Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Stephen Wall, A Stranger in Europe: Britain and the EU from Thatcher to Blair. Oxford University Press, 2008

Για διάστημα άνω των είκοσι ετών ο Sir Stephen Wall ήταν στο κέντρο του Whitehall, αφού εργαζόταν για τη διαδοχή των Βρετανών ηγετών που διαμόρφωσαν την πολιτική της Βρετανίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν εκεί πίσω από τις σκηνές, όταν η Margaret Thatcher σκλήρυνε τη στάση της εντός της ΕΟΚ. Ήταν με τον John Major στο Μάαστριχτ όπου το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα γεννήθηκε. Ήταν με τον Tony Blair ως διαπραγματευτής της ΕΕ για τις συνθήκες του Άμστερνταμ, της Νίκαιας καθώς επίσης και της Συνταγματικής Συνθήκης. Ως ανώτερος αξιωματούχος στο Λονδίνο, ως πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως βασικός σύμβουλος του Tony Blair για την Ευρώπη, είδε Πρωθυπουργούς και Υπουργούς Εξωτερικών να καθορίζουν, να προασπίζουν και να προωθούν τα συμφέροντα της Μ. Βρετανίας στην Ευρώπη. Αντλώντας από την εμπειρία αυτή, ο Stephen Wall ανιχνεύει την βρετανική πορεία από το 1982 έως σήμερα μέσα από τις διαφωνίες των διαδοχικών βρετανικών κυβερνήσεων με τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το βιβλίο πηγαίνει πίσω από τις σκηνές, εξηγώντας πως η Μάργκαρετ Θάτσερ και οι διάδοχες κυβερνήσεις είχαν επιδιώξει να συνδυάσουν τα εθνικά συμφέροντα της Βρετανίας με τα ευρύτερα ευρωπαϊκά. Αντλώντας από τα επίσημα έγγραφα της περιόδου, ο Stephen Wall δίνει μια μοναδική εικόνα για το πώς οι ηγέτες της Βρετανίας προσπαθούσαν να ισορροπήσουν μεταξύ της ΕΕ και των βρετανικών πολιτικών επιθυμιών, των πιέσεων του Τύπου και της βρετανικής κοινής γνώμης. Παραθέτει τα διλήμματα που αντιμετώπισαν κατά καιρούς οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας στα μεγάλα θέματα που είχε να αντιμετωπίσει η ΕΕ. Μέσα από την παράθεση των εμπειριών του Stephen Wall βλέπουμε τους βρετανούς πολιτικούς να αμφιταλαντεύονται μεταξύ από τη μια του ευρωατλαντικού προσανατολισμού και από την άλλη του ηπειρωτικού. 

Ο Stephen Wall αναλύει τόσο τις επιτυχίες της Βρετανίας όσο και τις αποτυχίες και δείχνει πώς, παρά τις διαφορές στους διακηρυγμένους στόχους, και τις τεράστιες διαφορές προσωπικότητας, οι Βρετανοί πολιτικοί ηγέτες έχουν στην πρακτική που ακολουθούν μεγάλες ομοιότητες. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Βρετανία είναι ένας δύσκολος εταίρος που βρίσκεται σε συχνή αντιπαράθεση με τους άλλους εταίρους της. Με άλλα λόγια είναι ένας ξένος στην Ευρώπη. Πιστεύει ότι η Βρετανία ταλάνισε μεν την μετεξέλιξη της ΕΕ αλλά λόγω της αποφασιστικότητας των ηγετών της έχει κάνει πολλά για να διαμορφώσει και να μεταρρυθμίσει την σύγχρονη Ευρώπη.

Ο Stephen Wall ήταν πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.