Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Κέρδη Χριστόφια εντοπίζει αμερικανική εταιρεία στρατηγικών αναλύσεων

Στα χέρια των Ε/Κ όλα τα ατού

Αναγκαίο κάποιο αντάλλαγμα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας για να συμφωνήσει σε επίλυση του Κυπριακού - Δεν αποκλείεται οι Τ/Κ να πάνε κόντρα στις τουρκικές θέσεις



Τη διαπίστωση ότι η συνάντηση της 1ης Ιουλίου «παρήγαγε συμφωνίες για κρίσιμα αιτήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς, ανοίγοντας το δρόμο για μελλοντική πρόοδο στους ελληνικούς όρους», κάνει έκθεση της γνωστής αμερικανικής εταιρείας στρατηγικών αναλύσεων StratFor (Strategic Forecasting), με τίτλο «Κύπρος, σπάσιμο του αδιεξόδου για την ελληνική πλευρά», η οποία εκφράζει την εκτίμηση ότι αυτή τη στιγμή οι Ε/Κ είναι αυτοί που έχουν στα χέρια τους όλα τα ατού.
Η έκθεση αναφέρει ότι στη συνάντηση της 1ης Ιουλίου ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συμφώνησαν «σε μία μοναδική κυπριακή υπηκοότητα και κυριαρχία, κρίσιμα αιτήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Οι Ε/κ, συνεχίζει, επιθυμούσαν διαβεβαιώσεις ότι η νέα ενιαία Κύπρος δεν θα ήταν συνομοσπονδιακό κράτος κι ότι θα τεθούν περιορισμοί στην υπηκοότητα των Τούρκων μεταναστών», όπως αποκαλεί τους έποικους. Η έκθεση αναφέρει ότι η συμφωνία άνοιξε το δρόμο για τη συνάντηση της 25ης Ιουλίου μεταξύ των δύο ηγετών, για να συζητήσουν περαιτέρω πρόοδο σε τεχνικά ζητήματα.
Ακόμη επισημαίνει ότι η επανένωση της Κύπρου «ακόμη εναπόκειται στη δυνατότητα των Τουρκοκυπρίων να ενδώσουν σΆ όλες τις απαιτήσεις των Ελλήνων ομολόγων τους», λέγοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι κρατούν στα χέρια τους όλα τα ατού, από τη στιγμή που η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λίγα τα περιθώρια
Παρότι, αναφέρει, η Τουρκία αποτελεί πολιτικό και οικονομικό υποστηρικτή των Τουρκοκυπρίων, δεν μπορεί να αντισταθμίσει τα οικονομικά οφέλη που θα δημιουργηθούν για «το βορρά» από την ΕΕ.
Αναλύοντας περαιτέρω τα πλεονεκτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως μέλους της Ένωσης, έναντι της Τουρκίας, αναφέρει ότι πέραν του βέτο της Κύπρου στις αποφάσεις της ΕΕ, η Κύπρος διαθέτει κι ένα ντε φάκτο βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέσω της Γαλλίας και της Βρετανίας που είναι μόνιμα μέλη του ΣΑ και που ως μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση να σέβονται τα συμφέροντα των Ευρωπαίων εταίρων τους.
«Τα δύο θέματα που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση της 1ης Ιουλίου μεταξύ των κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ», γράφει η έκθεση της StratFor, «απεικονίζουν πόσο λίγα περιθώρια ελιγμών έχουν οι Τ/Κ του βορρά. Πρώτον, γράφει, η τουρκική θέση η Κύπρος να γίνει συνομοσπονδία με δύο πολιτικές οντότητες έχει διαγραφεί πλήρως».
Παράλληλα εκτιμά ότι από τη μία και μόνη υπηκοότητα, οι περί τους 100.000 Τούρκοι έποικοι, θα εξαιρεθούν.

Ο Ταλάτ
Η έκθεση καταγράφει την κριτική που αρχίζει να δέχεται από τον τουρκοκυπριακό Τύπο ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την αποδοχή της συμφωνίας, λέγοντας ότι δεν υπάρχει διαβεβαίωση πως η Άγκυρα θα συμφωνήσει με αυτή.
«Στο τέλος, η Τουρκία θα βρεθεί σε καλή διάθεση για συμφωνία, μόνον αν λάβει κάτι σε αντάλλαγμα, ήτοι μια ευνοϊκότερη διαπραγματευτική θέση σε σχέση με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Παράλληλα δεν αποκλείει την πιθανότητα «οι Τουρκοκύπριοι να πάνε αντίθετα από τα συμφέροντα της Τουρκίας και να καταλήξουν σε συμφωνία με τους «Έλληνες ομολόγους τους», χωρίς να υπολογίζουν τα συμφέροντα της Άγκυρας». Ωστόσο, εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα επιδεινώσει τις σχέσεις τους με την Τουρκία κι αυτό θα τους βάλει σε μειονεκτική θέση έναντι των Ελληνοκυπρίων.

 



Ψήφισμα για την Κύπρο αναμένεται να εγκρίνει σήμερα η ολομέλεια του Βελγικού Κοινοβουλίου. Το προσχέδιο του ψηφίσματος εγκρίθηκε χωρίς συζήτηση από την αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών, μετά από ενημέρωση που έκαναν πριν λίγο καιρό, τόσο ο πρέσβης της Κύπρου όσο και ο πρέσβης της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τότε, ο Τούρκος πρέσβης είχε προκαλέσει κακή εντύπωση στους Βέλγους βουλευτές με τα όσα υποστήριξε και τον τρόπο που αναφέρθηκε στο πρόβλημα.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουρριέτ», στην έκθεση που θα συζητηθεί σήμερα, θα καλούνται, ανάμεσα σΆ άλλα, οι δύο πλευρές στην Κύπρο να εργαστούν για την επανένωση. Στην έκθεση, η οποία φέρει τον τίτλο «Ενθάρρυνση των νέων συνομιλιών στην Κύπρο με στόχο την ενανένωση του νησιού», σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο νόμιμο και κυρίαρχο κράτος στο νησί. Επιρρίπτει δε ευθύνες στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους για τη μη επίτευξη λύσης μέχρι σήμερα στο Κυπριακό, ενώ καλεί όλες τις ξένες δυνάμεις να μείνουν έξω από το πρόβλημα και να αφήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στους Κύπριους.
Γίνεται επίσης αναφορά στο σχέδιο Ανάν, υποδεικνύοντας ότι η απόρριψή του από μέρους των Ελληνοκυπρίων δεν συνιστά απόρριψη της λύσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τουρκικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις του Βελγίου απέστειλαν επιστολή στους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, θεωρώντας ότι το ψήφισμα υποστηρίζει καθαρά τις ελληνοκυπριακές θέσεις και παραγνωρίζει αυτές των Τουρκοκυπρίων.

 



Τζόαν Ράιαν
Δεν έχουμε σχέδιο
Η ειδική αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό, Τζόαν Ράιαν, μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο, χαιρέτισε τις εξελίξεις στο Κυπριακό και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα αρχίσουν απευθείας συνομιλίες.
«Ο ρόλος μας είναι να υποστηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουμε αυτή τη διαδικασία, δεν θα κάνουμε οτιδήποτε που μπορεί να παρεμβάλει εμπόδια. Δεν έχουμε εμείς οποιοδήποτε σχέδιο. Αυτό είναι θέμα για τους Κύπριους από τους Κύπριους. Ξέρουμε ότι είναι μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί, αλλά οι δυο ηγέτες έχουν την πλήρη υποστήριξή μας. Είναι κάτι δύσκολο αλλά δυνατό», είπε.

Κωδικός άρθρου: 805853

ΠΟΛΙΤΗΣ - 10/07/2008, Σελίδα: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.