Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

John J. Mearsheimer, Η Τραγωδία της Πολιτικής των Μεγάλων Δυνάμεων, Εκδόσεις Ποιότητα, 2006

Ο Αμερικανός διεθνολόγος John Mearsheimer αναλύει στο βιβλίο του τον ηγεμονισμό ως κινητήρια δύναμη των μεγάλων δυνάμεων της Ιστορίας. Υιοθετεί μία γενική θεωρητική προσέγγιση που εντάσσεται στη ρεαλιστική σχολή για να ερμηνεύσει τη συμπεριφορά των μεγάλων δυνάμεων και στη συνέχεια αναλύει τις κεντρικές εξελίξεις της διεθνούς πολιτικής κατά τους τελευταίους δύο αιώνες με βάση τη θεωρία αυτή.  

Ο Mearsheimer επιχειρεί να ανατρέψει την επικρατούσα αισιοδοξία για την εδραίωση της διεθνούς ειρήνης ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις τον 21ο αιώνα και επαναδιατυπώνει με ισχυρά επιχειρήματα τη θέση της ρεαλιστικής ανάλυσης: η φύση του διεθνούς συστήματος είναι άναρχη και η έλλειψη κεντρικής αρχής στο διεθνές σύστημα αναγκάζει τα κράτη να συναλλάσσονται με βάση την ισορροπία της ισχύος και στόχο τη μεγιστοποίηση του εθνικού συμφέροντος.

Στο βιβλίο του ο συγγραφέας διατυπώνοντας τη θεωρία του επιθετικού ρεαλισμού, πιστεύει ότι είναι απίθανη την επικράτηση επί μακρόν ενός πλανητικού ηγεμόνα. Τα κράτη τα οποία επιτυγχάνουν να αναδειχθούν σε περιφερειακές δυνάμεις-τοπικούς ηγεμόνες έχουν ως επόμενο στόχο να αποτρέψουν την ανάδειξη άλλων ισχυρών τοπικών ηγεμόνων σε άλλα περιφερειακά υποσυστήματα. 

Πιστεύει ότι δεν μπορεί να επιβιώσει μία προσέγγιση των ΗΠΑ με την Κίνα και επισημαίνει ότι εάν η Κίνα αναπτυχθεί οικονομικά θα αποτελέσει απειλή για την ισορροπία της ισχύος του περιφερειακού της υποσυστήματος στην Ασία. Η Κίνα θα προσπαθήσει να μετατρέψει υπέρ της το ισοζύγιο ισχύος και να διασφαλίσει ότι οι γείτονές της, κυρίως η Ιαπωνία και η Ρωσία, δεν είναι σε θέση να την απειλήσουν. Στη συνέχεια η Κίνα θα προσπαθήσει να εκδιώξει τις ΗΠΑ από την Ασία όπως η Αμερική έκανε με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις στο δυτικό ημισφαίριο. Για το λόγο αυτό πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν απέναντι στην Κίνα μια πολιτική ανάσχεσης και αποτροπής


John Mearsheimer είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Chicago. 

Τίτλος πρωτοτύπου: The Tragedy of Great Power Politics. W. W. Norton & Company, 2001

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.