Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

«Αιώνια» αμερικανική υποστήριξη στο Ισραήλ


Συρία, Ιράν στο επίκεντρο της πρώτης επίσκεψης Ομπάμα
A.P., Reuters
«Διακηρύσσω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η συμμαχία μας είναι αιώνια, ότι θα μείνει ισχυρή για πάντα»! Με αυτά τα λόγια, ο Μπαράκ Ομπάμα ξεσήκωσε θύελλα χειροκροτημάτων στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη με την ιδιότητα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, στον υπ’ αριθμόν ένα σύμμαχο της Αμερικής στη Μέση Ανατολή. Μια εύφλεκτη περιοχή του κόσμου, όπου «οι άνεμοι της αλλαγής φέρνουν μαζί την υπόσχεση και την απειλή», όπως ο ίδιος δήλωσε, αναφορικά με τις βιβλικές ανατροπές που δρομολόγησε η Αραβική Ανοιξη.
Λίγο νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα κατέβηκε από το προεδρικό αεροσκάφος για να τύχει θερμής υποδοχής από τον 90χρονο πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον οποίο δεν διατηρούσε, τουλάχιστον στην πρώτη τετραετία του, τις πιο εγκάρδιες σχέσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν δίστασε να αστειευθεί, με αφορμή τη σύσταση Ισραηλινού αξιωματούχου να βαδίσει κατά μήκος της κόκκινης γραμμής που είχε χαραχθεί στον χώρο του αεροδρομίου. Εχοντας στο πλευρό του τον Νετανιάχου, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε: «Μου μιλάει συνεχώς για κόκκινες γραμμές» –υπονοούμενο για την απαίτηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού από την Ουάσιγκτον να θέσει κάποια «κόκκινη γραμμή» έναντι του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος–, «αλλά νομίζω ότι είναι μέρος ενός ψυχολογικού παιχνιδιού». Σε μια εμφανή προσπάθεια να διασκεδάσει τα στερεότυπα που τον θέλουν λιγότερο υποστηρικτικό έναντι του Ισραήλ και περισσότερο φιλικό έναντι των Παλαιστινίων, σε σύγκριση με άλλους Αμερικανούς προέδρους, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε, στη διάρκεια της πομπώδους τελετής υποδοχής, ότι «η ειρήνη πρέπει να έρθει στην ιερή γη», αλλά και ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί «εις βάρος της ασφάλειας του Ισραήλ». Σε μια έντονα συμβολική χειρονομία, που ήρθε να ενισχύσει τη ρητορική του, επιθεώρησε, προτού αναχωρήσει για την Ιερουσαλήμ, συστοιχία αμερικανικών πυραύλων, μέρος του συστήματος «σιδηρούς θόλος» (Iron Dome) το οποίο στόχο έχει να προστατεύσει το Ισραήλ από πυραύλους εχθρικών δυνάμεων. Μετά τις χθεσινοβραδινές κατ’ ιδίαν συνομιλίες του με τους Πέρες και Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, ο Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης. Οπως έγινε γνωστό, ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να διανύσει τη μικρή απόσταση που χωρίζει τις δύο γειτονικές πόλεις με ελικόπτερο και όχι οδικώς, κάτι που θα τον βγάλει και από τη λεπτή θέση να διανύσει το τείχος αποκλεισμού της παλαιστινιακής Δυτικής Οχθης, που έχουν υψώσει οι ισραηλινές αρχές.
Στενοί συνεργάτες του Αμπάς εξέφραζαν την απογοήτευση της παλαιστινιακής πλευράς για το γεγονός ότι ο Αμερικανός ηγέτης δεν κομίζει κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία ή πρόταση για το παλαιστινιακό πρόβλημα. Πάντως, η ισραηλινή εφημερίδα «Γεντιότ Αχρονόθ» δημοσίευσε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σκοπεύει να επαναφέρει στο τραπέζι το αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο του 2002.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.