Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

The JFK Assassination Debates


Michael Kurz

The JFK Assassination Debates 
Univesrity of Kansas Press, 2006


By M. Bridgewater 
The Journal of American History

Όποιος έχει μελετήσει τις δολοφονίες Αμερικανών προέδρων είναι γνώστης των «κινδύνων» που εγκυμονούν τέτοιες έρευνες, αφού το πεδίο είναι γεμάτο από εξωπραγματικές θεωρίες οι οποίες υποστηρίζουν ότι ξεσκεπάζουν εκάστη μια θεαματική αλήθεια. Γι’ αυτό είναι ενθαρρυντικό όταν παρατηρούμε ένα ιστορικό να προσεγγίζει την δολοφονία του Τζων Φ. Κέννεντυ. 

Ο Μάικλ Κουρτζ στο βιβλίο του, «The JFK Assassination Debates», παραδέχεται ότι δεν προσφέρει κάτι καινούργιο αλλά ούτε και μια αυθεντική θεωρία για την δολοφονία. Αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να χρησιμοποιήσει όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν έως τώρα συγκεντρωθεί σχετικά με τα επιχειρήματα που θέλουν τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ να είναι ο δολοφόνος. Εξετάζει επίσης τη ζωή του Όσβαλντ όπως επίσης και τις πιθανές διασυνδέσεις του με το οργανωμένο έγκλημα και τις κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ποιος σκότωσε τελικά τον Κέννεντυ; Από εκείνη την μοιραία μέρα στο Ντάλλας, οι θεωρίες για την δολοφονία του έχουν πληθύνει τόσο πολύ που πλέον μπορούμε να μιλάμε για ένα φάσμα που περιλαμβάνει την επίσημη εκδοχή, δηλαδή «ένας τυφεκιοφόρος», έως και σοβαρές και τελείως απίθανες θεωρίες συνωμοσίας. Ο Κουρτζ, ανατρέχει στην κάθε γωνιά αυτής της υπόθεσης των σαράντα πέντε τόσων χρόνων, προβαίνοντας σε μία ανασύνταξη και κριτικής των έως τώρα επιχειρημάτων και μας προσφέρει νέες και προκλητικές προσεγγίσεις.

Υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτή την προσέγγιση του Κουρτζ και ένα από τα πιο σημαντικά είναι το γεγονός ότι οι έρευνες του τον έχουν οδηγήσει στο να αλλάξει γνώμη για κάποια από τα θέματα που άπτονται της δολοφονίας του Κέννεντυ. Παραδέχεται ότι το τυφέκιο του Όσβαλντ μπορεί να έχει προκαλέσει τα τραύματα στο κεφάλι, όπως επίσης αποδέχεται ότι ο δολοφόνος είχε τον χρόνο να ρίξει τις δύο βολές που πέτυχαν τον Κέννεντυ και τον Κυβερνήτη Τζων Κόναλυ. 

Καινοτομία μπορεί μα θεωρηθεί και η ερμηνεία των φυσικών και δικανικών αποδείξεων, η οποία τον οδηγεί σε νέα συμπεράσματα τα οποία ο αναγνώστης δύσκολα μπορεί να απορρίψει. Ο Κουρτζ προσπαθεί να καταδείξει ότι η φοβερή κακοδιαχείριση της σκηνής του εγκλήματος από τους πλέον αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς είναι υπεύθυνη για την ισχύουσα αντιπαράθεση στο ζήτημα: «μοναχικός τυφεκιοφόρος ή συνωμότης;» Αυτοί οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την δολοφονία (συμπεριλαμβανομένων της αστυνομίας του Ντάλας, του FBI και της Επιτροπής Γουόρεν) απέτυχαν τόσο παταγωδώς που η ερμηνεία τους έφθασε τα όρια της γελοιότητας. Όντας ένας από τους λιγοστούς ειδικούς που έχουν γράψει για το θέμα που να έχουν γνωρίσει και τον Όσβαλντ, ο Κουρτζ μάς προσφέρει και νέες πληροφορίες όσον αφορά τις κινήσεις του κατηγορουμένου την ώρα της δολοφονίας, για την διπλή ζωή που διατηρούσε – αναλύει τις σχέσεις του Όσβαλντ με τις υπηρεσίες πληροφοριών, με το οργανωμένο έγκλημα και με άτομα/οργανώσεις που ήσαν είτε υπέρ είτε εναντίον του Κάστρο.

Το βιβλίο περιλαμβάνει αποκλειστικές συνεντεύξεις με άτομα-κλειδιά και εκτεταμένο υλικό που αποδεσμεύτηκε από την Επιτροπή Εξέτασης Στοιχείων Δολοφονιών κάτι που ενισχύει περισσότερο τα συμπεράσματά του. Σαράντα πέντε χρόνια μετά, οι περισσότεροι Αμερικάνοι ακόμη νοιώθουν ότι δεν γνωρίζουν την αλήθεια κι’ότι η ίδια τους η κυβέρνηση αποκρύπτει την αληθινή ιστορία. Αυτό το βιβλίο ανατέμνει τις διάφορες θεωρίες για τη δολοφονία του JFK και δημιουργεί μια ισχυρή βάση για περαιτέρω έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.