ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Τη μήνιν των σκληροπυρηνικών του Ιράν επέσυρε ο πρόεδρος της χώρας Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, με αφορμή φωτογραφίες που τον δείχνουν να αγκαλιάζει και να παρηγορεί τη μητέρα του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, κατά τη διάρκεια της κηδείας του Λατινοαμερικανού ηγέτη. Σε αρκετά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες που δείχνουν τον Ιρανό πρόεδρο να παρηγορεί την Ελενα Φρίας ντε Τσάβες και να της κρατεί το χέρι ενώ τη συλλυπείται. Υπενθυμίζεται ότι η μουσουλμανική παράδοση απαγορεύει σε άνδρες να αγγίζουν γυναίκες οι οποίες δεν είναι μέλη της οικογένειάς τους. Οι επικριτές του Ιρανού προέδρου ήδη ενοχλημένοι από το ότι ο Αχμεντινετζάντ έπλεξε σε υπερβολικό βαθμό το εγκώμιο του Τσάβες, του υπενθύμισαν ότι «όχι μόνον διέπραξε αμαρτία αλλά και φέρθηκε και με τρόπο που δεν αρμόζει σε πρόεδρο ισλαμικού κράτους». Η στάση του ήταν, όπως υποστήριξαν, μια ακόμη ένδειξη ότι ο Αχμεντινετζάντ επηρεάζεται από το ρεύμα που αποκλίνει από την επίσημη γραμμή του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Οι συνεργάτες του προέδρου έσπευσαν να δηλώσουν ότι η φωτογραφία είναι ψεύτικη. «Πείραξαν τη φωτογραφία και τη δείχνουν από συγκεκριμένη γωνία ώστε να φαίνεται ότι ο πρόεδρος και η μητέρα του Τσάβες έχουν στενή επαφή. Δεν αντήλλαξαν ούτε χειραψία», δήλωσε ο Μοχαμαντρέζα Μιρ Ταζεντινί.
Παράλληλα, μια άλλη εκδοχή της ίδιας φωτογραφίας, εμφανώς «πειραγμένη», η οποία έκανε τον γύρο του Διαδικτύου, δείχνει τον Αχμεντινετζάντ, με έναν φαλακρό άνδρα. Οι συνεργάτες του Αχμεντινετζάντ υποστηρίζουν ότι αυτή είναι η αληθινή φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται -αντί της μητέρας του Τσάβες-, ένας θείος του εκλιπόντος ηγέτη. Αν όμως προσέξει κανείς καλά τη φωτογραφία θα διακρίνει ότι ο εικονιζόμενος δεν είναι άλλος από τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι και εκ των ηγετών της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης.
Eν τω μεταξύ, η ιστοσελίδα Entekhab η οποία είχε επικρίνει τον Αχμεντινετζάντ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητεί συγγνώμη από τον Ιρανό πρόεδρο. Η ιστοσελίδα κατηγόρησε τη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph ότι χρησιμοποίησε τη μέθοδο του Photoshop στη φωτογραφία και μάλιστα με τρόπο ερασιτεχνικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.