The New York Times
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, που είναι γνωστός για το ότι εκδηλώνει δημοσίως τα αισθήματά του, εμφανίζεται ηττοπαθής και αμυνόμενος, καθώς ολοκληρώνει τη δεκαετή του θητεία στην πρωθυπουργία. Σε πρόσφατη επίσκεψή του σε μουσουλμανική συνοικία στο Πεκίνο, ο Γουέν εξέφρασε τη λύπη του για το ότι δεν ολοκλήρωσε το έργο του με στόχο τη βελτίωση της ζωής του λαού. «Στην καρδιά μου νιώθω ένοχος και επιρρίπτω διαρκώς ευθύνες στον εαυτό μου», δήλωσε.
Οι πιο ενδιαφέρουσες δηλώσεις του όμως αφορούσαν τη διαφθορά. Σε κυβερνητική συνεδρίαση τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι στους κόλπους των ανώτατων αξιωματούχων «η κατάχρηση εξουσίας, ο χρηματισμός και η διαπλοκή εξακολούθησαν αμείωτα». Και στο πλαίσιο ενός ασαφούς mea culpa, ενώπιον Κινέζων στην Ταϊλάνδη, στα τέλη του περασμένου έτους, ο Γουέν παραδέχτηκε τις ελλείψεις του αλλά υπερασπίστηκε την ακεραιότητά του παραφράζοντας έναν παλαιότερο ηγέτη, ο οποίος φέρεται ότι αυτοκτόνησε για να διαμαρτυρηθεί εναντίον της διαφθοράς στην αυτοκρατορική Κίνα. «Για την αναζήτηση της αλήθειας θα πέθαινα εννέα φορές χωρίς να το μετανιώσω», είχε πει.
Ο Γουέν, 70 ετών, έδωσε μάχες για να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να στηρίξει την εικόνα του ως ολιγαρκή λαϊκιστή και ως έναν από τους ελάχιστους ηγέτες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) που ήταν υπέρμαχος των πολιτικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, όμως, ο Γουέν άσκησε πιέσεις για να «καθαρίσει» το όνομά του, ιδιαιτέρως το διάστημα αφότου οι Νew York Times δημοσίευσαν σειρά άρθρων σχετικά με το πώς η οικογένειά του πλούτισε κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας.
Λίγες ημέρες αφότου δημοσιεύτηκαν τα δύο πρώτα άρθρα στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, ο Γουέν ζήτησε από την ανώτατη ηγεσία του κόμματος να διερευνήσει τις αιτιάσεις σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειάς του και να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνας. Σε επιστολή του προς τη Διαρκή Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ, ο Γουέν υπερασπίστηκε την οικογένειά και τον εαυτό του και ζήτησε να τιμωρηθεί όποιος έχει παραβιάσει τους νόμους.
Η έρευνα των Times τεκμηρίωσε αυτό που πολλοί Κινέζοι επιχειρηματίες και στελέχη του κόμματος συζητούσαν από καιρό: ότι η σύζυγος του Γουέν, ο γιος και η κόρη του και άλλοι στενοί συγγενείς του είχαν συγκεντρώσει τεράστια περιουσία, περί τα 2 δισ. δολάρια.
Για πολλούς υποστηρικτές του στην Κίνα, τα εν λόγω άρθρα ενίσχυαν την εικόνα του Γουέν ως τραγικού ιδεαλιστή, ο οποίος δεν μπορούσε να διαχειριστεί αποτελεσματικά την οικογένειά του, πόσω μάλλον τη χώρα. Οι επικριτές του, όμως, τον αποκαλούν υποκριτή και τον χαρακτηρίζουν τον «καλύτερο ηθοποιό της Κίνας», προσωνύμιο με το οποίο αναφέρονται, συχνά σε αυτόν, στα μπλογκ τα τελευταία χρόνια.
Η θητεία του επισκιάστηκε από την αύξηση του κόστους στέγασης και τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.