To μεγάλο στοίχημα του NATO
Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ Νo 1 ΠΡΟΒΛΗΜΑ
του Διονύση Αρώνη
πηγή : Περιοδικό "ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ " Απρίλιος 2008 - Τεύχος 41 http://www.diplomatia.gr
Πέντε χρόνια μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και την ανατροπή των Ταλιμπάν από τις δυνάμεις του Αφγανιστάν και της Συμμαχίας, το ΝΑΤΟ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου στο Αφγανιστάν. Η αποστολή σε σύντομο χρονικό διάστημα διευρύνθηκε τόσο με νέο περιεχόμενο, όσο και με νέους στόχους.
Από τον Οκτώβριο του 2006, το ΝΑΤΟ, με εντολή του Ο.Η.Ε., επιχειρεί σε ολόκληρο το Αφγανιστάν, έχοντας αναπτύξει περισσότερους από 30.000 στρατιώτες, από 35 διαφορετικές χώρες που έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν την εκλεγμένη κυβέρνηση Καρζάι.
Ο Τζέιμς Τόμας Σνάιντερ, στέλεχος του ΝΑΤΟ, αρμόδιος για την πληροφόρηση των Η.Π.Α, της Δανίας και της Νορβηγίας, που υπηρετεί στη Γενική Διεύθυνση Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, καταγράφει σε ειδικό αφιέρωμα του περιοδικού «Nato Review» τις εντυπώσεις του από την προσπάθεια ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν:
«Συνολικά, τα βασικά μεγέθη στο Αφγανιστάν είναι καλά. Η οικονομία αναπτύσσεται γοργά. Κατασκευάζονται δρόμοι, κλινικές και σχολεία. Τα παιδιά Αφγανών παρακολουθούν τα μαθήματα και η βασική υγειονομική περίθαλψη έχει επεκταθεί στο 80 τοις εκατό του πληθυσμού. Όμως, οι προκλήσεις παραμένουν. Οι μεταφορές και οι επικοινωνίες παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες. Ο αναλφαβητισμός είναι υψηλός. Μόλις το 2% των Αφγανών έχουν κανονική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Η ασφάλεια παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς η ISAF επεκτείνει την αποστολή της.
Το καλοκαίρι αυτό, στην πρώτη εκτεταμένη μάχη του ΝΑΤΟ στην ιστορία του, μια μικτή δύναμη από Ολλανδούς, Βρετανούς, Αμερικανούς, Καναδούς, Αφγανούς και Δανούς στρατιώτες νίκησε ξεκάθαρα τους αντάρτες Ταλιμπάν στην επαρχία Κανταχάρ», αναφέρει ο Αμερικανός αξιωματούχος. Ωστόσο, η προώθηση του πολέμου εναντίον των Ταλιμπάν είναι μόνον ένα μέρος της πολυμερούς αποστολής της ISAF. Το ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί να βοηθήσει την κυβέρνηση του Αφγανιστάν να οργανώσει τη δική της ασφάλεια και να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας. Για το σκοπό αυτό, η ISAF έχει θεσπίσει τις Επαρχιακές Ομάδες Ανασυγκρότησης (PRTs), μία καινοτομία η οποία συνδέει τις στρατιωτικές μονάδες με πολίτες ειδικούς για να προσδιορίσουν και να συντονίσουν τα προγράμματα ανοικοδόμησης μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Ένας αντιπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α. (USDA), το οποίο έχει αποστείλει αρκετούς αξιωματούχους στο Αφγανιστάν, λέει ότι «κάποτε το Αφγανιστάν καλλιεργούσε προϊόντα τα οποία ήταν εξίσου καλά με εκείνα που καλλιεργούνταν σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Σήμερα, για διαφόρους λόγους, η ίδια γη παραμένει άδεια και άγονη. Για να αντιστραφεί αυτό, οι ειδικοί του USDA χρησιμοποιούν τους PRT για να διδάξουν τους προύχοντες της επαρχίας τη σωστή γεωργική ανάπτυξη, προωθώντας πολιτικές και προγράμματα για να γίνει και πάλι η γη παραγωγική. Μία κουβέντα με τους αξιωματικούς της ISAF στο πεδίο αποκάλυψε τη λεπτότητα του έργου της PRT. Δεν είναι άμεση δουλειά της ISAF να φτιάχνει δρόμους, να σκάβει πηγάδια και να ανεγείρει κλινικές και σχολεία. Αντιθέτως, το έργο των PRT είναι, μαζί με τις τοπικές κοινότητες και τους οργανισμούς, να θέτουν προτεραιότητες και να διευκολύνουν προγράμματα τα οποία μπορούν να υλοποιήσουν οι ίδιοι οι Αφγανοί», αναφέρει ο Τ. Σνάιντερ.
Όμως, το πιο σημαντικότερο ζήτημα στο Αφγανιστάν εξακολουθεί να είναι η ασφάλεια. Η ανοικοδόμηση, η ανάπτυξη και η εκπαίδευση, το εξωτερικό εμπόριο και οι επενδύσεις εξαρτώνται άμεσα από ένα ασφαλές και σίγουρο περιβάλλον. Άρα, το κρίσιμο ζήτημα για τη σταθερότητα του Αφγανιστάν είναι η ανάπτυξη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.
Το Κέντρο Στρατιωτικής Εκπαίδευσης της Καμπούλ (KMTC) έχει την ευθύνη για τη συγκρότηση του νέου Αφγανικού Εθνικού Στρατού (ΑΝΑ) και δεν υποστηρίζεται από την ISAF, αλλά από δυνάμεις τις Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ:
«Βασισμένη στο πρόγραμμα της Βρετανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας του Sandhurst, το KMTC εκπαιδεύει χιλιάδες στρατιωτών ετησίως. Παρακολουθήσαμε μία διμοιρία σπουδαστών να εκπαιδεύεται στα τυφέκια που είναι εξοπλισμένα με λέιζερ αντί για σφαίρες, χρησιμοποιώντας συστήματα προσομοίωσης.
Ο ΑΝΑ έχει ήδη στελεχωθεί με 30.000 άτομα και κυριολεκτικά κάθε επιχείρηση της ISAF εναντίον των Ταλιμπάν γίνεται και με συμμετοχή του ΑΝΑ. Υπάρχει όμως μεγάλη έλλειψη σε βασικό εξοπλισμό, όπως θωρακισμένα οχήματα και βαρέα όπλα. Με περαιτέρω επένδυση, ο ΑΝΑ θα είναι σε θέση να αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειας της χώρας», συνεχίζει ο Αμερικανός ειδικός.
«Αναμφίβολα το έργο του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν είναι επικίνδυνο. Όμως, η σθεναρή δέσμευση του Συμμαχίας και της διεθνούς κοινότητας για την ασφάλεια της χώρας και την ανάπτυξή της είναι ένα ανάχωμα απέναντι στους Ταλιμπάν και τις άλλες απειλές. Ο λαός του Αφγανιστάν δεν έδωσε στους Ταλιμπάν πολιτική στέγη…», καταλήγει ο κος Σνάιντερ. Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν συμμετέχει και η Ελλάδα με το Τάγμα Ειδικής Συγκρότησης Αφγανιστάν (Τ.Ε.Σ.ΑΦ.), δυνάμεως 120 περίπου στελεχών. Διαθέτει 74 οχήματα - μηχανήματα και είναι επιφορτισμένο με την εκτέλεση έργων υποδομής, όπως: Κατασκευή, ανακατασκευή και διαπλάτυνση οδών, γεφυρών, κατασκευή κτηρίων υποστήριξης τεχνικών υπηρεσιών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, κατασκευή έργων για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στρατοπέδων, εκπαίδευση Αφγανών στρατιωτών, ανακατασκευή σχολείων, αποχιονισμούς κατά τη χειμερινή περίοδο, εκτέλεση χωματουργικών εργασιών σε όλη την περιοχή ευθύνης της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας της Καμπούλ (ΚΜΝΒ) και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Το συνολικό κόστος της συμμετοχής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ISAF, για το έτος 2006, ανήλθε συνολικά στο ποσό των 23.8 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.