Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Σύγκρουση Κομισιόν - Μόσχας για τον South Stream


ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Ενέργεια
Στον «αέρα» βρίσκεται ο αγωγός South Stream, καθώς η Κομισιόν δείχνει να θέλει χρησιμοποιήσει την αδειοδότηση του έργου ως μέσο πίεσης προς τη Ρωσία, ώστε η τελευταία να κάνει υποχωρήσεις στην Ουκρανία. Αυτό συνάγουν διπλωματικοί κύκλοι από τις δηλώσεις που έκανε ο Γκίντερ Ετινγκερ, ο αρμόδιος για την Ενέργεια επίτροπος, την Κυριακή.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κομισιόν και την Gazprom, που κατασκευάζει τον South Stream, έχουν παγώσει. «Θα συνεχίσουμε, αν οι Ρώσοι επιστρέψουν σε όσα υπαγορεύει το Διεθνές Δίκαιο και αν δείξουν προθυμία για εποικοδομητική συνεργασία στη βάση του ευρωπαϊκού Ενεργειακού Δικαίου», δήλωσε ο κ. Ετινγκερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι ναι μεν σε τεχνικό επίπεδο γίνονται συζητήσεις, όμως, με την Ανατ. Ουκρανία στα πρόθυρα του εμφυλίου και χωρίς αναγνώριση της κυβέρνησης του Κιέβου από τη Μόσχα, δεν θα υπάρξει η επιδιωκόμενη πολιτική λύση.

Ο South Stream σχεδιάστηκε το 2007 από τη Μόσχα ώστε να παρακάμπτει την Ουκρανία, να διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα και να καταλήγει στη Βουλγαρία, όπου θα χωριζόταν σε δύο κλάδους, το Νότιο προς την Ιταλία και το Βόρειο προς την Αυστρία.

Τον Δεκέμβριο, πάντως, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι οι διμερείς συμφωνίες ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, την Κροατία, τη Σλοβενία και την Αυστρία αντιβαίνουν το κοινοτικό δίκαιο. Αυτό είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.

Με τη σκληρή στάση της Κομισιόν δεν συμφωνούν όλοι στην Ε.Ε. Η Βουλγαρία, που μετά το τέλος του Nabbuco κινδυνεύει να αποκοπεί από τους διαδρόμους του αερίου, συνεχίζει τη συνεργασία με την Gazprom, με αποτέλεσμα, πρόσφατα, να την απειλήσει με κυρώσεις ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο. Το κλίμα ανάμεσα στην Επιτροπή και τη Ρωσία είναι πολεμικό, και είναι ενδεικτικό ότι το Σάββατο ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε ότι η Κομισιόν δεν θα σταματήσει τον South Stream.

Η ελληνική πλευρά τηρεί χαμηλούς τόνους στο θέμα αυτό, άλλωστε, τον Νοέμβριο 2012 η Gazprom ανακοίνωσε ότι ο South Stream δεν θα περάσει από την Ελλάδα για οικονομικούς λόγους και ότι η τροφοδοσία της Ιταλίας θα γίνει μέσω Σερβίας. Εκτοτε και η Gazprom έχει αλλάξει τη στάση της και ο κ. Μίλερ έχει χαρακτηρίσει ευπρόσδεκτη τη χώρα μας στο έργο.

Με τον κ. Ετινγκερ είχε συναντηθεί στις Βρυξέλλες, την περασμένη Τετάρτη, ο Α. Σαμαράς, με αντικείμενο την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και τη διασύνδεση των ευρωπαϊκών αγωγών αερίου.

Μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, η Κομισιόν και ιδιαίτερα ο κ. Ετινγκερ φαίνεται να εκτιμούν ότι η Ελλάδα αποκτά αναβαθμισμένο ρόλο στην τροφοδοσία της Ε.Ε. με φυσικό αέριο, τόσο μέσω του Νοτίου διαδρόμου και του αγωγού TAP που θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ελλάδα, όσο και μέσω του τερματικού της Ρεβυθούσας και των κοιτασμάτων της Ανατ. Μεσογείου. Ο επίτροπος, μάλιστα, δήλωσε ότι η Κομισιόν «θεωρεί πολύ σημαντική την ανάπτυξη των υποδομών αερίου στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.