Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

ΠΣΕΚΑ, Κρίστοφερ και «Ανεφάρμοστη λύση»

Δημοσιεύθηκε από olympiada στο Ιουνίου 30, 2014
Μάθαμε ότι το φετινό, 30ο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον από τις 15 μέχρι 17 Ιουλίου, ώστε να συμπέσει με την 40η επέτειο της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής της μισής μας Κύπρου και οι ομογενείς θα τιμήσουν σε ειδικές τελετές στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τους κυρίους Μπαίντεν και Κέρι. Πρέπει η αμερικανική κυβέρνηση να δει ότι η Τουρκία ολισθαίνει συνεχώς προς τον ισλαμικό φανταμενταλισμό, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, 
τονίζοντας ότι ενώ σήμερα βλέπουμε να επιβάλλονται κυρώσεις στη Ρωσία για τις επεμβάσεις της στην Ουκρανία, δεν έγινε το παραμικρό σε βάρος της Τουρκίας όλα αυτά τα χρόνια.

Υπενθυμίζω προηγούμενη δήλωση Κρίστοφερ (ανταπόκριση Απ. Ζουπανιώτη 4.6.2012) «Προσωπικά είμαι απογοητευμένος και από τον Αντιπρόεδρο Τζό Μπαιντεν. Τα έλεγε έξω από τα δόντια ως γερουσιαστής κι ήταν πρωταθλητής για την Κύπρο. Ως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σιωπά και περιορίζεται να λέγει πως δεν έχει την ισχύ να καθορίζει την εξωτερική πολιτική.» Να θεωρήσουμε ότι με την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο και την δήλωσή του ότι η « Η Κύπρος είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ» απέκτησε την απαιτούμενη ισχύ που δεν είχε το 2012;
Επισημαίνω παράλληλα το άρθρο του αγαπητού Μιχάλη Ιγνατίου στον Φιλελεύθερο 22.6.2014 «Λάθος Ανάγνωση» πως «Η αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής, που επιμένω πως είναι ορατή, έχει άμεση σχέση με την ενέργεια. Οι Αμερικανοί είναι πεπεισμένοι πως η κυπριακή θάλασσα κρύβει μεγάλους θησαυρούς και δεν θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση να εισέλθει στο ενεργειακό παιγνίδι η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο αδυνατούν να συνεργαστούν».
΄Ομως στα 40 χρόνια συνεχιζόμενης τουρκικής εισβολής και κατοχής οι ομογενείς δεν πρέπει να τρέξουν και να αρκεστούν στις τιμητικές πλακέτες προς τους Μπάιντεν και Κερι, προτού δούμε τι σημαίνει στη πράξη η δήλωση Μπάιντεν και η πολυσυζητημένη αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής. Γιατί αν αυτή περιορίζεται στο θέμα της ενέργειας δίχως να ενδιαφέρονται να ξεκολλήσουν από την ρατσιστική τουρκοβρετανική Διζωνική που τους επέβαλε το Λονδίνο από τον Αύγουστο του 1974, τότε προς τι οι τιμές Ιούλιο μήνα στα 40 χρόνια της κατοχής; Θυμίζω τις καμπάνες που τρελλάθηκαν το 1977 με την προεδρία Κάρτερ. 
Εφόσον υπήρξε αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής (εννοείται έναντι του Κυπριακού) θα πρέπει αυτή η αλλαγή να περιλαμβάνει και την λύση του Κυπριακού που δεν μπορεί να είναι άλλη από την καθολική απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή και την διζωνική διάλυση. Επομένως ο συμπατριώτης μας Κερυνειώτης επικεφαλής της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ θα πρέπει να απαιτήσει ανοικτά και απερίφραστα έστω και μετά από 40 χρόνια και να κάνει πράξη όλα εκείνα που και ο ίδιος διακήρυξε στο Συνέδριο των Αποδήμων στις 29 Αυγούστου 1994 στη Λευκωσία. Μίλησε τότε στα αγγλικά και παραθέτω αυτούσια την δήλωσή του σε μετάφραση που περιλαμβάνεται και στο βιβλίο μου « Διζωνική Εκτέλεση της Κυπριακής Δημοκρατίας 1955-2011» σελ. 224-225.
Ανεφάρμοστη λύση - (Unattainable solution)

29 Αυγούστου 1994: «Έχουμε αποτύχει λόγω της πλάνης των κυπριακών κυβερνήσεων των τελευταίων 20 χρόνων. Δυστυχώς αυτές οι πλάνες έχουν παρουσιάσει μια εικόνα δικοινοτικού προβλήματος και ειλικρινά δημιούργησαν μια εικόνα μιας μη λειτουργικής και μιας ανεφάρμοστης λύσης. Ακούμε λέξεις όπως δικοινοτική, ομοσπονδία, κάτι σαν ομοσπονδία, συνομοσπονδία κ.α. Έχουμε συγχύσει τις δικές μας οργανώσεις και τους δικούς μας ανθρώπους και άλλους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα με αχρείαστους διαλόγους, αχρείαστες κατευθυντήριες και δηλώσεις και πρόσφατα με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Πρέπει να επιστρέψουμε στο πρόβλημα, πίσω στα βασικά που είναι εισβολή και κατοχή. Είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι ένα θέμα που μπορεί να καταλάβει ο κόσμος ξεκάθαρα να υποστηρίξει.»
Ας τα πεί λοιπόν, έτσι καθαρά και καταλαβίστικα, έστω και μετά από 40 χρόνια, και 20 από τότε που τα πρωτοείπε στην Λευκωσία ο αγαπητός Φίλιπ Κρίστοφερ. Να μπορέσουν επιτέλους να καταλάβουν το Κυπριακό και ο Μπάιντεν και ο Κέρι και ίσως και ο Ομπάμα και τότε να δούμε εμπράκτως πόσο πράγματι άλλαξε η πολιτική τους έναντι του Κυπριακού και απεγκλωβίστηκαν από την βρετανική κηδεμόνευση. Και ας μην ξεχνούν ότι στις 20 Ιουλίου στα κατεχόμενα οι Αττίλες θα γιορτάζουν κανονικά με εμβατήρια οθωμανικών κατακτήσεων την βαρβαρότητά τους.
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
Λονδίνο 30.6.2014 
Unattainable solution
On the 29 August 1994 the Greek Cypriot/American Mr. Philip Christopher, president of PSEKA (Coordinating Committee for the enlightenment campaign) a Kyrenian by birth, decided to speak out. This is what he said:
"We have failed due to the fallacies, of the fallacies of the Cyprus Governments of the past 20 years. Unfortunately the fallacies of the past 20 years have presented an image of a bicommunal problem and in all honesty created a vision of an unworkable, unattainable solution. We hear words like Bicommunal, Federation, by-Federation, Confederation and others. We have confused our own organisations and our own people and other human rights activists with unnecessary dialogues, unnecessary guidelines and indexes and recently with Confidence Building Measures. We should return to the problem, back to the basic. Invasion and Occupation. It is a human rights issue and it is one that people can clearly understand and clearly support."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.