Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Η συμμετοχή της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας


Hürriyet  (29/12/2008)

Η συμμετοχή της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Η Τουρκία θα συμμετάσχει – για τέταρτη φορά – στο Σ.Α. ΟΗΕ από 1ης Ιανουαρίου 2009 έως 31 Δεκεμβρίου 2010. Για την Τουρκία οι διεθνείς οργανισμοί έχουν ειδική σημασία, αφού η χώρα είτε συγκαταλέγεται στα ιδρυτικά μέλη πολλών εξ΄ αυτών, είτε έχει σημειώσει επιδόσεις, με την πληρωμή των συνδρομών της, τη συμμετοχή της σε ειρηνευτικές αποστολές ή σε αποστολές επίλυσης συγκρούσεων και με τη συμμόρφωσή της σε διεθνείς δικαστικές αποφάσεις. Παρά ταύτα, η ποσόστωση της συμμετοχής Τούρκων ως υπαλλήλων διεθνών οργανισμών, ειδικά σε υψηλόβαθμες θέσεις, είναι μάλλον πτωχή. 

Η θητεία της Τουρκίας στο Σ.Α. ΟΗΕ εκτός του ότι θα συμβάλει θετικά στις εργασίες των Η.Ε. και θα ενισχύσει το ειδικό βάρος και τη διεθνή εικόνα της χώρας διεθνώς, θα εμπεριέχει και πιθανούς κινδύνους, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου η Τουρκία θα χρειαστεί να λάβει σκληρές αποφάσεις και συνακόλουθα σαφή θέση υπέρ ή κατά ζητημάτων, όπως το Ιράκ, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η διαφορά Ρωσίας – Γεωργίας, το πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Κυπριακό και οι διαφορές με την Ελλάδα στο Αιγαίο. Και τούτο, επειδή εντός της επόμενης διετίας τα πέριξ της Τουρκίας περιφερειακά προβλήματα αναμένεται να οξυνθούν – όπως γράφει ο συντάκτης – ενώ η παγκόσμια οικονομική κρίση αναμένεται να πολλαπλασιάσει τη σοβαρότητα των πολιτικών συγκρούσεων. 

Φαίνεται πως η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, εταίρος των ΗΠΑ και χώρα υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., θα αντιμετωπίσει αυξανόμενες σκληρές αποφάσεις σε ζητήματα, όπως το Ιράν, οι σχέσεις με τη Ρωσία και η πρόσβαση μη παραθαλάσσιων κρατών στον Εύξεινο Πόντο. Η πρόθεση κατασκευής πυρηνικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας από τουρκικής πλευράς και οι σχεδιασμοί αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου θα θέσουν την Τουρκία ενώπιον επιλογών, οι οποίες θα έχουν βαθιές και μακροχρόνιες συνέπειες στην τουρκική εξωτερική πολιτική. 



Yeni Şafak 
(29/12/2008)

Αμερικανικό ενδιαφέρον για το πετρέλαιο της Μαύρης Θάλασσας


Η τουρκική κρατική εταιρία πετρελαίων (TPAO), που είχε προβεί σε συμφωνία με αμερικανική εταιρία για την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, πρόκειται να αρχίσει συζητήσεις από τον Ιανουάριο και με άλλη αμερικανική εταιρία, την CHEVRON, που έχει εκδηλώσει επίσης ενδιαφέρον για έρευνες στην ίδια περιοχή.

Η εταιρία TPAO δέχθηκε προτάσεις για συνεργασία στην περιοχή από πολλές εταιρίες. Με την εταιρία CHEVRON είχε αρχίσει η αλληλογραφία νωρίτερα και, επειδή μεσολάβησε η Εορτή των Θυσιών, η έναρξη των διαπραγματεύσεων μετατέθηκε για τον Ιανουάριο. Η εταιρία TPAO βλέπει θετικά τη συμφωνία με την αμερικανική CHEVRON.

Στην περίπτωση που επέλθει συνεννόηση, στους ξένους εταίρους για τις εργασίες έρευνας πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα θα προστεθεί και μια ακόμα αμερικανική εταιρία. Η TPAO είχε πρόσφατα υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την αμερικανική EXXON MOBIL.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επαφές της TPAO για κονσόρτσιουμ με ιαπωνικές εταιρίες σχετικά με τους διαγωνισμούς για την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιράκ. Οι συνομιλίες γίνονται με τις ιαπωνικές εταιρίες JAPEX, INPEX και MITSUBISHI.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.