Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Τουρκία και Τουρκοκύπριοι δεν αναγνωρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία δήλωσε ο Τ/κ διαπραγματευτής



Νέο βιβλίο εκ Λονδίνου για διχοτόμηση/δύο κράτη

Το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου 2014  στο  London School of Economics έγινε παρουσίαση ενός νέου βιβλίου του Δρ. James  Ker-Lindsay (την οποία διοργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο - Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου). Στη παρουσίαση παρευρέθηκε και ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Μουσταφά Ερκούν Ολγκούν, ο οποίος είχε και συμμετοχή  στο βιβλίο. Τίτλος του:  «Επιλύοντας το Κυπριακό: Νέες προσεγγίσεις για λύσεις διαφορών»). Ξεκινώ με  δηλώσεις του τ/κ διαπραγματευτή. 
Η παρουσία του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή ενώ απουσίαζε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής δικαιολογήθηκε από τον συγγραφέα ότι αυτό οφείλεται στο ότι ο κ. Ολγκούν καλέστηκε να συνδράμει στο βιβλίο όταν δεν ήταν διαπραγματευτής.  Μεταξύ  άλλων ο κ. Ολγκούν είπε:

«Το 1963 οι  Ελληνοκύπριοι σφετερίστηκαν (hijacked ήταν η συγκεκριμένη λέξη που χρησιμοποίησε) ) την Κυπριακή Δημοκρατία, επομένως αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους θα σημαίνει νομιμοποίησή του ( σφετερισμού).  Αυτό δεν μπορεί να γίνει.» Έτσι απάντησε σε ερώτηση γιατί η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι συνομιλίες συνεχίζουν από εκεί που έμειναν  είπε ότι οι συνομιλίες προχωρούν από εκεί που τις άφησαν και ότι αναμένουν τους Ελληνοκύπριους να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επίσης υποστήριξε πως « Η νήσος της Κύπρου το 1960 έγινε ιδιοκτησία των δύο κοινοτήτων περιλαμβανομένων και των πόρων της, οι Τουρκοκύπριοι δεν εξουσιοδότησαν τους Ελληνοκύπριους να δρουν εν ονόματι τους για αυτούς τους πόρους».

Ο κ. Ολγκούν τόνισε ότι το στάτους κβο χρειάζεται αλλαγή. «Δεσμεύσαμε τους εαυτούς μας στο Κοινό Ανακοινωθέν της 11 Φεβρουαρίου 2014 για μοιρασιά της εξουσίας (power sharing).   Η μοιρασιά της εξουσίας εξυπακούει ότι θα ξεπεράσουμε τα όσα λέχθηκαν και έγιναν στο παρελθόν....Αναμένουμε σεβασμό στον όρκο που δόθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2014 τη δέσμευση  γι΄αυτό είναι που απαιτούμε να ενεργούμε μαζί» είπε .

Ο κ. Ολγκούν μίλησε και για αναγνώριση, για  λύση  εκτός της ειρηνευτικής διαδικασίας των συνομιλιών όταν αναφέρθηκε σε « thinking outside the box» για να παρέμβουν συμπατριώτες μας όπως ο  κ. Θεόδωρος  Θεοδώρου του Λόμπυ για την Κύπρο, και άλλοι, (που του τόνισαν ότι είναι παράνομοι)  και να τον ρωτήσει γιατί και εφόσον οι Τουρκοκύπριοι δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος,  ενόσω η τελευταία τους προσφέρει όλα τα δικαιώματα νομίμων πολιτών, ελευθέρα διακίνηση, ιατρική περίθαλψη, διαβατήρια, ταυτότητες γιατί δεν επιστρέφουν τα διαβατήρια και  ταυτότητες που εξασφάλισαν από την Κ.Δ... κτλ.  Για να διακόψει τους δικούς μας ο συγγραφέας και προεδρεύων Δρ. James KerLindsay ουσιαστικά προστατεύοντας τον Τ/κ Μουσταφά Ολγκούν. Η απάντηση του κ. Ολγκούν ήταν ότι το 1960 ιδρύθηκε μια δικοινοτική Δημοκρατία που δεν εξουσιοδοτεί τους Ελληνοκύπριους να διατηρούν όλα τα δικαιώματα πάνω από τους Τουρκοκύπριους, τα πράγματα άλλαξαν το 1964 μονομερώς, αλλά δεν ήθελε να επεκταθεί στις ερωτήσεις που του υπεβλήθησαν.
(Βέβαια οι θέσεις Ολγκούν δεν ευσταθούν και ανταποκρίνονται μόνο στην τουρκική προπαγάνδα και όχι στην ιστορική αλήθεια. ΄Ησαν οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι και η ΄Αγκυρα που προσπάθησαν με πραξικόπημά τους το 1963/64 να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και να την αντικαταστήσουν με δύο ομόσπονδα κράτη, κάτι που ο ΟΗΕ αρνήθηκε να δεχθεί και με το ψήφισμα 186 του Μαρτίου 1964 αναγνώρισε ως τη νόμιμη και μόνιμη αρχή την Κυπριακή Δημοκρατία και τη κυβέρνησή της).

Το βιβλίο έχει ένα περίεργο περιεχόμενο. Αποτελείται από 30 κείμενα διαφόρων  ακαδημαϊκών Ελληνοκυπρίων και ξένων από πανεπιστήμια της Κυπριακής Δημοκρατίας,  της  Ελλάδας και Βρετανίας, και Τουρκοκυπρίων από τα μη αναγνωρισμένα πανεπιστήμια στα κατεχόμενα, από άτομα του γνωστού ΠΡΙΟ Νορβηγίας (παράρτημα Κύπρου) και άλλων ξένων, που ο καθένας δίνει τη δική του θέση για το Κυπριακό από διάφορες σκοπιές αλλά επί τω πλείστον το θέμα καλύπτεται ως δικοινοτική διαφορά εξού και ο τίτλος του βιβλίου. Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν ορισμένοι από τους συνδρομητές του βιβλίου. Σημειώνεται ότι ΚΑΝΕΝΑΣ  από όσους παρευρέθηκαν  εκτός του Δρ. Κλέαρχου Κυριακίδη, μίλησε για την Τουρκία ή για το Κυπριακό ως θέμα εισβολής, κατοχής και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Νεόφυτος Λοιζίδης από το Πανεπιστήμιο του Κέντ (Lecturer in International Conflict Analysis at the Universityof Kent) αναφέρθηκε στις επιτυχίες συνεργασίας των δύο κοινοτήτων και έφερε ως παράδειγμα μεταξύ ορισμένων άλλων ως .. επιτυχία τη συνεργασία για το αποχετευτικό της Λευκωσίας μεταξύ Ακιντζί/Δημητριάδη πριν δεκαετίες υποβαθμίζοντας το Κυπριακό σε βοθρο - καθαρισμό. Αγνοώντας πλήρως τον ανθρώπινο παράγοντα στο Κυπριακό, δηλαδή τη προσφυγιά εκτός του ότι ούτε καν άγγιζε τον παράγοντα Τουρκία.

Η Emel Akcali, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων από το Central European University της Βουδαπέστης, (φοιτήσασα και στο τουρκικό Πανεπιστήριο Galatasaray της Κωνσταντινούπολης) μας  σύστησε να κάνουμε μαθήματα καλής γειτονίας για  να μάθουμε να ζούμε μαζί.

Ο Robert McDonald, συνεργάτης του Economist Intelligence/ δημοσιογράφος, υποστήριξε διχοτομική λύση δύο κρατών στην Κύπρο σε μια συνομοσπονδία, να αποχωρήσουν οι εγγυήτριες δυνάμεις και να αντικατασταθούν με εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, να φύγουν  οι βρετανικές βάσεις και να μετατραπούν σε ευρωπαϊκές, να αποζημιωθούν από τους Αμερικανούς με χρηματικές αποζημιώσεις οι πρόσφυγες  αμφοτέρων των πλευρών, και κατηγόρησε το ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων ως «disgraceful" επαίσχυντο, και αφού εισέπραξε έντονες επιθέσεις, προσπάθησε να δικαιολογηθεί ότι εκείνο που εννοούσε ήταν ότι οι Ελλληνοκύπριοι ακολούθησαν την υπόδειξη του Τ. Παπαδόπουλου. Κάνοντας ακόμα χειρότερη τη θέση του  εφόσον θεωρεί το λαό ως «πρόβατα» δίχως δική τους βούληση αγνοώντας ότι ο λαός είχε ήδη αποφασίσει το ΟΧΙ πριν το διάγγελμα του μ. Τ. Παπαδόπουλου.  (Σημειώνεται 1) ότι ο συμπατριώτης μας Γεώργιος Σάββα, δημοτικός σύμβουλος Ένφιλτ εξοργισμένος από τις δηλώσεις του Μάκτόναλτ και αφού τους είπε όσα ήθελε τα βρόντησε και αποχώρησε και 2) Το Economist ήταν το πρώτο έντυπο στο Λονδίνο που στις 8 Μαρτίου 1975 δημοσίευσε χάρτη με δύο component parts για γεωγραφική ομοσπονδία).

Ο Robert Holland, ο γνωστός Βρετανός ιστορικός του King's College Λονδίνου,   που θεωρείται παγκόσμια ηγετική φυσιογνωμία στην γνώση της ιστορίας της Μεσογείου, περιορίστηκε με αρκετή φιλολογία να καλύψει τη δική του εισαγωγή με γενικολογίες για την ιστορία της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και τον καταλυτικό ρόλο των περιφερειακών κρίσεων.

Ο Δρ. Κλέαρχος Κυριακίδης, Καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire και μη εξασκούμενος δικηγόρος, μίλησε τελευταίος και  ήταν ο μόνος που αναφέρθηκε στα πράγματα με τ΄όνομά τους, με τίτλο της εισήγησής του « The Rule of Law», (Κράτος Δικαίου). Μια εισήγηση που όντως ενόχλησε όλους τους υπόλοιπους και τους έκανε να νοιώθουν άβολα  και παγωμένοι στις καρέκλες τους με κανένα να μην μπορεί να αντικρούσει τις επί του θέματος της παρανομίας της τουρκικής εισβολής αναφορές και νομικώς τεκμηριωμένες θέσεις του Δρ. Κυριακίδη.  

Το βιβλίο

Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Resolving Cyprus: New Approaches to Conflict Resolution" (Επιλύοντας το Κυπριακό: Νέες προσεγγίσεις για λύσεις διαφορών) αλλά θα ταίριαζε καλύτερα  αν ονομαζόταν «Dissolving Cyprus" (Διαλύοντας την Κύπρο) αν λάβουμε υπόψη τα όσα λέχθηκαν το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου 2014 στη παρουσίαση και δίχως να αδικούμε τους υπόλοιπους συνδρομητές που δεν παρευρέθηκαν και δεν διαβάσαμε τις εισηγήσεις τους.

Εισαγωγή
Στα λίγα  λόγια εισαγωγής που δημοσίευσε στο βιβλίο ο συγγραφέας, εξηγεί ότι και εφόσον απέτυχε η προσπάθεια έξι Γενικών Γραμματέων του ΟΗΕ να λύσουν το Κυπριακό με αποκορύφωμα το Σχέδιο Ανάν που δέχθηκαν οι Τουρκοκύπριοι αλλά απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι, και αφού παρακολουθεί από κοντά το Κυπριακό για 20 χρόνια, έχει αμφιβολίες αν αυτό μπορεί να επιλυθεί. Μιλώντας,  έγραψε, με άλλους ξέρει ότι η συντριπτική πλειοψηφία ανθρώπων, τόσο από το νησί όσο  και διεθνώς,  τώρα συμμερίζονται την ίδια άποψη.  Ήταν αυτή η μεγάλη απελπισία που τον οδήγησε, έγραψε, να ρωτήσει τι ακριβώς είναι εκείνο που δεν αφήνει το Κυπριακό να επιλυθεί. Και είχε την ιδέα να συγκροτήσει το βιβλίο αυτό με διάφορες απόψεις. Παραδέχεται ότι υπήρξε έντονος σκεπτικισμός από τους διάφορους που προσέγγισε ως προς το πως θα χρησιμοποιείτο το βιβλίο και το κείμενό τους. Και τους εξήγησε, έγραψε, ότι ήσαν ελεύθεροι να εκφραστούν όπως ήθελαν...

Θέσεις  συγγραφέα

Ο Δρ. James Ker-Lindsay σε άρθρο  του στην Γκάρτιαν του Λονδίνου στις 3 Σεπτεμβρίου 2007 με έναυσμα τις τότε δηλώσεις του τότε ευρωβουλευτού Μάριου Ματσάκη ενώπιον της Ευρωβουλής για διχοτόμηση της Κύπρου, έκτισε πάνω στην ιδέα διχοτομικής λύσης δύο κρατών στην Κύπρο παρά διζωνικής δικοινοτικής λύσης. «As the status quo in Cyprus becomes untenable, perhaps the solution lies in a more radical option - partition».

http://www.theguardian.com/commentisfree/2007/sep/03/theunmentionablesolutionpart2

Σε άλλο άρθρο του στις 23 Ιουλίου 2010 στην Ιντεπεντεντ του Λονδίνου ο συγγραφέας αναφερόμενος σε μια απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Κόσοβο, ουσιαστικά ενεθάρρυνε  αποσχιστικές  ομάδες ανά τον κόσμο περιλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα,  να  προχωρήσουν στην ανακήρυξη τους ως κράτη και να δοκιμάσουν την τύχη τους. 

Ο εν λόγω συγγραφέας επίσης διαδραμάτισε και  κάποιο ρόλο στην Κύπρο, κατά την διάρκεια της προβολής του Σχεδίου Ανάν το οποίο υποστήριζε. Οι πληροφορίες λένε ότι από το 2001 λειτουργούσε ένα λεγόμενο « think-tank» στη Λευκωσία, ονόματι Civilitas Research Ltd στη οδό Βασιλίσσης ΄Ολγας 13, μέσω του οποίου εξέφραζε απόψεις και γνώμες. Παρουσιαζόταν ως ειδικός  και τα σχόλιά του χρησιμοποιούνταν και από ξένα ΜΜΕ. Η ιστοσελίδα του οποίου (« think-tank») έκλεισε λίγο μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν.  Σχετικοί οι δύο πιο κάτω σύνδεσμοι. Επανερχόμενος  στο Λονδίνο, έγραψε τα πιο πάνω άρθρα μεταξύ άλλων. Στην  παρουσίαση του βιβλίου, δήλωσε ότι η ιδέα για τη συγγραφή ξεκίνησε από το 2008 λόγω της έννοιας που είχε για το Κυπριακό.

Civilitas Research Ltd
Nicosia --
Cyprus 16183
+00.35722492555


 Subject: CivilItasResearch.org

Subject: Civilitas Research - Southeast Europe Online 

Αλλαγή «στρατηγικής»

Μετά το φιάσκο τους με το Σχέδιο Ανάν, για την προώθηση του οποίου ξόδεψαν εκατοντάδες χιλιάδες λίρες για να μας το επιβάλουν και να εξαγοράσουν συνειδήσεις, οι δυτικές δυνάμεις πρωτοστατούντος της εγγυήτριας Βρετανίας σίγουρα έμαθαν το μάθημά τους. Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι άλλαξαν «στρατηγική». Το Φόρειν ΄Οφις να κρατάει μια απόσταση στη γωνία, ανοικτά υποστηρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να κάνει όπως θέλει με το φυσικό πλούτο του κράτους, ενώ πιέζει για ξεπάγωμα κεφαλαίων της Τουρκίας συνεχίζοντας αμείωτη τη σταθερή υποστήριξή του στην ενταξιακή της Τουρκίας, μια πορεία που ξεκίνησε από το Φόρειν ΄Οφις επι Υπ. Εξωτερικών Τζάκ Στρό το 2004,  το Στέιτ Ντεπάρτμεντ είναι όπως πάντα πιο ερασιτεχνικό, και ταυτόχρονα δουλεύουν  υιοθετώντας ένα πιο εξελιγμένο τρόπο με διάφορες παραμέτρους. Στα πλαίσια του οποίου εμπλέκουν τώρα μέσα και ακαδημαϊκούς ενώ ταυτόχρονα προωθούν επισταμένα το θέμα των υδρογοναθράκων ως μέρος της διαδικασίας των συνομιλιών μέσω του νέου αντικαταστάτη του Αλ. Ντάουνερ, ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Άιντα. Παράλληλα, λοιπόν,  βλέπουμε να προβάλλονται το ένα μετά το άλλο άρθρα, βιβλία (ξένων και δικών μας) και δηλώσεις υπέρ της διχοτόμησης και δύο κρατών με τα οποία προωθείται  αναγνώριση ξεχωριστού κράτους για το 18% των Τουρκοκυπρίων, απο-ενοχοποίηση των τουρκικών εγκλημάτων, που όλα μαζί στοχεύουν  να εξασφαλίσουν  δικαιώματα της Τουρκίας  -μέσω των Τουρκοκυπρίων -  και επί των φυσικών πόρων της Κύπρου...

Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/συγγραφέας
Λονδίνο
30.11.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.