Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

John Perkins, The Secret History of the American Empire: Economic Hit Men, Jackals, and the Truth about Global Corruption. Dutton Adult, 2007

Μετά το πρώτο του βιβλίο Confessions of an Economic Hit Man, ο Perkins προσφέρει ένα εξίσου αποκαλυπτικό βιβλίο, το οποίο ασχολείται με τις υπόγειες οικονομικές δραστηριότητες των αμερικανικών κυβερνήσεων και πιο συγκεκριμένα με την πολιτική την οποία ονομάζει ο συγγραφέας «συνεταιρικό ηγεμονισμό» (corporate hegemony). Κατά την άποψη του Perkins, οι αμερικανοί πρόεδροι έχουν συμμορφωθεί με τους οικονομικούς τους συμβούλους για την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας σε διεφθαρμένους ηγέτες του Τρίτου Κόσμου, οι οποίοι διατηρούν ένα μερίδιο και επιστρέψουν το υπόλοιπο στις ΗΠΑ για τα μεγάλα έργα, αφήνοντας τους φτωχούς λαούς στο χρέος, απαιτώντας παράλληλα περισσότερα δάνεια και δουλική υπακοή στην αμερικανική πολιτική. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός είναι ο συγγραφέας, ο οποίος εργάστηκε επί σειρά ετών ως αξιωματούχος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, στον τρόπο με τον οποίο η CIA χειρίζεται τους ηγέτες που αντιδρούν. Πρώτα αποσταθεροποιεί τις κυβερνήσεις τους και αν είναι απαραίτητο προχωρεί στις δολοφονίες τους. Η συγκέντρωση των αποδείξεων για τα όσα υποστηρίζει ο Perkins δεν είναι το ισχυρό χαρτί στο βιβλίο του. Οι επικριτές του στις ΗΠΑ τον κατηγορούν ότι επιδίδεται σε ένα είδος εντυπωσιασμού με βάση της ερμηνεία της εξωτερικής πολιτικής σύμφωνα με τις θεωρίες συνωμοσίας. Ωστόσο, οικονομολόγοι παραδέχονται ότι τα δάνεια και οι «συμβουλές εμπειρογνωμόνων» στις φτωχές χώρες είναι συνήθως επιβλαβή. Λίγοι αμφισβητούν ότι η Αμερική έχει υπονομευθεί ανηλεώς λόγω του ότι διάφορες κυβερνήσεις υποστήριξαν δικτάτορες συμπεριλαμβανομένου του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο σκοπός του συγγραφέα είναι να ερμηνεύσει την μυστική ιστορία που κρύβεται πίσω από την ανάδυση της αμερικανικής υπερδύναμης. Παράλληλα, o Perkins προσπαθεί να εξηγήσει το πως μία σειρά επιλογών όπως, η στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ, το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ινδονησίας, η οικονομική βοήθεια σε κράτη της Αφρικής έχουν δημιουργήσει μια αλληλοεξαρτώμενη σχέση διαφθοράς μεταξύ των ΗΠΑ και του Τρίτου Κόσμου, καλλιεργώντας ταυτόχρονα ένα ισχυρό ρεύμα αντιαμερικανισμού σε αυτά τα κράτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.