Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Rising Star: China’s New Security Diplomacy


Bates Gill

Rising Star: China’s New Security Diplomacy
Brookings Institution Press, 2007



Του David M. Lampton
Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins 


Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, η διπλωματική στρατηγική της Κίνας έχει διέλθει μέσα από δραματικές αλλαγές οι οποίες δημιούργησαν προκλήσεις, ευκαιρίες και διλήμματα για τις άλλες μεγάλες δυνάμεις του διεθνούς συστήματος. Δια μέσου ενός συνδυασμού ορθολογικών πολιτικών ασφαλείας, αυξανόμενου οικονομικού εκτοπίσματος και μιας όλο και πιο επιδέξιας και ευέλικτης διπλωματίας, η Κίνα έχει εγκαθιδρύσει παραγωγικές και σταθερές σχέσεις σε όλη την Ασία καθώς τώρα επεκτείνεται και στο παγκόσμιο. 

Παρόλα αυτά οι πολιτικοί των ΗΠΑ έχουν μόλις αρχίσει να καταλαβαίνουν αυτές τις κρίσιμες και δομικές αλλαγές. Στο βιβλίο του, «Rising Star: China’s New Security Diplomacy», ο ειδικευμένος σε θέματα που αφορούν την Κινέζικη πολιτική αναλυτής, Μπέιτς Γκίλ, παρουσιάζει ένα συνεκτικό και εμπεριστατωμένο πλαίσιο αντίληψης και ανάλυσης της νέας πολιτικής ασφαλείας της Κίνας που αναμένεται να φέρει την Αμερικανική εξωτερική πολιτική μπροστά από σοβαρά διλήμματα έναντι της Κίνας. Ο Γκιλ προσφέρει μια ολοκληρωμένη και εις βάθος ανάλυση των αναδιαμορφώσεων της Κινεζικής διπλωματίας και πολιτικής ασφαλείας, η οποία όλο και περισσότερο επιβάλλει μια περισσότερο εκλεπτυσμένη και σκοπευμένη πολιτική έναντι του Πεκίνου.

Ως ένα ανερχόμενο σώμα στον αστερισμό των μεγάλων δυνάμεων, η Κίνα και η νέα της διπλωματία για θέματα που άπτονται της ασφάλειας αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση για την διεθνή κοινότητα. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι επιτυγχάνοντας μια επιτυχή ιεράρχηση στόχων προς αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων καθιστά αναγκαία την υιοθέτηση ενός πληροφορημένου ρεαλισμού, μιας έξυπνης και σθεναρής διαχείρισης καθώς επίσης και μιας πιο ευέλικτης διπλωματίας. 

Το βιβλίο «Rising Star: China’s New Security Diplomacy», προσφέρει ένα έγκαιρο, σημαντικό και στοχαστικό οδηγό τρόπων προσέγγισης αυτών των υποχρεώσεων και παρέχει αξιόλογες ιδέες για να καταλάβουμε την Κινεζική εξωτερική πολιτική. Πρόκειται για ένα σημαντικό βιβλίο. Διατυπώνει ταυτόχρονα και ολοκληρωμένα ένα επιχείρημα το οποίο έως τώρα υπήρχε τμηματικά και μόνο διασκορπισμένο σε μια πλειάδα συγγραμμάτων. Οι πολιτικές συνταγές στις οποίες καταλήγει ως συμπέρασμα ο Γκίλ στο βιβλίο του είναι ισοζυγισμένες και συνεπείς, γεγονός που για αυτούς οι οποίοι είναι πληροφορημένοι για τα θέματα που άπτονται του διαλόγου για την πυρηνική στρατηγική με την Κίνα είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.