροατήριο ήσαν :

1) Η δημογραφική κατάσταση της Κύπρου είναι εμφανώς καταθλιπτική και επικίνδυνη εις βάρος των Ελληνοκυπρίων εξαιτίας της μαζικής εισροής εποίκων από την Τουρκία και της ραγδαίας και εκτός ελέγχου διακίνησης και εγκατάστασης ξένων υπηκόων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

2) Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα για την αποτροπή της συνέχισης της μετανάστευσης  κυρίως νέων ανθρώπων στο εξωτερικό γιατί βρισκόμαστε στα πρόθυρα να χάσουμε μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων που είναι  τα καλύτερα μυαλά που διαθέτει η Κύπρος.

3)Η εργοδότηση αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών και κοινοτικών αυξάνει την ανεργία, στερεί από τους Κύπριους τις δυνατότητες εργοδότησης τους, απορυθμίζει την αγορά εργασίας της Κύπρου και συμβάλλει στην εκροή πολύτιμου συναλλάγματος στις χώρες προέλευσης των μεταναστών.

4)Επιβάλεται η λήψη δραστικών μέτρων για την καταπολέμηση της παράνομης εργασίας, την επαναπροώθηση των παρανόμως διαμενόντων αλλοδαπών και την περιστολή της λαθρομετανάστευσης.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΚΥ.ΚΕ.Μ κ. Τώνης Τουμαζής και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου  κ. Γιαννάκης Μάτσης.

Στη φωτογραφία o κ. Γιαννάκης Μάτσης χαιρετίζει  την εκδήλωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.