Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Σε αναβρασμό η Αίγυπτος

Απορρίπτουν την πρόταση ένταξης στην αιγυπτιακή κυβέρνηση οι Αδελφοί ΜουσουλμάνοιΟι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, δηλώνουν πως «δεν συνθηκολογούν με πραξικοπηματίες». Τη διαδικασία για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης δήλωσε πως θα αρχίσει ο μεταβατικός πρωθυπουργός, Χάζεμ ελ-Μπεμπλάουι.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από τους οποίους προέρχεται ο αποπεμφθείς πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, «δεν συνθηκολογούν με πραξικοπηματίες, απορρίπτουν οτιδήποτε απορρέει από το στρατιωτικό πραξικόπημα» και συνεπώς απορρίπτουν την πρόταση να ενταχθούν στη νέα κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Τάρεκ αλ-Μόρσι, εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κινήματος, απαντώντας στην πρόταση που είχε κάνει μερικές ώρες νωρίτερα ο μεταβατικός πρωθυπουργός.
Τη νύχτα, ο Αχμεντ αλ-Μουσλιμάνι, εκπρόσωπος της προεδρίας, τον οποίο επικαλείται το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena, είχε δηλώσει ότι ο Χάζεμ Μπεμπλάουι, ο οποίος διορίστηκε μεταβατικός πρωθυπουργός χθες βράδυ, θα πρόσφερε «ορισμένες θέσεις» στους κόλπους της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, την πολιτική πτέρυγα των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Μετά τα βίαια επεισόδια στο Κάιρο που προκάλεσαν, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, τον θάνατο τουλάχιστον 51 ανθρώπων στη διάρκεια συγκέντρωσης υποστηρικτών του Μόρσι, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είχαν καλέσει σε «εξέγερση εναντίον όσων προσπαθούν να κλέψουν την επανάσταση με τα άρματα μάχης».
Ο Μόρσι αποπέμφθη στις 3 Ιουλίου από τον στρατό μετά τις μαζικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης που ζητούσε την απομάκρυνσή του από την εξουσία.
Ο νέος μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου Χάζεμ ελ-Μπεμπλάουι δήλωσε ότι θα αρχίσει σήμερα τη διαδικασία για τον σχηματισμό της νέας του κυβέρνησης, έχοντας τη πρώτη συνάντηση με τους φιλελεύθερους ηγέτες Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι και Ζιάντ Μπάχα-Ελντίν.
Ο Μπεμπλάουι είπε ότι αναγνωρίζει πως θα είναι δύσκολο να υπάρξει η ομόφωνη υποστήριξη των Αιγυπτίων για τη νέα του κυβέρνηση. «Βεβαίως σεβόμαστε την κοινή γνώμη και προσπαθούμε να εναρμονιστούμε με τις προσδοκίες του λαού, ωστόσο υπάρχει πάντα ένας χρόνος επιλογής, υπάρχουν περισσότερες από μια εναλλακτικές, δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλο τον κόσμο».
Ο Μπεμπλάουι, οικονομολόγος και πρώην υπουργός Οικονομικών διορίστηκε προσωρινός πρωθυπουργός χθες και ο Ελ Μπαραντέι, πρώην διπλωμάτης στον ΟΗΕ, διορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο Μπάχα-Ελντίν, νομικός και μέλος του κοινοβουλίου είναι επίσης ένας σημαίνων φιλελεύθερος πολιτικός.
Η μεγαλύτερη φιλελεύθερη συμμαχία στην Αίγυπτο απέσυρε την ανακοίνωση με την οποία απέρριπτε το συνταγματικό διάταγμα το οποίο θέτει το πλαίσιο της πολιτικής μετάβασης και εκδόθηκε χθες από τον προσωρινό πρόεδρο της χώρας, αντικαθιστώντας την με νέα ανακοίνωση όπου οι επικρίσεις που διατυπώνονται έχουν αμβλυνθεί.
Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας (NSF), που είναι ο κύριος συνασπισμός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνει ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη του για το διάταγμα και δηλώνει ότι αυτό περιλαμβάνει άρθρα με τα οποία δεν συμφωνεί, ενώ άλλα άρθρα είτε απουσιάζουν παντελώς είτε χρήζουν τροποποίησης.
Στη νέα αυτή ανακοίνωση το NSF αναφέρει ότι θα γνωστοποιήσει τις απόψεις του στον προσωρινό πρόεδρο.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.