Παρασκευή 25 Απριλίου 2008

Πυρηνική συνεργασία Συρίας - Βορείου Κορέας «βλέπουν» Αμερικανοί αξιωματούχοι

Ουάσινγκτον
Τελευταία ενημέρωση 25/04/08 23:00
Πηγή : http://www.in.gr

Μυστική βοήθεια της Βορείου Κορέας προς τη Συρία για την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα, τον οποίο κατέστρεψε το Ισραήλ, καταγγέλλουν υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, λέγοντας πως υπάρχει και «αποδεικτικό» βίντεο. Σχετικώς ενημερώθηκε το Κογκρέσο σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση.


Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν μιλήσει ήδη υπό καθεστώς ανωνυμίας σε πολλές αμερικανικές εφημερίδες, αποκαλύπτοντας πως οι ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους βίντεο με λήψεις από τη συριακή πυρηνική εγκατάσταση, όπου φαίνεται ότι στο εσωτερικό της βρίσκονται Βορειοκορεάτες.

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε αξιωματούχος, μετά το πέρας τη ενημέρωσης του Κογκρέσου. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι τα στοιχεία είναι ακαταμάχητα και ανέφερε ότι μεταξύ αυτών υπάρχει φωτογραφία Κορεατών μέσα στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Ακόμη, έγινε γνωστό ότι η συριακή πυρηνική εγκατάσταση καταστράφηκε από αεροπορικό χτύπημα του Ισραήλ τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς ήταν έτοιμη να λειτουργήσει εντός εβδομάδων ή το πολύ μηνών.

Πληροφορίες θέλουν το βίντεο -που φέρεται να έδωσε στις ΗΠΑ το Ισραήλ- να δείχνει μεγάλες ομοιότητες ανάμεσα στη συριακή εγκατάσταση και τον βορειοκορεατικό πυρηνικό αντιδραστήρα στη Γιονγκμπιόν, αναφέρει το BBC.

Πάντως, η εγκατάσταση στη Συρία δεν είχε ακόμη τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία και δεν υπήρχαν καύσιμα για τον αντιδραστήρα, δηλώνουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που ενημέρωσαν σχετικώς το Κογκρέσο σε κλειστή συνεδρίαση.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε πως θα δημοσιοποιηθούν «σύντομα» όλα τα στοιχεία που υπάρχουν γύρω από το ζήτημα.

Εκτιμάται ότι οι ανακοινώσεις αυτές δυσχεραίνουν τις σχέσεις με τη Συρία, που ενοχλημένη από τις δημόσιες αποκαλύψεις, δεν αποκλείεται να επιθυμεί ανταπόδοση του χτυπήματος στο Ισραήλ, κάτι που ανησυχεί και το ίδιο το Ισραήλ.

Πάντως, προς το παρόν, η Συρία εξακολουθεί να αρνείται ότι διαθέτει πυρηνικό πρόγραμμα ή ότι έχει συνάψει οποιουδήποτε είδους σχετική συμφωνία με τη Βόρειο Κορέα. «Διαψεύδουμε αυτές τις φήμες» δήλωσε ο Σύρος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Μπασάρ Τζαφάρι. Σε ανάλογες διαψεύσεις έχει προβεί και το καθεστώς της Πιονγιάνγκ.

Εκτιμάται, επίσης, ότι οι αποκαλύψεις έχουν ως στόχο την Πιονγιάνγκ, που δεν έχει προχωρήσει στην επίσημη αποκήρυξη του πυρηνικού προγράμματός της, κάτι που αναμενόταν στις 31 Δεκεμβρίου.

4 σχόλια:

  1. 26/10/07 11:22
    Πηγή: www.in.gr
    Η Συρία εξαφάνισε τα ίχνη κτιρίου που βομβάρδισε η ισραηλινή αεροπορία.

    Λονδίνο

    Δορυφορικές φωτογραφίες της τοποθεσίας στη Συρία την οποία βομβάρδισαν τα ισραηλινά αεροσκάφη το Σεπτέμβριο, δείχνουν ότι η Δαμασκός έσπευσε να εξαφανίζει κάθε ίχνος ενός μεγάλου κτιρίου, το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι στέγαζε πυρηνικό αντιδραστήρα υπό κατασκευή.


    H ισραηλινή επίθεση, σε απομονωμένη περιοχή στα βόρεια της Συρίας, έγινε στις 6 Σεπτεμβρίου έπειτα από αναφορές των αμερικανικών και ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Ο βομβαρδισμός θεωρείται ότι είχε στόχο ένα βιομηχανικό κτίριο.

    Προσφάτως, είδαν το φως της δημοσιότητας δορυφορικές εικόνες του εν λόγω κτιρίου, με ημερομηνία προγενέστερη της επίθεσης. Νέες δορυφορικές φωτογραφίες ελήφθησαν στις 24 Οκτωβρίου, δηλαδή περίπου έξι εβδομάδες μετά το βομβαρδισμό. Οι τελευταίες δείχνουν ότι, για οποιοδήποτε λόγο, η Συρία έσπευσε να εξαφανίσει κάθε ίχνος από το κτίριο, και από ό,τι βρίσκονταν μέσα σε αυτό.

    Την εξέταση των δορυφορικών εικόνων ανέλαβε το ανεξάρτητο Ινστιτούτο Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας (ISIS), το οποίο στην έκθεσή που συνέταξε επισημαίνει ότι η σύγκριση των φωτογραφιών επιβεβαιώνει επαρκώς ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία ήταν ο στόχος των ισραηλινών αεροσκαφών.

    Το ISIS αναφέρει παράλληλα ότι η κατεδάφιση και η απομάκρυνση κάθε ίχνους του κτιρίου «με τόσο γοργό ρυθμό, περιπλέκει δραματικά κάθε δυνατότητα επιθεώρησης και υποδηλώνει ότι ίσως η Συρία να προσπαθούσε να κρύψει τι βρίσκονταν εκεί μέσα».

    Η Συρία υποστηρίζει ότι δεν είχε ποτέ σχέδια κατασκευής πυρηνικού αντιδραστήρα. Εντούτοις, όπως μεταδίδει το BBC, η αναφορά του ISIS επισημαίνει ότι η Δαμασκός ίσως έχει παραβιάσει τη συμφωνία να ειδοποιήσει τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) πριν προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικής εγκατάστασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 14/10/07 12:56
    Πηγή: www.in.gr
    Αποκαλύψεις για την 6η Σεπτεμβρίου
    Στόχο πυρηνικό αντιδραστήρα υπό κατασκευή είχε η επιδρομή του Ισραήλ στη Συρία


    Πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκεύαζε η Συρία σε απομονωμένη περιοχή στα βόρεια της χώρας είχαν σαν στόχο τα ισραηλινά αεροσκάφη όπως αποκαλύπτουν η New York Times.


    Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται αμερικανούς και ξένους αξιωματούχους, στόχος ήταν πυρηνικός αντιδραστήρας που ήταν στο στάδιο της κατασκευής του, στα πρότυπα των βορειοκορεατικών.

    Η απόφαση ελήφθη μετά από αναφορές των αμερικανικών και ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

    Για την επίθεση της 6ης Σεπτεμβρίου τόσο η Συρία όσο και το Ισραήλ είχαν μεταδώσει επίσημα ελάχιστες πληροφορίες.

    Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ακόμη ότι στην αμερικανική κυβέρνηση υπάρχουν από το καλοκαίρι διαφορετικές απόψεις για την επιδρομή.

    Ορισμένοι αξιωματούχοι όπως; η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς έκριναν την επίθεση πρόωρη και εξέφρασαν ανησυχία για τις επιπτώσεις. Φαίνεται ότι θα χρειάζονταν χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση κατασκευής του εργοστασίου και την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

    Ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος τόνισε ανώνυμος ότι η επίθεση έγινε για την επιβεβαίωσης «της αξιοπιστίας της αποτρεπτικής μας ικανότητας». Την ίδια στιγμή, αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η επιδρομή έγινε για να σταλεί μήνυμα στο Ιράν.

    Το 1981 σε μία ανάλογη επιδρομή, η ισραηλινή αεροπορία κατέστρεψε ιρακινό αντιδραστήρα πριν γίνει εφικτή σε αυτόν η παραγωγή πυρηνικών όπλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 21/09/07 14:28
    Πηγή: www.in.gr
    Πυρηνική συνεργασία Συρίας-Βορείου Κορέας «είδε» το Ισραήλ και χτύπησε

    Associated Press
    Ακρα μυστικότητα σε ΗΠΑ και Ισραήλ για την επιχείρηση της 6ης Σεπτεμβρίου στη Συρία

    Ουάσινγκτον
    Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή της 6ης Σεπτεμβρίου στη Συρία ήλθε έπειτα από ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ισραήλ, βάσει των οποίων η Δαμασκός λάμβανε βορειοκορεατική βοήθεια σε ύποπτη πυρηνική εγκατάσταση, γράφει η Washington Post επικαλούμενη πηγές της κυβέρνησης Μπους.


    Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο επί της αεροπορικής επιδρομής ή των πληροφοριών που φέρεται να έλαβε το καλοκαίρι από το Ισραήλ για παρουσία Βορειοκορεατών επιστημόνων στον τομέα των πυρηνικών στο συριακό έδαφος.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι παρά την προφανή ανησυχία του για την ισραηλινή εκτίμηση ότι η Β.Κορέα συνδράμει τη Συρία στον πυρηνικό τομέα, ο Λευκός Οίκος δεν επιθυμούσε μία άμεσα αντίδραση υπό το φόβο ότι θα υπονόμευε τις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για την οριστική εγκατάλειψη του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος.


    Επικαλούμενη αμερικανικές κυβερνητικές πηγές, η Washington Post αναφέρει ότι τελικά η Ουάσινγκτον έδωσε κάποιου είδους επιβεβαίωση των αρχικών στοιχείων πριν προχωρήσει το Ισραήλ με την αεροπορική επιδρομή κατά συριακής εγκατάστασης στη διάρκεια της νύχτας ώστε να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι όποιες απώλειες.

    Ο στόχος της ισραηλινής επίθεσης φέρεται να βρίσκεται στη βόρεια Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα. Ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, που φέρεται να έλαβε συνέντευξη από έναν από τους πιλότους, δήλωσε πως υπήρχε απόλυτη μυστικότητα σε βαθμό που οι πιλότοι των αεροσκαφών που κινούνταν ενισχυτικά δεν γνώριζαν την αποστολή του ισραηλινού βομβαρδιστικού.

    Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μιλούν για τις πληροφορίες της ισραηλινής αντικατασκοπείας μόνο υπό καθεστώς ανωνυμίας. Λεπτομέρειες γύρω από την πιθανή διασύνδεση Βορείου Κορέας και Συρίας είναι άγνωστες, πάντως αναφέρεται πως υπήρχαν και δορυφορικές εικόνες.

    Από την πλευρά της, η Δαμασκός διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε λάβει βορειοκορεατική πυρηνική βοήθεια, ενώ και η Πιονγιάνγκ αρνήθηκε ότι προσφέρει τέτοια βοήθεια, καταγέλλοντας «συνωμοσία ακάθαρτων δυνάμεων» (δείχνοντας Αμερικανούς αξιωματούχους που στηρίζουν σκληρή αντιμετώπιση της Πιονγιάνγκ).

    Μάλιστα, η Δαμασκός έχει απειλήσει με αντίποινα για την παραβίαση του εναέριου χώρου της, κατά την οποία, όπως ισχυρίζεται, ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν βόμβες στην έρημο χωρίς να προκαλέσουν απώλειες.

    Τόσο το Ισραήλ, όσο και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο.Μπους, έχουν αρνηθεί να αναφερθούν στο θέμα της αεροπορικής επιδρομής. «Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο για το θέμα» είπε την Πέμπτη ο Μπους ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρούσε για διαφορετικό ζήτημα στο Λευκό Οίκο.

    Ως προς το θέμα της αποπυρηνικοποίησης της Βορείου Κορέας, την Παρασκευή κοινοποιήθηκε από την Κίνα ότι οι εξαμερείς συνομιλίες θα επαναληφθούν στις 27 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 11/09/07 21:49
    Πηγή: www.in.gr
    Την αποκαλεί «εχθρική πράξη»
    Διάβημα της Συρίας στον ΟΗΕ για την υπερπτήση των ισραηλινών αεροσκαφών

    Associated Press
    Η Συρία υποστηρίζει ότι το Ισραήλ παραβίασε συμφωνία κατάπαυσης πυρός του 1973
    Δαμασκός
    Επίσημη διαμαρτυρία στον ΟΗΕ απηύθυνε η Συρία σχετικά με το θέμα της υπερπτήσης που είχαν πραγματοποιήσει λίγες ημέρες νωρίτερα ισραηλινά αεροσκάφη.

    Οι επιστολές διαμαρτυρίας απεστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Η Συρία διαμαρτύρεται για «επιθετικότητα και παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» ενώ τονίζει ότι τα αεροσκάφη «έρριψαν πυρομαχικά» στη Συρία.

    Την υπόθεση καλύπτει πέπλο μυστηρίου καθώς η Συρία δεν έδωσε στη δημοσιότητα πολλές πληροφορίες ενώ το Ισραήλ αρνείται ότι το γεγονός συνέβη.

    Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ανώνυμος στο Associated Press ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν συριακό στόχο αλλά δεν έδωσε περισσότερες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.