Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, απογοητευμένος από τις σχέσεις του με τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο πλήρους απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν στο τέλος του 2014. Ο Ομπάμα έχει δεσμευθεί ότι ώς τo τέλος του 2014 οι ΗΠΑ θα έχουν αποχωρήσει από το Αφγανιστάν αλλά διαπραγματεύεται με τους Αφγανούς την παραμονή μιας μικρής δύναμης. Οι σχέσεις με τον Χαμίντ Καρζάι έφθασαν στο ναδίρ τον περασμένο μήνα, όταν οι ΗΠΑ επεχείρησαν έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν στο Κατάρ και ο Καρζάι όχι μόνο αρνήθηκε να λάβει μέρος στις συνομιλίες, αλλά και διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη συμφωνία παραμονής αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν μετά το 2014.
Εν συνεχεία, η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο ηγετών, που είχε στόχο να εκτονώσει τις εντάσεις, έληξε άδοξα, με τον Καρζάι να κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να διαπραγματευθούν ξεχωριστή συμφωνία με τους Ταλιμπάν και τους Πακιστανούς υποστηρικτές τους και αφήνουν την εύθραυστη κυβέρνησή του βορά στα νύχια των εχθρών της.
Ο Ομπάμα απάντησε ότι Αμερικανοί έχουν χάσει τη ζωή τους, στηρίζοντας την κυβέρνηση Καρζάι. Από την ημέρα εκείνη, η εναλλακτική της πλήρους απόσυρσης έπαψε να αποτελεί απλώς το χειρότερο σενάριο και έγινε σοβαρό ενδεχόμενο. Οι αξιωματούχοι που μίλησαν για το θέμα τόνισαν ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις και ότι στόχος των ΗΠΑ παραμένει η διαπραγμάτευση μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας ασφαλείας. Στη μακροχρόνια εσωτερική διαμάχη μεταξύ Λευκού Οίκου και στρατηγών για το Αφγανιστάν, οι στρατηγοί ήταν συνήθως εκείνοι που ζητούσαν παράταση της αμερικανικής παρουσίας. Τώρα όμως δεν είναι σαφές αν το Πεντάγωνο θα αντιστεκόταν σε περίπτωση που ο Λευκός Οίκος ζητούσε πλήρη και εσπευσμένη αποχώρηση. Οι υφιστάμενοι σχεδιασμοί προβλέπουν ότι οι 63.000 Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται τώρα στο Αφγανιστάν θα μειωθούν σε 34.000 ώς τον Φεβρουάριο του 2014 και η συντριπτική πλειοψηφία θα έχει αποχωρήσει ώς το τέλος του 2014.
Στις συνομιλίες, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν επιμένει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εγγυώνται την ασφάλεια του Αφγανιστάν και να αντιμετωπίζουν το Πακιστάν ως το κύριο εμπόδιο στον αγώνα εναντίον των ανταρτών. Αν οι ΗΠΑ προσφέρουν τις εγγυήσεις που ζητεί το Αφγανιστάν, θα υποχρεωθούν να συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον προπυργίων των Ταλιμπάν στο Πακιστάν πολύ μετά το 2014, χρονιά κατά την οποία η κυβέρνηση Ομπάμα δηλώνει ότι σκοπεύει να περιορίσει το πρόγραμμα μυστικών βομβαρδισμών του Πακιστάν από τη CIA.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.