Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ
Αντιπυραυλική συμφωνία

Τσεχία: άναψε το πράσινο φως για την εγκατάσταση του αμερικανικού ραντάρ

Με σαμπάνιες γιόρτασαν η Κοντολίζα Ράις και ο Τσέχος ομόλογός της τη συμφωνία τους για την αντιπυραυλική ασπίδα που προτίθενται να εγκαταστήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ανατολική Ευρώπη. Οι εορτασμοί πάντως επισκιάστηκαν από τις απειλές της Ρωσίας για «στρατιωτική απάντηση» σε περίπτωση που επικυρωθεί η συμφωνία από τη Βουλή της Τσεχίας.
Η συμφωνία που υπέγραψαν η Ράις και ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ προβλέπει την εγκατάσταση ενός χερσαίου σταθμού ραντάρ στη Νοτιοδυτική Τσεχία. Ουσιαστικά είναι το πρώτο βήμα της Ουάσιγκτον για να πραγματοποιήσει τον διακαή της πόθο και να εγκαταστήσει σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας στην Ανατολική Ευρώπη, για την ολοκλήρωση του οποίου απαιτείται η εγκατάσταση δέκα πυραύλων στην Πολωνία. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι με το αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύστημα θα μπορούν να προστατεύουν το έδαφός τους και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους από επιθέσεις του «άξονα του κακού» και επικαλούνται πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών ότι το Ιράν θα έχει κατασκευάσει έως το 2015 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Το επόμενο καθοριστικό βήμα για την κυβέρνηση Μπους θα ήταν μια συμφωνία με την Πολωνία. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ήθελε να ολοκληρωθεί η συμφωνία πριν από τη λήξη της θητείας του τον Ιανουάριο, ωστόσο οι Πολωνοί δεν βιάζονται αν δεν πάρουν τα ανταλλάγματα που θέλουν. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε προχθές με τον Πολωνό ομόλογό της. Όμως οι συνομιλίες «πάγωσαν» από τη δημόσια τοποθέτηση του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία «απαράδεκτη» και απαίτησε περαιτέρω συνομιλίες.

Δεν πείθονται
Τα αμερικανικά επιχειρήματα πείθουν ελάχιστα τη Ρωσία, η οποία απειλεί με «στρατιωτική απάντηση», ενώ πρόσφατα είχε απειλήσει ότι θα στρέψει τους πυραύλους της προς τις εγκαταστάσεις του συστήματος. «Εάν η συμφωνία επικυρωθεί θα αναγκαστούμε να απαντήσουμε όχι με διπλωματικά μέσα, αλλά με στρατιωτικές- τεχνολογικές μεθόδους», ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Εξάλλου πηγές του υπουργείου δήλωναν ότι η συμφωνία περιπλέκει το ζήτημα της ασφάλειας και «ακυρώνει» τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα για το σύστημα. Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, οι ΗΠΑ είχαν προτείνει να παρευρίσκονται και Ρώσοι αξιωματικοί στις εγκαταστάσεις του συστήματος και κάθε δραστηριότητα να καταγράφεται σε βίντεο και να μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο στις ρωσικές υπηρεσίες. «Ακόμη κι αυτές οι μισές υποσχέσεις που μας έδωσαν οι Αμερικανοί εταίροι μας ακυρώνονται από τους ίδιους», τόνιζε στο ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.